Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kapor nemcsak a tökfőzelékbe jó

Nem tudom ki ültette a családban az első kaprot, én már csak arra emlékszem, hogy pár éves gyerekként szaladgálok a magas, legyezőszerű kaporvirágok között. Képes volt bárhol kibújni a földből.

Kaporerdő szegélyezte a hagymát, virított a paradicsom árnyékában, de még a szerteszéjjel futó bab mellett is. Soha senki nem zabolázta meg. Hadd terjedjen, úgyis kell a vödrös uborkába meg a tökfőzelékbe! Főleg abba kell sok!

Idén én is ültettem kaprot a fűszerkertbe, mert hát tudjuk, jó a tökfőzelékbe. Én szoktam halakhoz használni, mert remekül kiegészíti a citromos-fokhagymás pácot. Lehet belőle például teát főzni, mert a kapor gyógynövényként is jól funkcionál.

A kapor:

  • segíti az emésztést
  • javítja az étvágyat
  • csillapítja a hányingert
  • erős baktériumölő hatással rendelkezik,
  • gyorsítja a sebek gyógyulását.

Akár álmatlanság ellen is be lehet vetni! Tele van A-, B-, és E-vitaminnal, de magas a kalcium, a magnézium, a cink és foszfortartalma is.

Magas káliumtartalmának, és a benne lévő telítetlen zsírsavaknak köszönhetően csökkenti a vérnyomást, amivel hozzájárul a szív -és az erek egészségének megőrzéséhez.

Érdemes frissen fogyasztani, mert szárítás során sokat veszít az illóolajtartalmából.

A tökfőzelékbe, nagyjából bármilyen halhoz lehet használni, de zöldségkrémekhez (pl. csicsóka) is kiváló. Egy a lényeg, érdemes apránként hozzáadni a fogáshoz, nehogy elnyomja a többi ízt!

Kép forrása:pixabay.com

Tovább

5 ok, miért edd meg a dinnyemagot!

Kétféle dinnyeevő ember létezik: az egyik, aki megeszi magot és aki nem. Én az előbbibe tartozom. Érdemes elrágcsálni, mutatjuk miért.

1. Magas a magnéziumtartalma

4 grammnyi dinnyemag 21 mg magnéziumot tartalmaz, amely a napi szükséglet 5 százaléka. A magnézium nélkülözhetetlen az izom-és az idegek megfelelő működéséhez, a szív és a csontok egészségéhez.

2. Rengeteg cinket tartalmaz

A dinnyemag szuper cinkforrás, így erősíti az immunrendszert

3. Van benne vas

Egy marék dinnyemag közel 0,3 mg vasat tartalmaz. A vas nélkülözhetetlen többek között a vérképzéshez, ezért vérszegényeknek is kifejezetten ajánlott.

4. Gazdag „jó zsírokban”

4 grammnyi dinnyemagban 1,1 g jó, a szervezet számára hasznos zsír van, amely csökkenti a koleszterinszintet, a szívinfarktus-és a sztrók kialakulásának kockázatát.

5. Alacsony a kalóriatartalma

Egy marék dinnyemag nagyjából 23 kalóriát tartalmaz, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

Hogyan fogyasszuk?

Lehetőleg ne egyben nyeljük le, hanem alaposan rágjuk meg. Ha ez nehezünkre esik, akkor a magokat sütőben magas hőfokon negyed óra alatt pirítsuk le, és úgy együk meg. Vagy keverjük bele például a reggeli zabkásába.

via healthline

Tovább

Mire jó a menta?

Segíti az emésztést, jó fejfájásra, sőt még a hányingert is csillapítja – összegyűjtöttük, hogyan segíti az egészségünket a menta és a konyhában milyen recepteknél használhatjuk.

A kertünkben az egyik első növény a menta volt, ami fűszerként remekül illik nagyjából bármilyen édeskrémhez, sütihez; a borsókrémet pedig egy magasabb szintre emeli. Ezen kívül gyógynövényként számos területen bevethető.

A menta levele tele van C-, D-és E-vitaminnal, amelyek erősítik az immunrendszert, így a szervezet könnyebben veszi fel a harcot a fertőzésekkel és a gyulladásokkal szemben.

A menta természetes nyugtató, görcsoldó hatással rendelkezik, ezért enyhíti a fejfájást, csillapítja a köhögést. Csuklás, vagyis a rekeszizomgörcs ellen is hatásos. Nem kell mást tennünk, csak néhány levél mentát felaprítani egy pohár vízben és meginni.

Nátha ellen is hatásos, mert a benne lévő erős aroma megnyitja az orrjáratokat. Erős antibakterális, gyulladásgátló hatású, ezért jó a fájós torokra és javítja a szájhigiéniát is.

Mentából nagyon könnyedén főzhetünk teát! 3-4 levelet forrázzunk le 2,5 deci vízzel. Hagyjuk negyedórát állni, és langyosra hűtve apránként kortyolgassuk el.

Hoztunk néhány receptet is:

Mentás borsókrém

Hideg sárgadinnyeleves pezsgővel

Mézes birsalmakrémleves

Barackos mentás crumpet

Epres-rebarbarás galette

Tovább

8 dolog, amire jó a citromfű

kerti patika citromfű

Néhány évvel ezelőtt kaptam egy kisebb bokornyi citromfüvet a szomszédból. Az ajándékozó a lelkemre kötötte, van egy bombabiztos tippje, hogyan lehet a leggyorsabban szaporítani.

Csak menjetek át rajta fűnyíróval és nő mint a gomba!


Megfogadtuk a tanácsot. A férjem átment rajta fűnyíróval, és még azon a nyáron akkora lett a bokor, hogy alig tudtam kordában tartani.

De mire is jó a citromfű? Mindenre IS, mint a WD40 vagy a nedves popsitörlő. Viccet félretéve leginkább az idegek nyugtatására.

A benne lévő anyagoknak köszönhetően többek között

  • szabályozza a pajzsmirigy-működését
  • enyhíti a menstruáció előtti nyugtalanságot
  • hozzájárul a nyugodt alváshoz.
  • serkenti a máj működését
  • javítja az emésztést
  • gyorsítja az anyagcserét
  • sőt még vízhajtó hatással is rendelkezik.
  • ajakherpesz ellen is hatásos lehet, mert a benne lévő polifenolok gátolják a herpeszvírus szaporodását.

Hogyan fogyasszuk? Én desszertekre is szoktam rakni díszítésként, de lehet belőle limonádét, szörpöt készíteni vagy teát főzni.

A teát nagyon egyszerűen el lehet készíteni. Elég 3-4 darab nagyobb levél, amit 2 és fél deci vízzel leforrázzunk. Pár percig állni hagyjuk, és már ihatjuk is.

Tovább

Ismeritek a jostát?

kerti patika jostaIsmeritek a jostát?Bevallom, hiába nőttem fel falun, mégis nagyjából öt évvel ezelőtt hallottam először róla. Tán még Jóskának is értettem, mikor a férjem a dísztujasor helyett bogyós gyümölcsbokrokat telepített a kerítés mellé.

A josta az egres és a ribizli szerelemgyereke. Ízre is valahol a kettő között van. Nem annyira savanyú, kicsit szerintem még az áfonyára is emlékeztet.

Igazi nyári csemege, ahogy a fiaim mondják. Sajnos a boltban, de még a piacon sem láttam soha, pedig nagyon egészséges.

Tele van C-vitaminnal.(100 grammjában 24-64 mg C-vitamin van.) Magas B1 és B2 vitamintartalma gyorsítja a zsíranyagcserét, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Serkenti az emésztést, és a benne lévő antioxidánsok erősítik az immunrendszert.

Kertészetben egy-egy tő néhány száz forintért beszerezhető. Ha elegendő fényt és vizet kap, akkor akár 3-4 kiló bogyó is teremhet rajta.

Elvileg lekvár, szörp, mártás is készíthető belőle. Bevallom mi még eddig sohasem jutottunk el, mert a fiúk folyamatosan szüretelnek és nyersen „lakomáznak” belőle.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com