Egyik nagy kedvencünk a padlizsán, mert sokféleképpen el lehet készíteni. Most hoztunk nektek kétféle töltött verziót, és a nagy kedvencünket a gyorsan összedobálom francia lecsót.

1. Zellerrel, dióval töltött padlizsán


Hozzávalók két személyre:

  • négy-öt darab mini padlizsán ( ha nem kaptok, akkor két sima)

  • egy nagyobb fej lilahagyma

  • egy csokor szárzeller

  • egy marék durvára vágott dió

  • hat gerezd fokhagyma ( ha szeretitek lehet több is)

  • egy evőkanál borecet ( vagy 10%-os sima ételecet)

  • néhány levél bazsalikom

  • egy teáskanál só

  • ízlés szerint olívaolaj

A mini padlizsánok tetejéről levágjuk a kalapot és a belsejét kikanalazzuk. Nem kell megijedni! Ez a recept legszemetebb, sziszifuszibb része, de nagyjából tíz perc energiabefektetéssel meg lehet oldani. A belsejét félretesszük, a külsejét pedig egy kerámia tálba pakoljuk.

Olívaolajon megfuttatjuk a diót. Mikor kezd egy kis színe lenni, rácsurgatjuk a mézet és hozzádobjuk a lilahagymát és a szárzellert. Aláöntünk egy deci vizet és pár percet rotyogtatjuk, majd jöhet a padlizsán belseje. Alaposan összedolgozzuk az egészet. Megsózzuk, belekeverjük az összezúzott fokhagyma gerezdeket és meglöttyintjük egy kis borecettel. Hagyjuk kicsit pirulni. Mikor a padlizsán kezd puhulni és nagyjából elfőtte a levét, akkor lecsukjuk a gázt.

Közben 180 fokra légkeveréses fokozatban beizzítjuk a sütőt. Összezúzunk még egy gerezd fokhagymát, majd belekeverjük egy kis olívaolajba és kikenjük vele a padlizsánok belsejét, majd visszatöltjük a tölteléket. Rátesszük a kalapokat. ( Ha egész padlizsánokkal dolgoztok, akkor vágjátok félbe, úgy töltsétek vissza a tölteléket és tegyetek rá alufóliát.) Meglocsoljuk az egészet még egy kis olívaolajjal, majd negyven perc alatt készre sütjük.

Végül szórjuk meg egy kis zellerzölddel és/vagy bazsalikommal!

2. Húsos töltött padlizsán

Hozzávalók két főre

  • két darab közepes padlizsán

  • féli kiló darált hús ( lehet pulyka, csirke, sertés- teljesen mindegy)

  • két darab lilahagyma

  • fél szál póréhagyma

  • négy gerezd fokhagyma

  • két evőkanál eritrit vagy nyírfacukor

  • két deci sűrített paradicsom

  • egy kávéskanál szerecsendió

  • egy kávékanál koriander

  • egy kávéskanál bazsalikom

  • egy csipet só

  • egy csipet bors

  • a sütéshez kókuszzsír ( lehet olívaolaj is, ha nem ragaszkodunk a paleóhoz)

A padlizsánokat félbevágjuk, majd a belsejüket, amennyire tudjuk, kikaparjuk.  A kikapart belsőt apró kockákra vágjuk.  A kókuszzsíron vagy az olívaolajon megfuttatjuk a póréhagymát, a padlizsán belsejét és az apróra vágott lilahagymát. Ráhintjük a darált húst, amit lehetőleg időben kiolvasztottunk. Egy kicsit rotyogtatjuk a cuccot a vokban, majd belerakjuk a zúzott fokhagymát és ráöntjük a paradicsomlevet. Ezután ízesítünk: só, bors, cukor, majd a koriander, a bazsalikom, majd a szerecsendió következik. Mikor a leve nagyjából elfőtt, akkor egy kanállal visszatöltöm az egészet a padlizsánhéjba. Végül nagyjából fél óra alatt 180 fokon légkeveréses fokozatban, attól függ, mennyire sikerült kikaparni a padlizsán belsejét- készre sütjük.

3. Francia lecsó 2.0

Hozzávalók négy főre:

  • két közepes darab padlizsán
  • egy közepes darab cukkini
  • hat-hét darab koktélparadicsom
  • egy kápia paprika
  • egy kis darab kolbász vagy baconszalonna (enélkül is finom, de ez a férfias változat)
  • egy fej vöröshagyma
  • egy gerezd fokhagyma
  • két evőkanál sűrített paradicsom
  • két kávéskanál rozmaring
  • egy kávéskanál borsikafű
  • ízlés szerint só
  • fél deci olvasztott kókuszzsír ( nem paleósoknak olívaolaj)

A cukkinit és padlizsánokat felkarikázzunk és egy közepes tepsibe tesszük. Gondosan elrendezgetjük, majd rádobáljuk a felkockázott hagymát. Ezután olyan úrias, slendrián módon meghintjük egy kávéskanál rozmaringgal és némi sóval az egészet. Így az alsó rétegekben a zöldségeknek lesz egy kis íze.

Ezután rápakoljuk a kolbászkákat vagy a bacont, attól függően, mi van otthon. Félbevágjuk a koktélparadicsomokat, felszeleteljük a paprikát és a lyukakba tesszük. Ismét sózunk, aztán megint jöhet a rozmaring és még rászórunk egy kávéskanál borsikafüvet és a felaprított fokhagymagerezdet.

Végül szépen meglocsoljuk sűrített paradicsommal és egy kis olvasztott kókuszzsírral. A zsiradék azért a tetejére kerül, hogy a zöldségek ne ázzanak el. Aztán előmelegített a lecsót 180 fokon húsz-huszonöt perc alatt puhára sütjük.