Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hús nélküli Padlizsános chilis bab recept házilag

A nagy ünneplés után kicsit túlettük magunkat hússal. Legalábbis én. A fiúk nem és a férjem sem, de ha én főzök tuti nem kolbászos pásztortarhonya lesz az ebéd.

Mondtam  a férjemnek főzök egy jó chilis babot, úgyis van egy felbontott paradicsompüré a hűtőben. Ne hogy már kárba vesszen!

Aztán találtam egy még éppen jó padlizsánt is meg a tartós élelmiszer fiókban (amiben mindenis van.) egy zacskó fehér babot, amit még karácsony előtt a piacon szereztem be.

Így álltunk neki a hús nélküli chilis babnak Illéssel. Friss vlogposzt!

Tovább

Mutatjuk, hogy nem lesz keserű a padlizsánkrém!

Mindegy, hogy fakés vagy fémvilla! Egy a lényeg: nem mindegyik padlizsán alkalmas krémnek!Friss vlogposzt, amiből az is kiderül, hogy padlizsánt lehet balkonládában is nevelni!

Tovább

3 bombabiztos padlizsános recept

Egyik nagy kedvencünk a padlizsán, mert sokféleképpen el lehet készíteni. Most hoztunk nektek kétféle töltött verziót, és a nagy kedvencünket a gyorsan összedobálom francia lecsót.

1. Zellerrel, dióval töltött padlizsán


Hozzávalók két személyre:

  • négy-öt darab mini padlizsán ( ha nem kaptok, akkor két sima)

  • egy nagyobb fej lilahagyma

  • egy csokor szárzeller

  • egy marék durvára vágott dió

  • hat gerezd fokhagyma ( ha szeretitek lehet több is)

  • egy evőkanál borecet ( vagy 10%-os sima ételecet)

  • néhány levél bazsalikom

  • egy teáskanál só

  • ízlés szerint olívaolaj

A mini padlizsánok tetejéről levágjuk a kalapot és a belsejét kikanalazzuk. Nem kell megijedni! Ez a recept legszemetebb, sziszifuszibb része, de nagyjából tíz perc energiabefektetéssel meg lehet oldani. A belsejét félretesszük, a külsejét pedig egy kerámia tálba pakoljuk.

Olívaolajon megfuttatjuk a diót. Mikor kezd egy kis színe lenni, rácsurgatjuk a mézet és hozzádobjuk a lilahagymát és a szárzellert. Aláöntünk egy deci vizet és pár percet rotyogtatjuk, majd jöhet a padlizsán belseje. Alaposan összedolgozzuk az egészet. Megsózzuk, belekeverjük az összezúzott fokhagyma gerezdeket és meglöttyintjük egy kis borecettel. Hagyjuk kicsit pirulni. Mikor a padlizsán kezd puhulni és nagyjából elfőtte a levét, akkor lecsukjuk a gázt.

Közben 180 fokra légkeveréses fokozatban beizzítjuk a sütőt. Összezúzunk még egy gerezd fokhagymát, majd belekeverjük egy kis olívaolajba és kikenjük vele a padlizsánok belsejét, majd visszatöltjük a tölteléket. Rátesszük a kalapokat. ( Ha egész padlizsánokkal dolgoztok, akkor vágjátok félbe, úgy töltsétek vissza a tölteléket és tegyetek rá alufóliát.) Meglocsoljuk az egészet még egy kis olívaolajjal, majd negyven perc alatt készre sütjük.

Végül szórjuk meg egy kis zellerzölddel és/vagy bazsalikommal!

2. Húsos töltött padlizsán

Hozzávalók két főre

  • két darab közepes padlizsán

  • féli kiló darált hús ( lehet pulyka, csirke, sertés- teljesen mindegy)

  • két darab lilahagyma

  • fél szál póréhagyma

  • négy gerezd fokhagyma

  • két evőkanál eritrit vagy nyírfacukor

  • két deci sűrített paradicsom

  • egy kávéskanál szerecsendió

  • egy kávékanál koriander

  • egy kávéskanál bazsalikom

  • egy csipet só

  • egy csipet bors

  • a sütéshez kókuszzsír ( lehet olívaolaj is, ha nem ragaszkodunk a paleóhoz)

A padlizsánokat félbevágjuk, majd a belsejüket, amennyire tudjuk, kikaparjuk.  A kikapart belsőt apró kockákra vágjuk.  A kókuszzsíron vagy az olívaolajon megfuttatjuk a póréhagymát, a padlizsán belsejét és az apróra vágott lilahagymát. Ráhintjük a darált húst, amit lehetőleg időben kiolvasztottunk. Egy kicsit rotyogtatjuk a cuccot a vokban, majd belerakjuk a zúzott fokhagymát és ráöntjük a paradicsomlevet. Ezután ízesítünk: só, bors, cukor, majd a koriander, a bazsalikom, majd a szerecsendió következik. Mikor a leve nagyjából elfőtt, akkor egy kanállal visszatöltöm az egészet a padlizsánhéjba. Végül nagyjából fél óra alatt 180 fokon légkeveréses fokozatban, attól függ, mennyire sikerült kikaparni a padlizsán belsejét- készre sütjük.

3. Francia lecsó 2.0

Hozzávalók négy főre:

  • két közepes darab padlizsán
  • egy közepes darab cukkini
  • hat-hét darab koktélparadicsom
  • egy kápia paprika
  • egy kis darab kolbász vagy baconszalonna (enélkül is finom, de ez a férfias változat)
  • egy fej vöröshagyma
  • egy gerezd fokhagyma
  • két evőkanál sűrített paradicsom
  • két kávéskanál rozmaring
  • egy kávéskanál borsikafű
  • ízlés szerint só
  • fél deci olvasztott kókuszzsír ( nem paleósoknak olívaolaj)

A cukkinit és padlizsánokat felkarikázzunk és egy közepes tepsibe tesszük. Gondosan elrendezgetjük, majd rádobáljuk a felkockázott hagymát. Ezután olyan úrias, slendrián módon meghintjük egy kávéskanál rozmaringgal és némi sóval az egészet. Így az alsó rétegekben a zöldségeknek lesz egy kis íze.

Ezután rápakoljuk a kolbászkákat vagy a bacont, attól függően, mi van otthon. Félbevágjuk a koktélparadicsomokat, felszeleteljük a paprikát és a lyukakba tesszük. Ismét sózunk, aztán megint jöhet a rozmaring és még rászórunk egy kávéskanál borsikafüvet és a felaprított fokhagymagerezdet.

Végül szépen meglocsoljuk sűrített paradicsommal és egy kis olvasztott kókuszzsírral. A zsiradék azért a tetejére kerül, hogy a zöldségek ne ázzanak el. Aztán előmelegített a lecsót 180 fokon húsz-huszonöt perc alatt puhára sütjük.

Tovább

Őszi töltött padlizsán

Észre sem lehet venni, hogy nincs benne hús!

Sikerült a hétvégén mini padlizsánokat vennem a fehérvári termelői piacon, a Jancsárkertben. Volt közöttük lila, fehér, meg kevert színű is. Úgy örültem komolyan, mint egy pár új cipőnek!

Már amikor beletettem a kosaramba ( bocs, a babakocsi kosarába) tudtam, tölteni fogom őket. Hogy mivel? Zellerrel, dióval, lilahagymával és rengeteg fokhagymával.

Őszi töltött padlizsán

Hozzávalók két személyre:

  • négy-öt darab mini padlizsán ( ha nem kaptok, akkor két sima)
  • egy nagyobb fej lilahagyma
  • egy csokor szárzeller
  • egy marék durvára vágott dió
  • hat gerezd fokhagyma ( ha szeretitek lehet több is)
  • egy evőkanál borecet ( vagy 10%-os sima ételecet)
  • néhány levél bazsalikom
  • egy teáskanál só
  • ízlés szerint olívaolaj

A mini padlizsánok tetejéről levágjuk a kalapot és a belsejét kikanalazzuk. Nem kell megijedni! Ez a recept legszemetebb, sziszifuszibb része, de nagyjából tíz perc energiabefektetéssel meg lehet oldani. A belsejét félretesszük, a külsejét pedig egy kerámia tálba pakoljuk.

Olívaolajon megfuttatjuk a diót. Mikor kezd egy kis színe lenni, rácsurgatjuk a mézet és hozzádobjuk a lilahagymát és a szárzellert. Aláöntünk egy deci vizet és pár percet rotyogtatjuk, majd jöhet a padlizsán belseje. Alaposan összedolgozzuk az egészet. Megsózzuk, belekeverjük az összezúzott fokhagyma gerezdeket és meglöttyintjük egy kis borecettel. Hagyjuk kicsit pirulni. Mikor a padlizsán kezd puhulni és nagyjából elfőtte a levét, akkor lecsukjuk a gázt.

Közben 180 fokra légkeveréses fokozatban beizzítjuk a sütőt. Összezúzunk még egy gerezd fokhagymát, majd belekeverjük egy kis olívaolajba és kikenjük vele a padlizsánok belsejét, majd visszatöltjük a tölteléket. Rátesszük a kalapokat. ( Ha egész padlizsánokkal dolgoztok, akkor vágjátok félbe, úgy töltsétek vissza a tölteléket és tegyetek rá alufóliát.) Meglocsoljuk az egészet még egy kis olívaolajjal, majd negyven perc alatt készre sütjük.

Végül szórjuk meg egy kis zellerzölddel és/vagy bazsalikommal!

Tovább

A padlizsán töltve az igazi

Néha úgy érzem, feladom. Anyaként egy-egy nehéz helyzetben vesztett bokszolóként bedobnám a törülközőt. A kisfiam, aki még csak másfél éves, a nem korszakába lépett. Nem akarja, hogy kicseréljem a pelusát, nem akarja felvenni a zoknit, nem akar délután aludni és nem akar enni. A nagymamám azt tanácsolta, adjam neki a kedvenceit. Ez eddig tök rendben is lenne, csakhogy a kedvencek listája folyamatosan változik. Egyik nap például két pofira tömi a paprikát, a másik nap meg köpködi rám. Hogy legyek így következetes!? A gyerekorvos szerint csak túlaggódom. Mert az a gyerek, amelyiknek volt mit ennie, az még nem halt éhen. Biztos igaza van, rutinos játékos. Látott már karón varjút, de anyaként nehéz megemészteni, ha az ebédjét szimpla passzióból szétkeni az etetőszéken, a haján, vagy a pulóveremen.

Viszont azt látom, hogy gáláns, értékeli az igyekezetemet. Újabban fiú létére elkezdett főzőcskéset játszani. Ül mellettem a konyha padlóján és kevergetni az üres fazekakat. A kis műanyag kanalával az egyik edényből pakolgatja át a képzeletbeli ennivalót, és ha a kezébe kerül a habverő csak annyit mond: anya. Ilyenkor a boldogság, mint valami kellemesen folyós, langyos méz, szétfolyik a lelkemen. Begyógyítja a sebeket, és örömömben neki állok főzni. Például padlizsánt, ami szerintem egy kis paradicsommal, darált hússal és jó sok hagymával töltve az igazi. Tudjátok, ez az ujjmegnyalós sztori, amikor legalább egy ebéd erejéig azt képzeljük, hogy valami szép, kellemesen mediterrán város teraszáról bámuljuk a tengert.

padlizsán egytálétel paleo gluténmentes tejmentes
Paleo, gluténmentes és tejmentes. 

Töltött padlizsán (két főre)

  • két darab közepes padlizsán
  • féli kiló darált hús ( lehet pulyka, csirke, sertés- teljesen mindegy)
  • két darab lilahagyma
  • fél szál póréhagyma
  • négy gerezd fokhagyma
  • két evőkanál eritrit vagy nyírfacukor
  • két deci sűrített paradicsom
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • egy kávékanál koriander
  • egy kávéskanál bazsalikom
  • egy csipet só
  • egy csipet bors
  • a sütéshez kókuszzsír ( lehet olívaolaj is, ha nem ragaszkodunk a paleóhoz)

A padlizsánokat félbevágjuk, majd a belsejüket, amennyire tudjuk, kikaparjuk.  A kikapart belsőt apró kockákra vágjuk.  A kókuszzsíron vagy az olívaolajon megfuttatjuk a póréhagymát, a padlizsán belsejét és az apróra vágott lilahagymát. Ráhintjük a darált húst, amit lehetőleg időben kiolvasztottunk. Egy kicsit rotyogtatjuk a cuccot a vokban, majd belerakjuk a zúzott fokhagymát és ráöntjük a paradicsomlevet. Ezután ízesítünk: só, bors, cukor, majd a koriander, a bazsalikom, majd a szerecsendió következik. Mikor a leve nagyjából elfőtt, akkor egy kanállal visszatöltöm az egészet a padlizsánhéjba. Végül nagyjából fél óra alatt 180 fokon légkeveréses fokozatban, attól függ, mennyire sikerült kikaparni a padlizsán belsejét- készre sütjük.

Tálalhatjuk némi parmezánnal, esetleg ha paleósok, tejérzékenyek vagytok, akkor némi olívabogyóval vagy metélőhagymával. A végeredmény isteni és a férjem szerint ismétlést kíván!

Kérlek, lájkoljátok  Facebook oldalunkat, és kövessetek bennünket Instán!

Tovább
«
12
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com