Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3 klassz főzelékfeltét

Mutatunk három izgalmas feltétet, ami még a legegyszerűbb főzeléket is feldobja!

Bakwan jagung

Az indonéz kukoricatócsni önmagában is finom, de főzelékfeltétként is megállja a helyét. 

Hozzávalók négy személyre:

  • két kisebb konzerv kukorica
  • egy csomag újhagyma
  • 200 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 3 tojás
  • két-három evőkanál édes szójaszósz
  • egy teáskanál fokhagymapehely
  • ízlés szerint bors

Okonomiyaki

Igen, tudjuk japán street food, de ez a változat remekül kombinálható a hagyományos magyar konyha főzelékeivel.

Hozzávalók hat-hét darabhoz:

  • fél fej kínai kel
  • egy fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál tk. liszt
  • 3 tojás ízlés szerint szójaszósz
  • egy evőkanál len vagy szezámolaj

Póréhagymás céklafasírt

Egy megosztó zöldség, ami kiváló húspótló a böjti időszakban.

Hozzávalók:

  • 3 darab közepes cékla
  • 15 dkg póréhagyma
  • 3 evőkanál tökliszt
  • 2 tojás
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • ízlés szerint só, bors
  • a sütéshez kókuszzsír

A munka legvéresebb része a cékla tisztítása és reszelése. Felér egy fél disznóöléssel, de megéri. Ha ezzel megvagytok, akkor a céklát jól nyomkodjátok ki, mert levet ereszt. Hozzáöntjük az apróra vágott póréhagymát. Egy külön tálban összekeverjük a tojásokat a tökliszttel, a sóval, a borssal meg a szerecsendióval, aztán a céklával is jól elvegyítjük. Akkor jó az állaga, ha két kanál segítségével kis golyócskákat tudunk formázni. Ha nem áll össze a massza, akkor tegyetek hozzá még egy kis lisztet.

Elővesszük a vokot és közepes lángon a fasírt mindkét oldalát nagyjából három percig sütjük. Akkor jó, ha az oldala kicsit rozsdabarna színű. A sütögetés szerintem egy kicsit macerás, de megéri! A céklafasírt kívül ropogós, belül szaftos, pont amilyen egy ideális főzelékfeltét platóni ideája.

Tovább

Pofonegyszerű réparopogós

Semmit sem kell hozzá előpirítani!

A férjem tavasszal negyven napig nem evett húst, ezért a főzelékekhez kénytelen voltam kreálni valami vega feltétet. A gyerekek akkoriban nagyon rákaptak a a borsófasírtra meg a réparopogósra. Bevallom, nekem ez az egyik kedvencem, mert a zöldségek közül nem kell külön semmit sem előre lepirítani.

Csak egy rendes reszelőre meg három nyugodtabb percre van szükség és máris kész a massza, amit egy egypontnullás formázás után már lehet is a forró kókuszzsírban vagy olívaolajban sütni.

Pórés-szezámos réparopogós

Hozzávalók három személyre:

( kb. hat darab jön ki belőle)

  • három nagyobb szál sárgarépa
  • egy fél póréhagyma
  • három tojás
  • négy evőkanál tönkölybúzaliszt (zabliszt is jó)
  • egy evőkanál zsemlemorzsa 
  • egy kávéskanál szezámmag (elhagyható)
  • ízlés szerint só

A sárgarépát szépen lereszeljük. Ez a legtöbb idő, de még így is három perc. Nem több. Összevágjuk a pórét. Szép apróra, ahogyan a tankönyvben is kell. Majd úgy tesséklássék módon összekeverjük. Beleütjük a három tojást, belekanalazzuk a liszteket meg a zsemlemorzsát meg a sót. Én szoktam bele tenni szezámmagot is, de ha ti kihagyjátok, mert teszem fel nincsen otthon, akkor anélkül is finom.

Alaposan összedolgozzuk! Ha összeáll a massza, akkor már süthetjükis. (Ha az Istennek se akar, tegyetek hozzá még egy kis lisztet.) Egy kanállal vagy a kezünkkel szép kis zöldségpogácsákat formázunk és oldalanként nagyjából három perc alatt készre sütjük.

Remekül illik a „zöld” főzelékekhez például a brokkolihoz, spenóthoz, sóskához, de szuper választás a karfiolhoz és a sütőtökhöz is.

 

Tovább

Céklafasírt: kívül ropogós, belül szaftos

Van, amikor nálunk is olyan kemény a tempó, hogy nem jutunk ki minden héten a piacra. Ilyenkor elfogy a "dugi" sárgarépa, az illatos kosárból a lilahagyma, plusz a hűtő is egyre erősebb hangon kong az ürességről. Ezzel a „kicsit sem szembetűnő” helyzettel múltkor szombat délután hatkor szembesültem, miután hazaértünk a vendégségből.

Semmi pánik, irány a közeli diszkont! A teli parkoló láttán átmentem sprinterbe, és rohantam a zöldséges pulthoz. Üres. Azaz három láda céklát leszámítva két karalábé meg egy fej saláta maradt a későn érkezőknek. Szegény céklák! Pedig nem is voltak fonnyadtak, punnyadtak, és alig több, mint száz forintot kértek kilójukért. Mégsem kellettek senkinek! Megszántam őket, vettem egy jó adagot! Helyes kis póréhagymás fasírtgolyócskák lettek belőlük.

Mi most tökfőzelékhez ettük, de cukkini- vagy padlizsánfőzelékkel is kiváló.

Póréhagymás céklafasírt (kb. 10-12 darabhoz)

  • 3 darab közepes cékla
  • 15 dkg póréhagyma
  • 3 evőkanál tökliszt
  • 2 tojás
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • ízlés szerint só, bors
  • a sütéshez kókuszzsír

A munka legvéresebb része a cékla tisztítása és reszelése. Felér egy fél disznóöléssel, de megéri. Ha ezzel megvagytok, akkor a céklát jól nyomkodjátok ki, mert levet ereszt. Hozzáöntjük az apróra vágott póréhagymát. Egy külön tálban összekeverjük a tojásokat a tökliszttel, a sóval, a borssal meg a szerecsendióval, aztán a céklával is jól elvegyítjük. Akkor jó az állaga, ha két kanál segítségével kis golyócskákat tudunk formázni. Ha nem áll össze a massza, akkor tegyetek hozzá még egy kis lisztet.

Elővesszük a vokot és közepes lángon a fasírt mindkét oldalát nagyjából három percig sütjük. Akkor jó, ha az oldala kicsit rozsdabarna színű. A sütögetés szerintem egy kicsit macerás, de megéri! A céklafasírt kívül ropogós, belül szaftos, pont amilyen egy ideális főzelékfeltét platóni ideája.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com