Régen a szőlőskertünk előtt állt egy öreg birsalmafa. Bár a vége felé csak pár szem termett rajta, de azért főleg tisztességből mindig le szoktuk szedni és azzal a lendülettel ment a kamrába a szekrény tetejére, mert az én dédim szerette az illatát. Enni soha nem ettük. Illetve egyszer megkóstoltam nyersen még zölden és szőrösen, de olyan furcsa keserű íze volt, hogy utána évekig eszembe sem jutott.

A férjem viszont szereti, ezért ilyenkor ősszel mindig veszek néhány darabot. Nyersen továbbra sem eszem meg, de sütve-főzve igen (Recept hamarosan. A prototípust már teszteltük!:)), mert amúgy egy igazi csodagyümölcs, amely tele van ilyenkor értékes tápanyagokkal.

Lassítja az öregedést

A birs csurig van többek között A-B-vitaminnal. Magas a foszfor, a vas és a magnéziumtartalma. Egy nagyobbacska darab a napi C-vitamin-szükséglet negyedét fedezi. A benne lévő antioxidánsok pedig védik a szív-és érrendszert és állítólag lassítják az öregedési folyamatokat.

Természetes gyulladáscsökkentő

Gazdag pektinben, amely köztudottan erős gyulladáscsökkentő és nyákoldó. Segíti az emésztést. A birs mézzel elkeverve hamar megszünteti a hasmenést vagy épp a székrekedést

Védi a szívet

A magas káliumtartalma csökkenti a vér rossz koleszterinszintjét és ezzel együtt a vérnyomást

Influenza ellen is hatásos lehet

A benne lévő fenolok erős baktérium-és vírusölők, ezért néhány szeletke birs hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben felvegyük a harcot az influenza és a különböző felső légúti betegségekkel szemben! A középkorban például a kolera ellen vetették be.

Alacsony a cukortartalma

Kevés benne a cukor, így gyakorlatilag bármilyen diétába beilleszthető.

Ráadásul!

A birset nemcsak megenni lehet! Ha krém formájában rákenjük a gyulladt bőrre, akkor a sérült hámsejtek könnyebben regenerálódnak.