Már nem is emlékszem arra, hogy mikor főztem csak úgy random vendégeknek, akik elvileg csak pár órát maradtak volna, de aztán úgy elrepült az idő, hogy ránk esteledett. Nyilván a pár óra alatt, amíg a konyhánkban az asztalnál megváltjuk a világot, mindenki megéhezik. Persze, össze lehet dobni pár szendvicset, de ha valami komolyabbra vágyik a társaság (és ha vega is van köztük), akkor érdemes bekapcsolni a sütőt, ami elvégzi helyettünk a munka legnagyobb részét.
Mindig van itthon gomba. Majdnem mindig másfajta: laska, csiperke vagy éppenséggel portobelló. Ez utóbbit sajnálom összevágni, inkább megtöltöm valami finomsággal: sajttal vagy tojással vagy éppenséggel fokhagyma pesztóval, aztán mehet a tepsibe. És már teríthetünk is a vacsihoz.
Fokhagymával töltött gomba
Hozzávalók:
- 6 db Chefgomba portobelló
- 1 kis üveg fokhagyma pesztó (házilag is lehet készíteni – összevágod durván a fokhagymát is leöntöd pici olívaolajjal és teszel bele bazsalikomot, hagyod állni, míg összeérnek az ízek és kész)
- 200 g reszelt cheddar
- ízlés szerint petrezselyem zöldje a díszítéshez
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A portobellókat áttörölgetjük, majd belekanalazzuk az aljára a fokhagymapesztót, Mindegyikbe elég egy kávéskanálnyi, mert különben túltoljuk a csípős ízt. A tetejére szórunk a cheddarból. Ezután a sütő elvégzi helyettünk a munkát. Nagyjából 20-25 perc múlva kivehetjük a portobellókat, és díszítésképpen megszórjuk egy kis petrezselyemmel.