Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A túrós tészta is lehet különleges

Egy pillanat alatt elfogyott. Én még az edényt is kitunkoltam.

Én nem tudom, mi van velem, de mostanában, a tél végére iszonyatosan el kezdtem kívánni a túrót, a tejfölt és a sajtot. (Az atkaallergiám miatt csak óvatosan eszek belőlük, nehogy fellángoljon az ekcémám.)

A férjem szerint azért, mert van benne D-vitamin (is) vagy valami olyan nélkülözhetetlen ásványi anyag, amelyre a szervezetemnek szüksége van. És hallgassak az ösztöneimre, ha kedvem van ilyeneket enni, egyek.

Meg is lepett egyik nap egy túrós tésztával. Na, nem a mezei változattal, hanem egy igazi különlegességgel. Azt mondta, hogy a harcsapaprikás és a túrós csusza kombinációból indult ki. Aztán állt a hűtő előtt kezében a fakanállal és megszületett az ötlet: tenger gyümölcsei és túró. A szárzellert már én raktam hozzá, hogy legyen benne valami friss, ropogós zöldség is.


„Különleges” túrós tészta

  • egy csomag fodros kocka ( vagy csusza tészta)
  • egy zacskó tenger gyümölcsei
  • tíz deka szeletelt bacon
  • két teáskanál provance-i fűszerkeverék
  • egy teáskanál koriander
  • két deci tejszín
  • 100 gramm túró
  • egy szál szárzeller
  • ízlés szerint só, bors


A felkockázott szalonnát lepirítjuk. A kisült zsírban megfuttatjuk a tenger gyümölcseit, és felöntjük egy kis főzőtejszínnel. Ezután belekeverjük a provance-i fűszerkeverékeket és az összetört koriander magot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Közben kifőzzük a fodros kockát, majd utána nyakon öntjük egy kis túróval. Összekeverjük a szósszal és a végén megszórjuk a karikára vágott szárzellerrel. És már ehetjük is!

Nagyjából tizenöt perc alatt készen volt mindennel a férjem. Nekem csak mosogatni kellett. Megint.

Tovább

Saltimbocca, ahogy mi szeretjük

főétel gluténmentes saltimbocca férjemfőzte

A héten hozzánk is bekopogtatott az influenza. Kezdte a nagyfiam, utána jöttem én, majd végül a kicsi. Nagyjából tíz éve nem voltam lázas! Az orvosnál kiderült ráment a betegség a még megmaradt, nyelvgyöki mandulámra, ami ahogy illik, begyulladt. Kényszerpihenőre voltam ítélve. Próbáltam pihenni, de a határidős munkáimat be kell fejeznem. Plusz ott voltak a gyerekek. A férjem maximálisan odatette magát. Az ápolás plusz a munka mellett egész héten ő főzött.

Mivel a gyógyszertől a nagyobbik fiam teljesen étvágytalan lesz, ezért Peti próbált olyan ebédeket kitalálni, amit mindenki jóízűen megeszik. Így egész héten rántott húst, extra krémes tagliatellét (recept hamarosan), házi pizzát és saltimboccát ettünk. Ez utóbbi egy vajas-zsályás, prosciuttós sült hús. Az olaszok eredetileg borjúból és sajt nélkül készítik. A férjem viszont száraz sertéskarajt használt hozzá (ez volt itthon), és tett rá mozzarellát, hogy a fájós torkú gyerekeknek jobban csússzon. Nagy sikert aratott vele. Az egy kiló húsból egy falat sem maradt.

Saltimbocca, ahogy mi szerejük:
Hozzávalók (négy főre)

  • egy kiló sertéskaraj
  • 100 gramm vaj
  • 80 gramm prosciutto
  • egy teáskanál zsálya
  • egy csomag mozzarella
  • néhány levél bazsalikom
  • ízlés szerint só, bors
  • egy kis olívaolaj a pácoláshoz


Az olívaolajban elkeverjük a sót, a borsot. Alaposan megforgatjuk benne a karajszeleteket. Majd egy éjszakára betesszük a hűtőbe pihenni, hogy alaposan összeérjenek benne az ízek.

Másnap nincs más dolgunk, mit kisütni. Felmelegítjük a vajat, beledobjuk a zsályát, és elkezdjük a karajt kisütni. Mindegyik oldalát nagyjából tíz percig sütjük fedő alatt. Mikor megfordítjuk, akkor a sült részére rátesszük a sonkát és a mozzarellát, amely a hő hatására szinte ráolvad. Friss rukkolával, spenótsalátával vagy tepsis krumplival kínáljuk! Fontos, hogy tálalás előtt locsoljuk meg a serpenyőben maradt szósszal és díszítsük meg egy kis bazsalikommal.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com