Lehet kávéba mártogatni, csokival tölteni vagy csak úgy magában ropogtatni – a churros, a „spanyol fánk” mára kis túlzással meghódította a világot. Hogy miért? Egy tök kezdő „cukrász” is nagyjából tíz perc alatt össze tudja dobni. Elrontani képtelenség, legfeljebb ha kicsit forró a tészta, akkor a műanyag habzsák okozhat némi bosszúságot.
Nyáron ettem először churrost a legnagyobb forróságban. Bejött. Túlontúl is, pedig alapvetően nem egy bikinibarát étel. Egy lazább, (értsd csak a mosnom, teregetnem és bézik szinten takarítanom kellett minimál gyereklogisztika mellett) úgy gondoltam, mentesítem. A férjem észre sem vette, hogy nem sima, hanem tönkölylisztet használtam. Már amennyit a kisebbik hagyott neki. Az utolsó kettőt mentettem el neki.
Fahéjas tönkölychurros
Hozzávalók egy adaghoz
A tésztához:
-
hetven gramm tönkölyliszt
-
negyven gramm növényi vaj ( lehet sima is, ha nem vagytok érzékenyek)
-
húsz gramm nádcukor ( eritrittel és xilittel is remek)
-
egy tojás
-
kb. egy deci víz
-
egy csipet só
-
bő olívaolaj a sütéshez
A forgatáshoz:
-
egy evőkanál őrölt fahéj
-
négy evőkanál eritrit, xilit vagy sima cukor
Egy nyeles fazékban felforraljuk a vízben a vajat, a cukrot és a sót. Egy főzőkanállal sűrűn keverjük, nehogy leégjen az alja. Amikor a massza elkezd forrni, kisebb lángra tekerjük a tűzhelyt, és hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, amíg az egész tésztagombóccá nem áll össze. Ez nagyjából két perc. Utána lehúzzuk a fazekat a tűzről. Várunk néhány percet, majd belekeverjük a tojást. A tésztát hagyjuk nagyjából negyed órát hűlni!
Közben előkészítünk egy nagyobb, csillagfejű habzsákot. Ha műanyag zsákkal dolgozunk, akkor célszerű a pótzsákokat is kikészíteni. A tésztát nem olyan könnyű átnyomni, ezért a nejlon viszonylag könnyen kiszakad.
Egy wokban vagy más magas falú edényben felforrósítjuk az olívaolajat, és közvetlenül belenyomjuk a nagyjából öt-hat centi hosszú tésztarudakat. (A bátrabbak akár kört is formázhatnak belőle.) Nagyjából három-négy perc alatt aranybarnára sütjük. A churrost ezután megforgatjuk a fahéjas cukorban, és még melegen lekvárral vagy csokoládé pudinggal tálaljuk.
Churra juh vagy Made in China? Hogy az első churrost ki készítette, nem lehet tudni. A spanyolok szerint évszázadokkal ezelőtt a hegyekben legeltető pásztorok találták fel, akik a tűz fölött egyszerű kenyeret akartak sütni. Hosszas próbálkozások és kudarcok során rájöttek, ha hosszúkás, csillagformájú tésztát készítenek, könnyebben átsül a belseje úgy, hogy a kérge ropogós marad. Mivel a kenyérke alakja hasonlított a birkák szarvára, ezért az általuk legeltetett churra fajtájú birkáról churrosnak nevezték el.A portugálok szerint az „ősváltozat” receptjét még ők hozták Kínából. Az eredetileg sós, youtiao névre hallgató étel később vált a spanyol pásztorok kedvenc édességévé. Eredet ide vagy oda, a churros igazán akkor terjedt el, amikor a spanyol és a portugál nemesek elkezdték a tésztarudacskákat csokoládéba mártogatni.