Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ropogós kacsasült pofonegyszerűen

Az első ködös, őszi reggel után a férjemen is erőt vett a biológia. Pusztán evolúciós okokból valami szaftos, lehetőleg zsíros húst kívánt ebédre egy kis sült krumplival. Tipikus férfi! Szerencsére disznóhús már hónapok óta nincsen a hűtőben, ő meg lusta volt elmenni a boltba venni, ezért megegyeztünk a kacsában. A másik vicces dolog, ami persze akkor, abban a pillanatban korántsem tűnt humorosnak, hogy a főzés felénél Peti elkezdte az „én hogyan csinálnám” monológot.

„Nem raksz alá egy kis szalonnát? Ez mangalicazsíron lenne a legfinomabb! Én még tennék hozzá egy kis fehér bort. Biztos, hogy átsült?! Ennyi idő alatt?! Az kizárt dolog!”

Bírom én az építő jellegű kritikát, meg az egyedi javaslatokat! De ha én főzök, akkor én vagyok az úr a konyhában! Ő maximum csak ebéd után véleményezhet. Pont. Szóval, így lett a kacsamellből fél órás, „fogjuk rá, hogy fitnessz” kaja.

Bármilyen semleges köret (például fehérrépa püré) illik hozzá.

Fokhagymás-korianderes kacsamell fahéjas barackkal (recept két főre)

  • fél kiló kacsamell
  • két darab nektarin (keményebb fajta)
  • három gerezd fokhagyma
  • egy késhegynyi koriander
  • két evőkanál méz
  • egy kávéskanál fahéj
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só

A kacsamell bőrös részét nagyjából centinként beirdalom úgy, hogy közben nem vágok bele a húsba. Szóval, csak óvatosan a késekkel! Ezután előveszek egy serpenyőt, és közepes lángon „szárazon” melegíteni kezdem. Nagyjából három perc múlva ráteszem a kacsákat, de úgy, hogy a bőrös oldaluk lefele legyen. A zsírjuk pillanatok alatt kisül, így a hús ebben pirul meg. Mindegyik oldalt nagyjából öt percig sütöm. A szeletekre rakok egy kis összezúzott fokhagymát, egy késhegynyi egész koriandert. Nem maradhat ki a só és a bors sem. Akkor van vége az első etapnak, ha a kacsamell mindkét fele szép, pirosas színű.

A sütőt előmelegítem 170 fokra, légkeveréses fokozatra. A kacsákat ráteszem a rácsra. Eggyel lejjebb rakok egy tepsit, hogy a sütés közben kicsorduló zsír ne trutymózza össze az egész sütőt. Innentől kezdve a húsok nagyjából húsz perc alatt pazar mód átsülnek. Amíg várok rájuk, a megpucolt, összevágott nektarinokat két evőkanál mézen megfuttatom. Rádobom a fahéjat is, aztán kábé öt perc alatt készre sütöm a barackfalatkákat is. A kacsákat, mielőtt kiveszem a sütőből, egy hústűvel megszúrom, hogy a belsejük is teljesen megpuhult-e.

A végeredményről most nem nyilatkozom. Csak sandán mosolygok. A nagy ételkritikust, vagyis a férjemet idézném:

"Egyszerűen tökéletes. A külseje ropogós, belül mégis szaftos. A fahéjas barack enyhén édes utóíze pedig remekül kiemeli a kacsamell finom fűszerességét. Jah, és ehetjük ezt karácsonykor is?!"

Epilógus:

A kacsa kisült zsírját nehogy kidobjátok! Egy éjszaka alatt a hűtőben szépen megdermed, és fantasztikusan illik a reggeli pirítóshoz.

Tovább

Egy tökös muffin csak bevállalósoknak

Az idei gatyarohasztó kánikulát nehezen viseltük. Főleg az volt a rossz, hogy ugyanúgy, mint amikor egész nap vízszintesen zuhog az eső, és derékig ér a szél, csak este öt után lehetett kimenni. A „nemzetközi helyzetet” még inkább fokozta a barlangi medve üzemmód, mert nem volt légkondink. A természetes, apukám szavaival élve „orosz” megoldást alkalmaztuk: éjjel csontig nyitott ablaknál aludtunk, nappal pedig lehúzott redőnyök, összerántott sötétítő függönyök között próbáltuk átvészelni a hőséget. A tök bezzeg imádta a meleget. Nappal élvezte a szaharai forróságot, esténként pedig vedelte a hideg, kúti vizet. Ennek eredményeképp annyi és akkora tök nőtt a nagyszüleim kertjében, hogy az egész, tágabb értelemben vett család kamrája, fagyasztója teljesen megtelt vele. Mi is, mikor már untuk a tökfőzeléket, akkor már sütöttük, grilleztük a tökszeleteket. De valahogy sosem akart elfogyni, én meg sajnáltam kidobni. Így lett a maradékból muffin.

Recept 12 darab muffinhoz

  • 300 gramm tök
  • 150 gramm mák (darált)
  • 175 gramm kókuszzsír (lehet vaj is, ha nem akartok diétásat)
  • 130 gramm nyírfacukor (más néven xilit- lehet másmilyen édesítő is például sztívia)
  • 125 gramm kölesliszt
  • 3 darab közepes tojás
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 kávéskanál szerecsendió

Mielőtt nekiállnék a muffinnak, begyújtom a sütőt 180 fokra, hogy fel tudjon melegedni. A tököt egy tálba gyalulom, majd egy-egy maréknyit megfogok, és a mosogatóban kifacsarom belőle a vizet. Egy tálban összekeverem a mákkal és a fele nyírfacukorral.

A tojásokat a maradék xilittel egy kézi mixer segítségével habosra keverem, aztán hozzáadom a kókuszzsírt. Célszerű először a kókuszzsírt felmelegíteni, mert könnyebben lehet vele dolgozni. A köleslisztet és a sütőport is beleteszem a tojásos masszába. Jól összekeverem az egészet. Ezután jöhet a tökös-mák, a szerecsendió. Még pár perc kézi keverés, és már mehet is a sütőbe. Nagyjából harminc perc alatt a muffinokat szép aranybarnára sütjük. Mielőtt kivesszük, érdemes tűpróbát végezni, hogy jól átsültek-e?

A muffint én szőlővel tálaltam. Ha elsőre hihetetlennek is tűnik, de jól illenek egymáshoz. A végeredmény ízvilága a mák miatt eléggé markáns, úgyhogy csak bevállalósoknak!

Tovább

Ha rád tör a nassolhatnék: áfonyás chiapuding

Én egy olyan típusú nő vagyok, aki szereti az édességet. Főleg a tortákat és a pohárkrémeket. Lehet felőlem csokis, mandulás, epres vagy cukrosan remegő, nyelven olvadó mascarponehab, egyre megy. Legszívesebben az összeset, az utolsó kanálkáig befalnám, de sajnos nem lehet, mert rajtam minden szelet sütemény meglátszik. Ezért tartom igazságtalannak, amikor topmodellek olyan agyoneffektelt képeket töltenek fel az Instagramra, ahol szinte habzsolják a cupcake-et meg a színes cukros nyalókákat. A helyzetre a divatlapok külön rákontráznak: ha végig nézitek a női magazinok profiljait szemérmetlenül sok sovány nővel és cukros sütivel találkoztok.

Tudnotok kell, ha diétáztok vagy csak életmódot váltatok, akkor sem kell lemondanotok az édes nyalánkságokról. Csak jól össze kell válogatni az alapanyagokat. Erre remek példa a chiapuding, amit kb. egy ügyesebb nyolc éves is el tud készíteni.

Áfonyás chiapuding 2 főre

  • 4 dl kókusztej vagy mandulatej
  • 2 db érettebb banán
  • 6 evőkanál chiamag
  • 200 gramm áfonya
  • díszítéshez mandula

A kókusz-/mandulatejbe rakd be a chiamagokat, és egy kézi habverővel keverd három percig. Hagyd állni kb. fél órát, majd rakd hozzá a villával jól összenyomkodott banánt és keverd át az egészet.

Vegyél elő két poharat vagy tálkát. Tegyél mindkettőbe pár szem áfonyát, majd öntsd rá a masszát, és rakd be őket a hűtőbe 1-2 órára. A "hűsítő pihenő" alatt a chiamag magába szívja a körülötte lévő folyadékot, és az egésznek kellemes, kocsonyás állaga lesz. Plusz jó pont, hogy a hagyományos pudinggal ellentétben., a teteje nem lesz "bőrös".

Ha kész vagy mindennel, akkor szórj a tetejére pár szelet mandulát, áfonyát, és már eheted is. A végeredmény nemcsak finom és egészséges, de valódi vizuális gyönyört nyújt a szemnek. Gyerekeknek is nyugodtan adható. Az egyéves kisfiam bármikor megeszik belőle egy egész pohárral.

Tovább

Fenséges és egészséges hűsítő: almás uborkaleves

A nagymamám szerint a zöldségek, leszámítva a krumplit, savanyúnak valók, amit úgy konfektnek meg lehet enni például egy jó kis szaftos oldalas mellé.Teljesen elképedt, mikor a telefonban a szokásos „Mit esztek ma ebédre?” kérdésre teljes nyugodtsággal azt válaszoltam, uborkalevest egy kis alma-szőlő levesbetéttel. Szinte láttam magam előtt az arcát, hogy próbálta elképzelni: uborkából leves?! Egy „ti tudjátokkal” aztán rövidre zárta a beszélgetést, majd a lelkemre kötötte azért „egyetek valami rendeset”.

Szóval az uborkaleves. Nem kell tartani tőle. Kicsit savanyú, kicsit pikáns, és hűsít. Nem kell főzni, tehát nem lesz a lakásban 34 fok. Csak egy jófajta botmixer vagy turmix kell hozzá meg kb. 5 perc.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5-6 db nagyobb uborka
  • 2-3 dl kovászos uborkalé
  • 2-3 db kovászos uborka
  • 4,5 dl kaukázusi kefír
  • ízlés szerint kapor, fokhagyma, bors
  • 2 db közepes zöldalma és egy közepes fürt szőlő

  • A sima uborkákat szépen lereszelem. Majd a levüket kézzel, villával kinyomkodom, hogy ne legyen a végeredmény keserű.
  • A kovi ubit felkarikázom, és az összes uborkát a turmixba teszem.
  • Hozzáöntöm a kovászos uborka levét és a kaukázusi kefírt. Ha szeretitek a fűszeres, karakteres ízt, akkor rakjatok bele kaprot, fokhagymát, ha kicsit natúrabbra vágytok, elég csak egy csipet bors.
  • Turmixoljátok addig, amíg a teteje szép habos nem lesz. /kb. 2-3 perc/

Azonnal fogyasztható, de az ízek sokkal jobban összeérnek, ha egy fél órára beteszitek a hűtőbe. Levesbetétnek tökéletes az alma, a szőlő, de a bátrabbak a görögdinnyével is kísérletezhetnek. Finom, laktat és egészséges. Mi, kis túlzással egész nyáron ezt ettük. A férjem, még így augusztus közepén és azt kérdezgeti: mikor csinálod legközelebb?!

----------

Recipe in English

Cucumber soup with apple and grape without cooking

  • 5-6 big cucumber
  • 1 cups pickled cucumber juice
  • 2-3 big pickled cucumber
  • 1 and 1/2 cups caucasian kefir (or yogurt)
  • a bunch of dill
  • 2 garlic cloves and pepper to taste
  • 2 medium apples
  • a bunch of grapes

Grate the cucumbers. Then the juice by hand, squeezed with a fork, so that the result is not bitter. Cut up the pickled cucumbers and they are all doing in a blender. Add the pickled cucumber juice, caucasian kefir (or yogurt) and a bunch of dill, crushed garlic cloves and pepper to taste. Mix it in a blender until the top of the foam will not be nice. /approx 2-3 min./ Put it in the fridge for half an hour because the flavors have combined.

Cut up the apples and a bunch of grapes then mix the cool cucumber soup.  It's healthy, delicious and sugarfree. Make it! Taste it!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com