tejmentes desszert fánk
Elég felpattintani egy lekvárt és abba is lehet mártogatni! Fotók: Kiss László

Lehet kávéba mártogatni, csokival tölteni vagy csak úgy magában ropogtatni – a churros, a „spanyol fánk” mára kis túlzással meghódította a világot. Hogy miért? Egy tök kezdő „cukrász” is nagyjából tíz perc alatt össze tudja dobni. Elrontani képtelenség, legfeljebb ha kicsit forró a tészta, akkor a műanyag habzsák okozhat némi bosszúságot.

Nyáron ettem először churrost a legnagyobb forróságban. Bejött. Túlontúl is, pedig alapvetően nem egy bikinibarát étel. Egy lazább, (értsd csak a mosnom, teregetnem és bézik szinten takarítanom kellett minimál gyereklogisztika mellett) úgy gondoltam, mentesítem. A férjem észre sem vette, hogy nem sima, hanem tönkölylisztet használtam. Már amennyit a kisebbik hagyott neki. Az utolsó kettőt mentettem el neki.

tejmentes desszert fánk

Fahéjas tönkölychurros

Hozzávalók egy adaghoz

A tésztához:

  • hetven gramm tönkölyliszt

  • negyven gramm növényi vaj ( lehet sima is, ha nem vagytok érzékenyek)

  • húsz gramm nádcukor ( eritrittel és xilittel is remek)

  • egy tojás

  • kb. egy deci víz

  • egy csipet só

  • bő olívaolaj a sütéshez

A forgatáshoz:

  • egy evőkanál őrölt fahéj

  • négy evőkanál eritrit, xilit vagy sima cukor

Egy nyeles fazékban felforraljuk a vízben a vajat, a cukrot és a sót. Egy főzőkanállal sűrűn keverjük, nehogy leégjen az alja. Amikor a massza elkezd forrni, kisebb lángra tekerjük a tűzhelyt, és hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, amíg az egész tésztagombóccá nem áll össze. Ez nagyjából két perc. Utána lehúzzuk a fazekat a tűzről. Várunk néhány percet, majd belekeverjük a tojást. A tésztát hagyjuk nagyjából negyed órát hűlni!

Közben előkészítünk egy nagyobb, csillagfejű habzsákot. Ha műanyag zsákkal dolgozunk, akkor célszerű a pótzsákokat is kikészíteni. A tésztát nem olyan könnyű átnyomni, ezért a nejlon viszonylag könnyen kiszakad.

Egy wokban vagy más magas falú edényben felforrósítjuk az olívaolajat, és közvetlenül belenyomjuk a nagyjából öt-hat centi hosszú tésztarudakat. (A bátrabbak akár kört is formázhatnak belőle.) Nagyjából három-négy perc alatt aranybarnára sütjük. A churrost ezután megforgatjuk a fahéjas cukorban, és még melegen lekvárral vagy csokoládé pudinggal tálaljuk.

tejmentes desszert fánk
Illés  is szereti. Mondjuk mit nem? Elég nyitott a gyerek, mert a grillezett spárgától kezdve a zabkásán át a pacalig bármit megkóstol.

Churra juh vagy Made in China? Hogy az első churrost ki készítette, nem lehet tudni. A spanyolok szerint évszázadokkal ezelőtt a hegyekben legeltető pásztorok találták fel, akik a tűz fölött egyszerű kenyeret akartak sütni. Hosszas próbálkozások és kudarcok során rájöttek, ha hosszúkás, csillagformájú tésztát készítenek, könnyebben átsül a belseje úgy, hogy a kérge ropogós marad. Mivel a kenyérke alakja hasonlított a birkák szarvára, ezért az általuk legeltetett churra fajtájú birkáról churrosnak nevezték el.A portugálok szerint az „ősváltozat” receptjét még ők hozták Kínából. Az eredetileg sós, youtiao névre hallgató étel később vált a spanyol pásztorok kedvenc édességévé. Eredet ide vagy oda, a churros igazán akkor terjedt el, amikor a spanyol és a portugál nemesek elkezdték a tésztarudacskákat csokoládéba mártogatni.