Lehet a halloweent szeretni vagy utálni, de egy dolgot muszáj leszögezni: az angolszász szokás minden kétséget kizárólag terjedőben van. A nagy faragnivaló tökök az elmúlt egy hétben teljesen elárasztották a hipereket, a diszkontokat, de még a sarki zöldségest is a lakótelep szélén. Mert a halottak napja a mindenszentekkel együtt most már nem (csak) azt jelenti, hogy leszegett fejjel próbáljuk meggyújtani a gyertyát a dédmama sírjánál nagyjából hatvan kilométeres szélben. Majd a temetőből visszafele jövet pedig beugrunk a nagymamához egy mézes krémesre. Most az „ünnep” (értsd hosszú hétvége) előtti nagybevásárláson a karton víz, a kiló csirkemell mellé még valahogy beszuszakolunk a cekkerbe két-vagy három dísztököt. Adunk apának két napot, hogy vegye elő a kreatív énjét, és faragjon belőlük minimum a szomszédok előtt vállalható valamit.
Az már a halloween 2.0, amikor már nemcsak a bejárat öltözik narancssárga-feketébe, hanem kisebb bulit is tartunk. Lehetőleg valami szellemes, boszorkányos beöltözőset, ha már világít a töklámpa az ajtó előtt. A félzombiknak, csontvázaknak és egyéb szörnyeknek viszont az üvegpohárba tett ropin, a mikrós popcornon és a retró uborkás, pirosaranyos szendvicsen kívül tálalhatunk valami színes, egészséges, kalóriaszegény finomságot, amit csak úgy egy-egy nagy beszélgetés közben szinte észrevétlen is be lehet kapni.
Édesburgonyás-hagymás gombafalatkák
- fél kiló csiperke(lehet barna is, fehér is teljesen mindegy)
- egy nagyobb darab édesburgonya (lánykori nevén batáta)
- két szár újhagyma
- két gerezd fokhagyma
- egy fél lime leve
- egy késhegynyi római kömény
- ízlés szerint só, bors
- a tepsi kikenéséhez kókuszzsír
Az édes burgonyákat és a hagymákat felkarikázzuk és fél liter vízben körülbelül negyed óra alatt sós vízben puhára főzzük. Közben a gombákat megpucoljuk. Egy fél fordulattal eltávolítjuk a szárukat, majd egy kókuszzsírral kikent tepsibe tesszük a fejeket. A sütőt előmelegítjük 170 fokra légkeveréses fokozatba.
A negyedóra letelte után a batáta-és hagymakarikákat beletesszük a turmixba és felöntjük annyi főzőlével, amennyi a zöldségek felét lepi el. Belefacsarjuk a fél lime levét, belepréseljük a foghagymát, és beletesszük a római köményt is. Mehet bele egy kis bors is, de ez már csak ízlés dolga. Egy kanállal szépen a csiperkébe töltjük és betesszük a sütőbe. A gomba sajnos nem egy gyors kaja. Legalább negyven perc kell ahhoz, hogy teljesen átsüljön. (Szóval ne a buli kezdése előtt fél órával álljunk neki!)Akkor jó, amikor a széle kicsit ráncos. Szóval ne a buli kezdése előtt fél órával álljunk neki!
A színes kis falatkák igazán érdekesek, mert az édesburgonya enyhén édes ízét a lime savassága kiegyensúlyozza, a római kömény játékossá teszi, a csiperke pedig keretbe foglalja. Plusz előnye, hogy kábé kettő-három teljesen eltelít a gyomrot így az alkalmi zombik, boszorkák sem fogják elevenen felfalni az adhoc svéd asztalt.
Epilógus
A batátás töltelék szuperül alkalmazható melegszendvicskrémként is.