Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Böjti gomba recept - Hoisin ördögszekér gomba

Minden évben megtartjuk a böjtöt. Volt, hogy 40 napig nem ettünk húst. Idén nem leszünk ennyire szigorúak, de az biztos, hogy a következő hetekben sokkal több zöldség, gyümölcs és gomba kerül az asztalra.

A böjti @chefgomba receptek közül hoztam nektek egy szuper, pikkpakk elkészíthetőt.


Hoisin ördögszekér gomba

  • Egy csomag ördögszekér gomba
  • Egy fej vöröshagyma
  • 50ml Hoisin szósz
  • 2 db kápia paprika
  • Egy teáskanál füstölt paprika
  • Egy pici szezámolaj
  • Ízlés szerint só


Egy wokban szezámolajon megfuttatjuk a felkockázott vöröshagymát, majd rádobjuk a felvágott ördögszekér gombát. Pár percig pirítjuk, majd jöhet a Hoisin-szósz és a kápiapaprika. Picit rotyogtatjuk, és amikor a gomba már majdnem puha, megszórjuk füstölt paprikával. Végül óvatosan megsózzuk.
Rizzsel és egy kis bazsalikommal tálaljuk. Mindennel együtt 30 perc alatt készen van. Ebben pedig még a mosogatás is benne van.

Tovább

Gombás nagyon zöldséges pad thai recept

Egy szürke februárban nem tudok jobb ebédet elképzelni, mint egy friss fűszeres pad thai sok zöldséggel. Akár hús nélkül is el lehet készíteni például Chefgomba barna csiperkével. Ezek mellett ráadásul minden maradék zöldséget is elnyel, és még gluténmentes is. Így a kisebbik fiam is tud belőle enni.

padthai gomba recept

Hozzávalók:

  • 500 g barna csiperke (Chefgomba)
  • 3 szál répa
  • egy fél szál póréhagyma
  • 3 fej fokhagyma
  • egy teáskanál gyömbér
  • egy teáskanál római kömény
  • egy pici füstölt paprika
  • egy pici chili (csak annyi, amennyire csípősen szeretjük)
  • ízlés szerint só
  • egy csomag rizstészta
  • pici kókuszolaj

A tálaláshoz:

  • pici lime leve
  • koriander

A barna csiperkét megtörölgetjük, és feldaraboljuk. A répát gyufaszálra vagdossuk. ( Ha nem lesz olyan szép vékony az sem baj. Majd a kókuszolajon megfuttatjuk a felvágott póréhagymát és a megpucolt fokhagymát. Picit megsózzuk. Rádobjuk a gombát és a répát. Majd pár perc rotyogtatás után jöhetnek szépen sorban a fűszerek. Először a gyömbér, aztán a római kömény, a füstölt paprika és végül a chili. Addig kevergetjük a wokban, amíg meg nem puhul a gomba.

Közben a rizstésztát beáztatjuk néhány percre, és utána összemelegítjük a gombás zöldséges szósszal. Végül limelével és korianderrel tálaljuk.

Tovább

Libanontól Olaszországig - 3 megúszós gombás recept

Minden évben húsvét előtt tavaszi megújulós böjtöt tartunk, amikor nem vagy csak alig eszünk húst. Ilyenkor sokkal több zöldséges fogás kerül az asztalra. A férjem és a gyerekek is nagyon szeretik a gombát, mert sokféleképpen el lehet készíteni (a fűszerek csodákra képesek), és nem utolsó sorban hamar elkészül. Hoztunk nektek 3 klassz receptet.

Libanoni gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre:

  • fél kiló Chefgomba ördögszekérgomba 
  • fél kiló Chefgomba barna csiperke
  • egy kávéskanál libanoni 7 fűszer
  • egy pohár natúr joghurt
  • egy evőkanál zsemlemorzsa
  • ízlés szerint pirospaprika és só
  • pici víz

Az ördögszekérgombát és barna csiperkét felszeletelem beledobom a wokba és ráöntök másfél deci vizet. Megszórom libanoni 7 fűszerrel, pár percig főzöm, majd natur-joghurttal felöntöm. Szórok bele zsemlemorzsát, őrölt pirospaprikát és sót, majd 5 percig főzöm.

Shitake tortellinivel és turbolyával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g Chefgomba shitake gomba
  • egy evőkanál vaj
  • 2 csomag ricottás tortellini
  • egy csokor turbolya ( ha nem kaptok, akkor jó lesz a petrezselyem is)
  • ízlés szerint só, bors

Vajat olvasztok wokban, beleöntöm a ricottás tortellinit kicsit lepirítom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy félig ellepje. Hozzáöntöm a felszeletelt shitake gombát. 2-3 perc alatt puhára főzöm, sóval, borssal és apróra vágott turbolyával vagy petrezselyemmel ízesítem.

Paradicsomos kecskesajtos portobello spagetti

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g Chefgomba portobello gomba
  • 400 g paradicsomszósz
  • néhány szelet kecskesajt
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • egy érzésnyi oreganó
  • ízlés szerint só és bors

A portobello gombát felszeletelem, sepenyőben felhevített olívaolajon kicsit megpirítom zúzott fokhagymával együtt. Felöntöm paradicsomszósszal, kb 10 percig együtt főzöm, majd a szószba kecskesajt darabokat is teszek és belefőzöm a szószba 2-3 perc alatt. Oreganóval, sóval, borssal ízesítem. 

Tovább

Isteni töltött gomba recept 5 perc munkával – nem hiszed el, milyen könnyű elkészíteni

Már nem is emlékszem arra, hogy mikor főztem csak úgy random vendégeknek, akik elvileg csak pár órát maradtak volna, de aztán úgy elrepült az idő, hogy ránk esteledett. Nyilván a pár óra alatt, amíg a konyhánkban az asztalnál megváltjuk a világot, mindenki megéhezik. Persze, össze lehet dobni pár szendvicset, de ha valami komolyabbra vágyik a társaság (és ha vega is van köztük), akkor érdemes bekapcsolni a sütőt, ami elvégzi helyettünk a munka legnagyobb részét.

gomba recept támogatott tartalom

Mindig van itthon gomba. Majdnem mindig másfajta: laska, csiperke vagy éppenséggel portobelló. Ez utóbbit sajnálom összevágni, inkább megtöltöm valami finomsággal: sajttal vagy tojással vagy éppenséggel fokhagyma pesztóval, aztán mehet a tepsibe. És már teríthetünk is a vacsihoz.

Fokhagymával töltött gomba

Hozzávalók:

  • 6 db Chefgomba portobelló
  • 1 kis üveg fokhagyma pesztó (házilag is lehet készíteni – összevágod durván a fokhagymát is leöntöd pici olívaolajjal és teszel bele bazsalikomot, hagyod állni, míg összeérnek az ízek és kész)
  • 200 g reszelt cheddar
  • ízlés szerint petrezselyem zöldje a díszítéshez

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A portobellókat áttörölgetjük, majd belekanalazzuk az aljára a fokhagymapesztót, Mindegyikbe elég egy kávéskanálnyi, mert különben túltoljuk a csípős ízt. A tetejére szórunk a cheddarból. Ezután a sütő elvégzi helyettünk a munkát. Nagyjából 20-25 perc múlva kivehetjük a portobellókat, és díszítésképpen megszórjuk egy kis petrezselyemmel.

 

Tovább

10 perces ebéd munkába

Az utóbbi hetekben a hosszú, lassú beszélgetős főzéseket hétvégére tartogatjuk a családdal. Hétközben általában valami gyorsan összedobunk valamit ebédre, vacsorára a férjemmel.

Ilyenkor ősszel az egyik kedvencünk a gomba, amit nagyon jól lehet kombinálni a különböző zöldségekkel. (mindig épp azzal, ami van otthon)Ha pedig főzünk ki mellé egy adag hajdinát, rizst vagy kölest, akkor tízpontos, könnyen munkába szállítható ebédet kapunk.

Gomba recept

Gyömbéres paprikás gomba spenóttal

Hozzávalók: 

  • egy csomag Chefgomba grillgomba
  • egy fej lilahagyma
  • 2 kápiapaprika
  • 5 dkg vaj
  • egy evőkanál gyömbér
  • ízlés szerint só, bors
  • egy marék spenót

A lilahagymát megfuttatjuk a vajon, amihez hozzádobjuk a felvágott Chefgomba grillgombát. Pár percig pirítjuk, aztán megszórjuk alaposan gyömbérrel. (Nem kell félni, jól áll a gyömbér a gombának!) Aztán jöhet a felkarikázott paprika. Ízlés szerint só, bors. 10 percig rotyogtatjuk, majd a végén rádobjuk a spenótot, és már tálalhatjuk is. Rizzsel, kölessel és hajdinával tökéletes ebéd, de önmagában is nagyon finom!

Tovább
«
1234
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com