A múlt héten pozitív lett a koronavírus-tesztem. Meg is lepődtem, mert minden ízt-illatot éreztem. (most is) és nem köhögtem, csak a torkom fájt és estére a szokásoshoz képest jobban elfáradtam..

Ezzel párhuzamosan elkezdtem olyan szuperélelmiszereket kívánni, amelyek vírusölő hatásukról ismertek.

Torma

Nálunk csak húsvétkor fogy a torma. Nem a majonézes, a házi reszelt változat. Most egy üveggel ettünk meg a férjemmel egy hét alatt. Volt, hogy csak magában ettük. Nem véletlen.

A torma, egyesek szerint a magyar gyömbér, fő hatóanyaga a mustárolaj, de tartalmaz C-vitamint és káliumot is. Több kutatás is foglalkozott a baktérium-és vírusölő hatásával, amelyből kiderült többek között, hogy a benne lévő glikozidok antebakteriális hatásúak. A mustárolaj segíti a nyálkahártyák (pl. torok) vérellátását. Mézzel keverve „csodafegyver” bármilyen felsőlégúti fertőzés ellen.

Fokhagyma

A fokhagyma is jobban fogyott az elmúlt napokban úgy, hogy alapból szeretjük az ízét, de nyersen csak úgy magában ritkán fogyasztjuk. (Kivéve a nagyapámat, aki minden reggel 3 gerezdet elrágcsál.) Most karikázva ettem csak úgy uzsonnára.

Hogy miért? A szervezet okos. Az csak egy dolog, hogy a fokhagyma természetes vírusölő, és gyorsítja az immunválaszt. (A középkorban például azért fogyasztották nagy mennyiségben, hogy megelőzzék a pestist.) Ezen kívül enyhíti az álmatlanságot, a fejfájást és csökkenti a vérnyomást.

Csilipaprika

Én alapvetően nem szeretem a túl csípős ételeket, de az utóbbi időben bizony egy ételt utánacsípőztem.

A csilipaprika erősen izzasztó hatású, fokozza a vérkeringést és erősíti az immunrendszert. Erős fertőtlenítő hatásának köszönhetően enyhíti a torokgyulladást és oldja a nyákot.

+1 mustármagcsíra

Én az ablakban nevelem egy csíráztató edényben. Magas a vitamintartalma, és nem meglepő módon szuper jó vírusölő. Ezen kívül tisztítja a nyálkahártyát és enyhíti az izomfájdalmat.