Egyik nagy kedvencünk a padlizsán, mert sokféleképpen el lehet készíteni. Most hoztunk nektek kétféle töltött verziót, és a nagy kedvencünket a gyorsan összedobálom francia lecsót.
1. Zellerrel, dióval töltött padlizsán
Hozzávalók két személyre:
-
négy-öt darab mini padlizsán ( ha nem kaptok, akkor két sima)
-
egy nagyobb fej lilahagyma
-
egy csokor szárzeller
-
egy marék durvára vágott dió
-
hat gerezd fokhagyma ( ha szeretitek lehet több is)
-
egy evőkanál borecet ( vagy 10%-os sima ételecet)
-
néhány levél bazsalikom
-
egy teáskanál só
-
ízlés szerint olívaolaj
A mini padlizsánok tetejéről levágjuk a kalapot és a belsejét kikanalazzuk. Nem kell megijedni! Ez a recept legszemetebb, sziszifuszibb része, de nagyjából tíz perc energiabefektetéssel meg lehet oldani. A belsejét félretesszük, a külsejét pedig egy kerámia tálba pakoljuk.
Olívaolajon megfuttatjuk a diót. Mikor kezd egy kis színe lenni, rácsurgatjuk a mézet és hozzádobjuk a lilahagymát és a szárzellert. Aláöntünk egy deci vizet és pár percet rotyogtatjuk, majd jöhet a padlizsán belseje. Alaposan összedolgozzuk az egészet. Megsózzuk, belekeverjük az összezúzott fokhagyma gerezdeket és meglöttyintjük egy kis borecettel. Hagyjuk kicsit pirulni. Mikor a padlizsán kezd puhulni és nagyjából elfőtte a levét, akkor lecsukjuk a gázt.
Közben 180 fokra légkeveréses fokozatban beizzítjuk a sütőt. Összezúzunk még egy gerezd fokhagymát, majd belekeverjük egy kis olívaolajba és kikenjük vele a padlizsánok belsejét, majd visszatöltjük a tölteléket. Rátesszük a kalapokat. ( Ha egész padlizsánokkal dolgoztok, akkor vágjátok félbe, úgy töltsétek vissza a tölteléket és tegyetek rá alufóliát.) Meglocsoljuk az egészet még egy kis olívaolajjal, majd negyven perc alatt készre sütjük.
Végül szórjuk meg egy kis zellerzölddel és/vagy bazsalikommal!
2. Húsos töltött padlizsán
Hozzávalók két főre
-
két darab közepes padlizsán
-
féli kiló darált hús ( lehet pulyka, csirke, sertés- teljesen mindegy)
-
két darab lilahagyma
-
fél szál póréhagyma
-
négy gerezd fokhagyma
-
két evőkanál eritrit vagy nyírfacukor
-
két deci sűrített paradicsom
-
egy kávéskanál szerecsendió
-
egy kávékanál koriander
-
egy kávéskanál bazsalikom
-
egy csipet só
-
egy csipet bors
-
a sütéshez kókuszzsír ( lehet olívaolaj is, ha nem ragaszkodunk a paleóhoz)
A padlizsánokat félbevágjuk, majd a belsejüket, amennyire tudjuk, kikaparjuk. A kikapart belsőt apró kockákra vágjuk. A kókuszzsíron vagy az olívaolajon megfuttatjuk a póréhagymát, a padlizsán belsejét és az apróra vágott lilahagymát. Ráhintjük a darált húst, amit lehetőleg időben kiolvasztottunk. Egy kicsit rotyogtatjuk a cuccot a vokban, majd belerakjuk a zúzott fokhagymát és ráöntjük a paradicsomlevet. Ezután ízesítünk: só, bors, cukor, majd a koriander, a bazsalikom, majd a szerecsendió következik. Mikor a leve nagyjából elfőtt, akkor egy kanállal visszatöltöm az egészet a padlizsánhéjba. Végül nagyjából fél óra alatt 180 fokon légkeveréses fokozatban, attól függ, mennyire sikerült kikaparni a padlizsán belsejét- készre sütjük.
3. Francia lecsó 2.0
Hozzávalók négy főre:
- két közepes darab padlizsán
- egy közepes darab cukkini
- hat-hét darab koktélparadicsom
- egy kápia paprika
- egy kis darab kolbász vagy baconszalonna (enélkül is finom, de ez a férfias változat)
- egy fej vöröshagyma
- egy gerezd fokhagyma
- két evőkanál sűrített paradicsom
- két kávéskanál rozmaring
- egy kávéskanál borsikafű
- ízlés szerint só
- fél deci olvasztott kókuszzsír ( nem paleósoknak olívaolaj)
A cukkinit és padlizsánokat felkarikázzunk és egy közepes tepsibe tesszük. Gondosan elrendezgetjük, majd rádobáljuk a felkockázott hagymát. Ezután olyan úrias, slendrián módon meghintjük egy kávéskanál rozmaringgal és némi sóval az egészet. Így az alsó rétegekben a zöldségeknek lesz egy kis íze.
Ezután rápakoljuk a kolbászkákat vagy a bacont, attól függően, mi van otthon. Félbevágjuk a koktélparadicsomokat, felszeleteljük a paprikát és a lyukakba tesszük. Ismét sózunk, aztán megint jöhet a rozmaring és még rászórunk egy kávéskanál borsikafüvet és a felaprított fokhagymagerezdet.
Végül szépen meglocsoljuk sűrített paradicsommal és egy kis olvasztott kókuszzsírral. A zsiradék azért a tetejére kerül, hogy a zöldségek ne ázzanak el. Aztán előmelegített a lecsót 180 fokon húsz-huszonöt perc alatt puhára sütjük.