Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi a közös Provence-ban, Hokkaidóban és Nagydobosban?

Mindegyikről elneveztek egy sütőtökfajtát! Az őszi tökfajták közül a legnépszerűbb a hosszúkás kanadai sárga, a provence-i, a Hokkaidó- és a szürkés nagydobosi tök. Ezeket viszonylag sok helyen lehet kapni, és a spájzban vagy a panellakás jól szellőző szekrényében – ha nem sérül meg a héjuk – akár hónapokon keresztül is elállnak. Nagy sütőtökhatározó!

A kanadai tök hosszúkás, nyújtott körte alakú. Sárga kívül, sárga belül. Minél narancsosabb a színe, annál magasabb a cukortartalma és annál finomabb. Viszonylag kicsi a magháza, és elég sok benne a hús. Kiváló köret készíthető belőle, de levesnek is finom.

A nagydobosi töknek vastag, szürke a héja. A felbontásához komoly, éles késre van szükség. A magháza nagyobb, mint a kanadaié. Ezt a fajtát érdemesebb novemberben vásárolni, mert ha megcsípi a dér, akkor sokkal édesebb. Általában ezt szokták sütőben sütni. Egy kis fahéjas mézzel meglocsolva akár önálló desszertként is megállja a helyét.

A provence-i tököt a vastag hurkáiról lehet megismerni. Ha érett, ennek is vastag héja és narancssárga színe van. A többihez képest nagyon nehéz, zömök, ezért általában darabolt formában lehet kapni.

A Hokkaidó-tök viszonylag kisebb. A súlya nagyjából fél és másfél-két kiló között mozog. Valamivel drágább, mivel nem annyira gyakori. A mérete miatt akkor célszerű ezt a fajtát választani, ha valaki egy vagy két főre főz. Levesként, köretként vagy csak magában, sütve is nagyon finom.

Tovább

Őszi sütőtökös csirke

A férjemmel az egyik első közös receptünk a sütőtökös póréhagymás csirke egypontnullás változata volt. Azért is szeretjük, én legalábbis, mert a tököt nem kell elősütni, hanem csak fel kell kockázni és beledobálni a serpenyőbe. Az évek alatt persze finomhangoltuk a fűszerezést így lett egy kicsit indiai curry-re hajazó, testet-lelket megmelengető, gyors őszi ebéd. Remekül illik hozzá a kuszkusz, a bulgur, a rizs, saláta, vagy bármilyen tetszőleges lepénykenyér.

A többi kiderül a legfrissebb vlogposztból!

Hozzávalók négy személyre

  • 500 gramm csirkemell
  • egy kisebb sütőtök fele
  • egy szál póréhagyma
  • 4-5 darab babérlevél
  • egy rúd fahéj
  • négy gerezd fokhagyma
  • 2 centi friss gyömbér reszelve
  • három teáskanál őrölt fahéj
  • másfél deci kókusztejszín
  • (egy szál chilipaprika- ha csak felnőttek esznek belőle)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint kókuszzsír a pirításhoz

Tovább

Ilyen spagettit még biztosan nem kóstoltál!

tejmentes sütőtök lowcarb

Bár már lassan, de biztosan haladunk a télbe, de még mindig elcsábulok, ha sütőtököt látok. Lehet kerek sárgás-pirosas japán, vagy szürkés héjú magyar, mindegy, mehet a kosárba, mert remek ebéd, vacsora, és urambocsá desszert alapanyag.

Ezen kívül eszembe juttatja azokat a régi szürke, novemberi panelestéket, amiket a gőzölgő sütőtökkrémlevetett otthon illatúvá. Még nem születtek meg a gyerekeink. Csak a férjem volt meg én no meg a gőzölgő sütőtök abba nyúlfarknyi konyhában, ahol még a sütőajtót sem lehetett rendesen kinyitni, ha nem húztam előtte arrébb a széket.

Egyik nap szokásomhoz híven megcsúsztam a délelőtti dolgaimmal, ezért tizenegyóra pár perckor jutott eszembe, nincsen ebéd. Ahogy a férjem szokott, kinyitottam a hűtőt és inspirálódtam. Ekkor láttam meg a póréhagymát,a fekete retket és a sütőtököt, amiből egyszerű, novemberi szószt készítettem a teljes kiőrlésű spagettihez. Kicsit csípett, mert egy kanállal többet tette bele a cayenne borsból, de a kollektív családi náthánknak nagyon jól esett.

Fekete retkes, sütőtökös spagetti

Hozzávalók négy főre:

  • egy kisebb sütőtök fele
  • egy fél szál póréhagyma
  • egy fekete retek
  • két teáskanál cayenne bors
  • négy darab babérlevél
  • egy teákanál őrölt szerecsendió
  • két deci rizstejszín ( a sima is jó, ha nemvagytok érzékenyek)
  • ízlés szerint só
  • 500 gramm spagetti
  • egy evőkanál tökmagolaj (elhagyható)

Kifőzzük a spagettit.A sütőtököt megpucoljuk és két-három centis darabkákra vágjuk. Egy wokban a felkarikázott póréhagymát egy érzésnyi olívaolajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a tököket. Picit pirítjuk, majd belecsurgatjuk a rizstejszínt, beledobjuk a cayenne borsot, a babérlevelet és a szerecsendiót. Fedő alatt az egészet nagyjából tíz percig rotyogtatjuk. Időnként átkeverjük, hogy ne égjen oda az alja. Végül ízlés szerint sózzuk. Nagyjából tizenkét perc alatt megpuhul a tök annyira, hogy a villát könnyedén bele lehet szúrni.

A szószt rápakoljuk a spagetti tetejére, majd végül meglöttyintjük egy kis tökmagolajjal és reszelünk rá egy kis fekete retket (mondjuk sajt helyett). A végeredmény nemcsak finom, hanem egy igazi őszi vitaminbomba!

Tovább

Sütőtök csirkemájjal, a filléres hedonizmus

Egy kis doboz áfonya (inkább ezt veszek a gyereknek, mint csokit) meg egy zacskó biorépa a zöldséglevesbe, és hopsz máris repült ezer forint. Azt vettem észre, de javítsatok ki, ha tévedek, az elmúlt néhány évben a hús árához viszonyítva, a zöldség és a gyümölcs drágább lett.

Én meg ragaszkodom, hogy naponta kerüljön belőlük az asztalra, ezért átálltam tudatos anyu üzemmódra. Nem kell semmi extrára gondolni. Csak ilyen apróságokra, hogy:

  • vásárlás előtt átnézem a hűtőt
  • kábéra megtervezem a heti menüt
  • legalább fejben írok egy listát vagy rámondom a telefonomra
  • helyi termelőktől vásárolok idény zöldséget és gyümölcsöt

Mivel dübörög a sütőtökszezon, ezért most viszonylag olcsón vettem egy nagyobb darabot, és a hűtőben levő csirkemájjal összeházasítottam.

Sokkal jobb volt, mint krumplival!

Az édes sütőtök remekül kiegészítette a máj telt ízét. Még úgy is, hogy lusta voltam előtte megsütni, és csak serpenyőben pirítottam egy kicsit rá. A kisebbik fiam még a tányér széléről is lekotorta a maradékot.

Sütőtök csirkemájjal

Hozzávalók három főre:

  • fél kiló csirkemáj
  • egy fej lilahagyma
  • egy csokor újhagyma
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy fél sütőtök
  • egy teáskanál fahéj
  • egy teáskanál szerecsendió
  • egy teáskanál piros paprika
  • két darab babérlevél
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint só
  • kókuszzsír a sütéshez

Kókuszzsírban megpirítjuk az összevágott hagymákat, majd rádobjuk a nyers, hámozott, sütőtök kockákat. Picit megpirítjuk. Közben vadul kevergetjük, nehogy leégjen az alja. Végül egy kis vizet alálöttyintünk, majd rátesszük a fedőt.

Hagyjuk pár percet rotyogni, majd beledobjuk egy laza mozdulattal a babért, a fahéjat, a szerecsendiót, és a piros paprikát. Amikor a tök annyira puha lesz, hogy éppen bele tudjuk szúrni a villát, akkor hozzáadjuk a felkockázott májat. Belekeverjük az összezúzott fokhagymát.

Megint jön egy pár perces rotyogtatás, ami alatt frankón el lehet tüntetni a zöldséghéjakat. A máj, ha megpuhult, megsózzuk és ráfacsarunk egy kis citromlevet.

Önmagában egytálételként is megállja a helyét, vagy össze lehet mellé dobni egy bézik rukkola salátát vagy urambocsá egy kis magos kenyérrel is ki lehet tunkolni.

 

Tovább

Sütőtök krémleves 2.0.

A főzésben azt szeretem, hogy lehet improvizálni, és nem kell előcincálnom a reszelő és a műanyag tálak mögül a legfelső polcról a konyhai mérleget. Elég egy pohár, evőkanál, marék vagy késhegy, hogy nagyjából be lehessen lőni az ízeket és az állagot. A sütést ennél komolyabban kell venni, mert szinte lehetetlen korrigálni. Nem minden esetben” látja a kisszemem”, hogy az jó és” már a gerendáról sem csöpög az izzadtság”, mert a robotgép dolgozik. Főleg, ha ezzel párhuzamosan a tableten vagy az okos telefonom nézem a halaszthatatlannak tűnő e-maileket, vagy a Facebookon az  ismerősök cuki régi képeit, úgy hogy közben a tarkómon lévő harmadik szememmel figyelem tartom a háttérben matató gyereket.  Ezért fontos a pontos és alapos receptleírás. Kivéve, ha a lusta asszony, és most magamra célzok, csak úgy gondolomformán főz.

Természetesen reggel találtam ki, hogy épp ideje lenne elkészíteni a póréhagymás sütőtök krémlevest. Persze póré nem volt otthon. Gondoltam a célnak lilahagyma is megfelel. Ezzel eddig nem is volt semmi baj. Ment, minden a maga rendjén. Rotyogott a leves, közben befutott a barátnőm, akinek a haját csináltam, és a nappaliban a fiam éppen a műanyag tálkáiban főzőcskéset játszott. Emlékszem, hogy hajsütés közben még lecsuktam a gázt, nehogy leégjen az alja. Már majdnem elfelejtettem az ebédet, amikor rápillantottam a fazékra. Beraktam a tököt a turmixba, és ráöntöttem a kókusztejszínt. Nah, itt jutott eszembe, hogy a töklevesbe eddig még nem tettem ilyet. De némi kis plusz fűszerrel egy mennyei, egzotikus, mentes 2.0-ás sütőtök krémleves született a dekoncentráltságomból. 

sütőtök krémleves vegán paleo gluténmentes tejmentes
Paleo, vegán, gluténmentes, tejmentes és mennyei finom.

Kókuszos sütőtök krémleves

egy kisebb sütőtök

két deci kókusztejszín (olcsóbb verzió: konzerves kókusztej ugyanolyan jó, mert nagyon sűrű)

egy fej lilahagyma

öt-hat darab babérlevél

egy kávéskanál só

egy csipet cayenne bors

a pirításhoz kókuszzsír

Az apróra vágott lilahagymát megfuttatjuk a kókuszzsíron. Rádobjuk a kockákra vágott tököt, majd jól összekeverjük az egészet. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a zöldségeket ellepi. Beleszórjuk a babérleveleket és fedő alatt puhára főzzük. A tököt és a hagymát beletesszük a turmixba, felöntjük annyi főzőlével, amennyi az egész háromnegyedét ellepi, aztán rácsurgatjuk a kókusztejet. Összeturmixoljuk, majd beleszórjuk a sót, a cayenne borsot, és némi maggal már tálalhatjuk is.

Kérlek, lájkoljátok a Facebook-oldalunkat és kövessetek bennünket Instán is!

Tovább
«
12
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com