Még javában tart a január. Még mindenki tartja az újévi fogadalmát, hogy idén bizony megszabadul az elmúlt években felszedett kilóktól, ezért összeszedtük a 2019-es diétatrendeket, amelyek segítségével belefogyhatsz a szekrény mélyére eldugott szűk farmerba.

1. Sok zsír, kevés szénhidrát

Az Instagram és több egészséges életmóddal foglalkozó külföldi oldal szerint 2019-ben továbbra is népszerű lesz a ketogén étrend, amely sok zsír-kevés szénhidrát elven működik. Hogy miért? Ha a szervezet nem jut elegendő szén-hidráthoz, akkor a máj, hogy fedezze az energiaszükségletet, a zsírokat elkezdi lebontani. A diéta következtében rövid idő alatt a test látványos változáson megy keresztül.

A rövid távú előnyök mellett érdemes a hosszabb távú következményeket is mérlegelni, mint például magasabb koleszterinszint, emelkedett húgysav-szint és a savasodás.

2. Fókuszban a növényi fehérje!

Egyre többen állnak egészségügyi, etikai és környezetvédelmi szempontok miatt a magas növényi fehérje tartalmú, vegetáriánus, vagy vegán étrendre. Mindy Haar, a New York Institute of Technology egészséges életmóddal foglalkozó kutatója elmondta, hogy az elmúlt években megnövekedett többek között az avokádó, a kelkáposzta és a quinoa iránti igény. Idén pedig várhatóan jóval több amaránt, szivárvány répa vagy cékla fog a tányérra kerülni.

3. Végy egy adag spárgát!

A keserű ételek, úgymint a spárga, egyes uborkafajták, a grapefruit vagy a kakaó is jobban bele fognak épülni a különféle diétás étrendekbe, mert javítják az emésztést, az epe-és a pajzsmirigy-működést.

+1 trend: "én nem diétázok"

Kathleen Meehan, houston-i dietetikus szerint nem érdemes hosszú távon semmilyen diétát követni, mert az esetek 80-90 százalékában úgysem sikerül az étrendet teljesen betartani. Ez pedig hosszú távon rendszertelen étkezéshez, elégedetlenséghez és jojó-effektushoz vezet. Inkább együnk olyan ételeket, amelyektől jobban érezzük magunkat. Ez persze nem azt jelenti, hogy két tábla csokitól boldogabbak leszünk. Sokkal inkább azt, ha például megeszünk ebédre egy amaránt főzeléket, akkor úgy felpörgünk, mintha két kávét ittunk volna vagy ha alapjáraton lassú az anyagcserénk, de ha reggel egy csésze zabkásával indítunk, akkor fel tudjuk gyorsítani...

Felhasznált források:

menshealth.com

healthline.com