Hétköznap, a a férjem soros a főzésben, akkor biztos tésztát valamilyen főz "amittaláltamahűtőben" szósszal. Ennek két előnye is van: kevesebb alapanyag végzi a kukában és a szükség kreativitást szül. Ezekből receptekből hoztam nektek hármat. #férjemfőzte
Carbonara spagetti
Az igazi carbonara szigorúan tejszín nélkül sok borssal és parmezánnal. Elvégre az olaszok úgy szeretik.
Hozzávalók négy személyre
- egy csík szalonna (lehet prosciutto is)
- egy tojás
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- egy kis parmezán (pecorino vagy provolone is jó)
- egy csomag spagetti
A spagettit megfőzzük. Közben egy vokban lepirítjuk a vékony sonkát. A tojást pedig a parmezánnal együtt vízgőz felett kézi habverővel felverjük. Ha ezzel készen vagyunk, akkor várjuk, hogy a tészta megpuhuljon. Ez forrástól számítva nagyjából hat-nyolc perc. De résen kell lenni, nehogy túlfőjjön. Pici főzővízzel együtt a leszűrt forró spagettit összekeverjük a szalonnával és a felvert tojással. Összekeverjük sóval, borssal és egy kis parmezánnal. Esetleg szórhatunk rá valami zöldet (például édeskömény levelet, vagy bazsalikomot.), és már pakolhatjuk is ki a tányérokba. Már csak egy erős ristretto kell hozzá, és máris úgy érezzük magunkat, mint egy olasz kisvárosban!
Amatriciana spagetti
Karakteres, brutálisan finom spagetti, amit nem lehet elrontani.
Recept két személyre
- 300 gramm pancetta (ha nem kaptok, akkor sima császárszalonna)
- két darab közepes fej vöröshagyma
- négy deci olasz paradicsom konzerv (A férjem az olaszra esküszik, de szerintem sima, piaci, házi paradicsom is tökéletes.)
- két deci száraz vörösbor
- ízlés szerint só, bors
- a sütéshez olívaolaj
- 500 gramm spagetti (lehetőleg durumlisztből)
Mivel a tésztának kell a legtöbb idő, ezért ezzel kezdünk. Egy nagy edényben sós vizet forralunk és forrástól számítva hét-nyolc percig főzzük. Akkor lesz az egész al dente, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy még nincsen teljesen megfőzve, de már harapható.
A szószt egy klasszikus vokban készítjük el. Az olívaolajon megpirítjuk a karikára vágott vöröshagymát. A kockára vágott pancettát rádobjuk, pár percig sütjük, majd beleöntjük a paradicsomot és a vörösbort. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Megvárjuk, míg egyet rottyan, és már tálalhatjuk is.
A tányéron a spagetti tetejét megszórjuk bőven parmezánnal.
Kaviáros penne vodkával
Kissé furcsa párosítás, de nagyon-nagyon ütős. Szergej bácsi még fizetne is érte.:)
Hozzávalók (3 főre)
- egy kis doboz kaviár
- két deci rizstejszín ( ha nem vagytok tejérzekenyek akkor a sima is jó)
- 4 cent vodka (csak a felnőtt verzióban)
- két szál újhagyma
- ízlés szerint só, bors
- egy fél citrom leve
- 250 gramm teljes kiőrlésű tészta
Feltesszük forralni a vízet, megszórjuk egy kis tengeri sóval. Amíg nem forr, addig dolgozunk a kaviárral. Az újhagymát egy pici olívaolajon megfuttatjuk, majd belelöttyintjük a rizstejszínt. Beleküldjük a kaviárt meg a vodkát (ha gyerekeknek is esznek, akkor hagyd ki, vagy vegyél ki nekik egy merítőkanállal) majd hagyjuk egy kicsit rotyogni. Megsózzuk, borsozzuk és végül egy fél citrom levével meglocsoljuk. A pennét a dobozára, zacskójára írt ideig főzzük, majd leszűrjük, és már tálalhatjuk is. Ugye nem nagy cucc?