Mindegyikről elneveztek egy sütőtökfajtát! Az őszi tökfajták közül a legnépszerűbb a hosszúkás kanadai sárga, a provence-i, a Hokkaidó- és a szürkés nagydobosi tök. Ezeket viszonylag sok helyen lehet kapni, és a spájzban vagy a panellakás jól szellőző szekrényében – ha nem sérül meg a héjuk – akár hónapokon keresztül is elállnak. Nagy sütőtökhatározó!

A kanadai tök hosszúkás, nyújtott körte alakú. Sárga kívül, sárga belül. Minél narancsosabb a színe, annál magasabb a cukortartalma és annál finomabb. Viszonylag kicsi a magháza, és elég sok benne a hús. Kiváló köret készíthető belőle, de levesnek is finom.

A nagydobosi töknek vastag, szürke a héja. A felbontásához komoly, éles késre van szükség. A magháza nagyobb, mint a kanadaié. Ezt a fajtát érdemesebb novemberben vásárolni, mert ha megcsípi a dér, akkor sokkal édesebb. Általában ezt szokták sütőben sütni. Egy kis fahéjas mézzel meglocsolva akár önálló desszertként is megállja a helyét.

A provence-i tököt a vastag hurkáiról lehet megismerni. Ha érett, ennek is vastag héja és narancssárga színe van. A többihez képest nagyon nehéz, zömök, ezért általában darabolt formában lehet kapni.

A Hokkaidó-tök viszonylag kisebb. A súlya nagyjából fél és másfél-két kiló között mozog. Valamivel drágább, mivel nem annyira gyakori. A mérete miatt akkor célszerű ezt a fajtát választani, ha valaki egy vagy két főre főz. Levesként, köretként vagy csak magában, sütve is nagyon finom.