Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rettenetesen egészséges nasik Halloweenra

Tudom, tudom itthon nem ünnepeljük a Halloweent, de mit tegyen a szülő, ha az oviban, suliban nagyjából bármelyik művelődési házban faragják a tököt lámpásnak?! Ha az áruházakat elárasztják a tökös-boszis-csontvázas jelmezek?! Ha a baráti társaságban lesz félelmetes, beöltözős buli. Beadja a derekát. Elmondja a lámpás meséjét és készíti a partiasztalt.

Nem mondom, hogy tiltom a gyerekeket az édességtől, de ha van rá mód, akkor próbálom a zöldségeket, gyümölcsöket népszerűsíteni. Sokszor nem is kell komoly receptre gondolni! Elég csak ügyesen tálalni! Elvégre ki nem szeretné megkóstolni a csontvázat?! Vagy beleharapni a félelmetesen vigyorgó mandarinlámpásba vagy a banánszellembe!? 

Összegyűjtöttünk nektek is néhány ötletet! 

Nyálkás szőlőkukac

Gusztustalan dinnyeszörny

Mandarinlámpás

Vidám zöldségcsontváz

Ijesztő banánszellem
 

Paprikalámpások

Paprikalámpás kesudióval töltve

Egy kicsit latinosabb verzió

via Pinterest

Tovább

Elmondjuk miért egészséges a krumpli

Ha egészséges étkezésről van szó, biztosan először nem a krumpli jut eszünkbe. Sőt! Nagyjából ez lesz az első olyan alapanyag a fehér liszt és a hagyományos fehér cukor után, amit száműzünk a konyhából. Nem kéne! Elmondjuk miért!

Tele van káliummal

Egy teljesen átlagos szem krumpli egy felnőtt a napi káliumszükséglet körülbelül fedezi. Összehasonlításképp két átlagos banánban van ennyi. A kálium pedig hozzájárul többek között a vérnyomás szabályozásához, a csontsűrűséghez és segít megelőzni a vesekövek kialakulását.

Vitaminokban gazdag

Szuper A-B-és C-vitaminforrás. Nagyjából 100 grammnyi burgonya, a napi C-vitamin szükséglet felét fedezi, amely hozzájárulhat az immunrendszer hatékonyabb működéséhez.

Magnéziumban is bővelkedik

Tele van antioxidánsokkal, amelyek tisztítják többek között a nyirokérrendszert.

Akkor mégis mi a baj?

Hiába viszonylag alacsony a kalóriatartalma (100 grammban főtt krumpliban van 86kcal),gyorsan felszívódó szénhidrátnak számít, ami jó alaposan megdobja a vércukorszintet.

Most akkor együnk vagy ne?

Együnk! Egy kiegyensúlyozott étrendben fontos szerepe van. (Érdemes variálni a köreteket például!)

Viszont nem mindegy az elkészítés módja! Sokat veszít a vitamin-és ásványi anyagtartalmából, ha bő olajban sütjük ki. Ráadásul a végeredmény savas lesz.

Azonban, ha héjában főzzük meg, akkor benne maradnak az értékes tápanyagok. A végeredmény lúgos lesz, amely többek között semlegesíti a túl sok gyomorsavat.

Tovább

Te szoktál reggelit adni a gyereknek?

A reggeli az első főétkezés, amit főbenjáró bűn kihagyni! Pedig mennyivel gyorsabb lenne a reggel, ha nem kéne a gyerekeknek melegszendvicset, zabkását, tojást vagy valami teljesen mást készíteni. Aztán megvárni, míg megeszi, majd utána összepakolni a konyhát. És ezek után időben elindulni, és nem célfotóval beérni. Nekem a reggeli-mizéria minden nap alsó hangon is plusz negyvenöt perc.

De az egészségért megéri! Mert a reggeli az első főétkezés, amely során az éjszaka felhasznált tápanyagokat pótolhatjuk, ezáltal megemeljük a vércukorszintünket és felpörgetjük az anyagcserénket, serkentjük az agyműködésünket… Ha valami miatt a reggeli kimarad, akkor a vércukorszintünk akár egyik pillanatról a másikra leeshet. El kezdünk szédülni, vagy szélsőséges esetben akár össze eshetünk. Kevésbé rossz esetben csak a nassolhatnék tör ránk, és nagyobb valószínűséggel csipegetünk el egy-két tábla csokoládét, kekszet vagy bármit köztudottan egészségtelen finomságot a büféből. Ez pedig hosszú távon pláne ha nem sokat mozgunk, elhízáshoz vezethet!

A bölcsis, ovis korú gyerekek nyilván egyszerűbb, kevésbé macerás evés nélkül elindulni, mert olyan fél 9 körül úgyis hozzák nekik a reggelit, tízórait. De az iskolásoknál már ilyen nincsen. Ott az első, második szünetig várni kell. És aki nem eszik, nem biztos, hogy száz százalékosan tud figyelni az első órákon.

Én azon a véleményen vagyok, hogy a szokások alapjait kisgyerek korban érdemes lerakni. Hogy a kicsi szokjon hozzá, evés nélkül nem indulunk el reggel otthonról. (Mellesleg az uzsonnáig ez az egyetlen étkezés, ahol látom, miből, mennyit eszik.És reménykedek benne, hogy majd felnőttként ( egy minimális lázadás után) is eszébe jut: az egészséges életmód reggelivel indul.

Tovább

Megmondjuk miért egészséges étel a pacal

pacal egészséges alapanyag kollagénA magyar konyha számtalan olyan ma már meghökkentő alapanyaggal dolgozik, amelyek ha jobban belegondolunk, simán beleférnek az egészséges ételek közé. Ezek közé tartozik a pacal, vagyis a marhagyomor, amire 25 fölött érdemes rászokni.

A pacal, ha megfelelően van előkészítve (ma már gyakorlatilag konyhakész csíkozott pacalt lehet kapni, amitől nem lesz büdös a konyhában), semmi más, mint sima izom és kollagén.

De mi is valójában a kollagén?

A kollagén egy fehérje. A bőr 75 %-a, és ha megnézzük az test fehérjéinek majdnem a 30 százaléka kollagénből épül fel. A fehérjék pedig aminosavakból állnak, amelyeket a szervezet felhasznál például az izom-, a porc-, a kötőszövet-vagy csontépítéshez.

Sok kollagén= feszes bőr

25 év felett a szervezet fokozatosan egyre kevesebb kollagént állít elő. Emiatt a bőr veszít a rugalmasságából és egyre több ránc jelenik meg az arcon. Ezért tartalmaz gyakorlatilag minden piacon lévő krém kollagént, hogy ezt a hiányt pótolja.

Csökkenti a porckopást

A kutatások bizonyították, hogy a kollagén hozzájárul az ízületi porckopások csökkentéséhez. Azok a betegek, akik kollagénban gazdag ételeket esznek, nem fájlalják annyit például a térdüket, derakukat.

Csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat

A kollagénben van olyan aminosav, amely csökkenti a bélrendszerben fellépő gyulladásokat, ezért segíti az emésztést.

Tovább

Megmutatjuk, hogyan kerüld el a jojó effektust!

Gondolom veled is előfordult jó párszor, hogy leadtál öt-tíz-tizenöt kilót, aztán a nagy sikeren felbuzdulva abbahagytad a diétát. Néha-néha nem volt kedved mozogni, és hirtelen azt vetted észre, hogy a mérleg nyelve el kezdett felfele kúszni! Nem vagy egyedül! Rengeteg ember küzd a jojó effektussal pedig egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni! Összeszedtünk néhány jó tanácsot!

1. Ne higgy az ilyen-olyan csodadiétáknak! Oké, lefogysz nagyjából három hét alatt tizenpár kilót..És mi lesz azután! A szervezeted megbosszulja, ha huzamosabb időn keresztül megvonsz tőle valamilyen fontos tápanyagot! Inkább válts életmódot. Eleinte kevésbé látványos, de hosszú távon sokkal könnyebb tartani.

2. Nincsen kakaóscsiga, cukros tetejű fánk, kalács vagy pár gyors pizzás falatka a sarki „mirelit pékségből! Válassz helyette teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét, kiflit! A krumplit cseréld le csicsókára, a rizst a bulgurra, hajdinára vagy kölesre. Kevesebb bennük a kalória és megfelelő fűszerezéssel észre sem veszed a különbséget.

3. Ha sütit sütsz, akkor a cukoradagot nyugodtan felezd le. (vagy használj helyette valamilyen alternatív édesítőszert) Hidd el, fel sem tűnik senkinek!

4. Gyárts magadnak egészséges nassolnivalót! A kurkumás sült zeller, a csicseriborsó chips remek kiegészítője a sorozatnézésnek!

5. Állj neki főzni, mert étteremben, üzemi menzán csillagászati árakat kérnek el még a párolt zöldségért is. ( Az egy másik kérdés, hogy manapság egy tisztességes mennyiségű zöldség többe kerül, mint a hús..)

6. Egyél napi ötször! Igen, jól olvastad. Reggeli, tízórai, ebéd, uzsi és vacsi! Így szépen egyenletesen tartod a vércukorszintedet, és tuti, hogy este nem fosztod ki a hűtőt!

7. Ha nem szeretsz konditeremben izzadni és nem vagy az a futós alkat, akkor két kilométeres körzetben inkább sétálj. Kezdésnek állítsd be a telefonodon a lépésszámlálót és ha napi hatezer lépés megvan, akkor már jó úton haladsz.

+1 És végezetül az áhított testsúlyt viszonylag hosszabb idő alatt éred el, ezért a fentiek remélhetőleg addigra már beleivódtak a napi rutinba, így nagyobb az esélye, hogy nem hízod vissza azokat a kilókat, amiket leadtál.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com