Mutatunk három izgalmas feltétet, ami még a legegyszerűbb főzeléket is feldobja!
Bakwan jagung
Az indonéz kukoricatócsni önmagában is finom, de főzelékfeltétként is megállja a helyét.
Hozzávalók négy személyre:
- két kisebb konzerv kukorica
- egy csomag újhagyma
- 200 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 3 tojás
- két-három evőkanál édes szójaszósz
- egy teáskanál fokhagymapehely
- ízlés szerint bors
Okonomiyaki
Igen, tudjuk japán street food, de ez a változat remekül kombinálható a hagyományos magyar konyha főzelékeivel.
Hozzávalók hat-hét darabhoz:
- fél fej kínai kel
- egy fej vöröshagyma
- 3 evőkanál tk. liszt
- 3 tojás ízlés szerint szójaszósz
- egy evőkanál len vagy szezámolaj
Póréhagymás céklafasírt
Egy megosztó zöldség, ami kiváló húspótló a böjti időszakban.
Hozzávalók:
- 3 darab közepes cékla
- 15 dkg póréhagyma
- 3 evőkanál tökliszt
- 2 tojás
- egy kávéskanál szerecsendió
- ízlés szerint só, bors
- a sütéshez kókuszzsír
A munka legvéresebb része a cékla tisztítása és reszelése. Felér egy fél disznóöléssel, de megéri. Ha ezzel megvagytok, akkor a céklát jól nyomkodjátok ki, mert levet ereszt. Hozzáöntjük az apróra vágott póréhagymát. Egy külön tálban összekeverjük a tojásokat a tökliszttel, a sóval, a borssal meg a szerecsendióval, aztán a céklával is jól elvegyítjük. Akkor jó az állaga, ha két kanál segítségével kis golyócskákat tudunk formázni. Ha nem áll össze a massza, akkor tegyetek hozzá még egy kis lisztet.
Elővesszük a vokot és közepes lángon a fasírt mindkét oldalát nagyjából három percig sütjük. Akkor jó, ha az oldala kicsit rozsdabarna színű. A sütögetés szerintem egy kicsit macerás, de megéri! A céklafasírt kívül ropogós, belül szaftos, pont amilyen egy ideális főzelékfeltét platóni ideája.