Minden évben húsvét előtt tavaszi megújulós böjtöt tartunk, amikor nem vagy csak alig eszünk húst. Ilyenkor sokkal több zöldséges fogás kerül az asztalra. A férjem és a gyerekek is nagyon szeretik a gombát, mert sokféleképpen el lehet készíteni (a fűszerek csodákra képesek), és nem utolsó sorban hamar elkészül. Hoztunk nektek 3 klassz receptet.
Libanoni gombapörkölt
Hozzávalók 4 személyre:
- fél kiló Chefgomba ördögszekérgomba
- fél kiló Chefgomba barna csiperke
- egy kávéskanál libanoni 7 fűszer
- egy pohár natúr joghurt
- egy evőkanál zsemlemorzsa
- ízlés szerint pirospaprika és só
- pici víz
Az ördögszekérgombát és barna csiperkét felszeletelem beledobom a wokba és ráöntök másfél deci vizet. Megszórom libanoni 7 fűszerrel, pár percig főzöm, majd natur-joghurttal felöntöm. Szórok bele zsemlemorzsát, őrölt pirospaprikát és sót, majd 5 percig főzöm.
Shitake tortellinivel és turbolyával
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g Chefgomba shitake gomba
- egy evőkanál vaj
- 2 csomag ricottás tortellini
- egy csokor turbolya ( ha nem kaptok, akkor jó lesz a petrezselyem is)
- ízlés szerint só, bors
Vajat olvasztok wokban, beleöntöm a ricottás tortellinit kicsit lepirítom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy félig ellepje. Hozzáöntöm a felszeletelt shitake gombát. 2-3 perc alatt puhára főzöm, sóval, borssal és apróra vágott turbolyával vagy petrezselyemmel ízesítem.
Paradicsomos kecskesajtos portobello spagetti
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g Chefgomba portobello gomba
- 400 g paradicsomszósz
- néhány szelet kecskesajt
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- egy érzésnyi oreganó
- ízlés szerint só és bors
A portobello gombát felszeletelem, sepenyőben felhevített olívaolajon kicsit megpirítom zúzott fokhagymával együtt. Felöntöm paradicsomszósszal, kb 10 percig együtt főzöm, majd a szószba kecskesajt darabokat is teszek és belefőzöm a szószba 2-3 perc alatt. Oreganóval, sóval, borssal ízesítem.