Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Almás serpenyős csirke roppanós dióval

Az ebédkészítést az esetek kilencven százalékában szeretem kurtára zárni. A pucolással, főzéssel, romeltakarítással együtt legfeljebb negyven percet szánok rá. Ennyi idő alatt a megrendeléstől kezdve a legjobb futár sem hozza házhoz! Halkan azért megjegyzem, hogy a csávó tuti akkor nyomná meg a csengőt, amikor a kisfiam éppen elaludt.

A másik fontos érv a főzés mellett, hogy Fehérváron finoman szólva vérszegény az „adjuramderögtön” házhozrendelhető glutén-tej-és fehér cukormentes kaja. Kábé van a kutyafuttában összevágott saláta és a csontpuhára párolt zöldség. Ez ebben formában kit hoz lázba!? Hol van bennük az élvezet!? Én meg szeretem az ízeket, a ropogós-puha állagok keveredését, amikor az ebéd nemcsak szükséglet-kielegítés, hanem maga a nagybetűs jutalom.

Múltkor vettem egy kacsát. Hiába volt gyerekfelügyeletem a főzéshez, mégsem volt kedvem a minimum fél napos konfitálással (jó magyar nevén abálással) vacakolni, ezért megint a csirkéhez nyúltam. A kacsát nemes egyszerűséggel betettem a fagyasztóba hibernálni.  A csirke meg azon nyomban repült a serpenyőbe.

Káposztakrémmel gyors, tökéletes és kalóriaszegény őszi ebéd.

Almás-diós serpenyős csirke (recept két főre)

  • fél kiló csirkemell
  • három darab közepes alma
  • hét-nyolc darab egész dió (vagy 20 dekagramm pucolt, durvára vágott)
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só
  • a sütéshez kókuszzsír

A kókuszzsíron egy kicsit megpirítom az almaszeleteket és a durvára vágott diót. Nagyjából öt perc sütés után hozzádobom a csirkecsíkokat. Hagyom pár percet rotyogni, amikor beleszórom a nyírfacukrot. Kicsit sózom, borsozom. A legvégén, amikor a csirke már majdnem puha, jöhet a szerecsendió is.  Nagyjából húsz perc, és már ehetjük is.

 Látjátok, nem egy nagy wastistdas az almás-diós csirke! Full kezdő, konyhát még sosem látott leendő szakácsot is bátran belevághatnak. Elrontani szinte lehetetlen! A hús gyakorlatilag az alma levében sül meg, és remek kontrasztot ad a finoman roppanós dióval. A szerecsendió kicsit lágyítja a főzés közben felszabaduló savakat, így a végeredmény egyszerűen FENOMENÁLIS!

Tovább

Házi diótej fillérekből

Május óta nem iszunk tejet, mármint állati eredetűt. Nekünk viszont szükségünk van egy kis pótlékra: a férjemmel a kávénkat el sem tudnánk nélküle képzelni! Így maradtak a növényi alternatívák. Próbálkoztunk a szójatejjel, ami apukám szerint kissé füstölt szalonna ízűvé változtatta a reggeli feketét. A kókusztej finom, de egy bizonyos idő után olyan érzés, mintha mindig hawai pizzát ennénk. A rizstej semleges, amolyan "futottak még" kategória. A mandulatej és a diótej überkirály! Csak egy baj van velük, ha boltban veszem, akkor finoman fogalmazva eléggé bele kell nyúlnunk a bukszába. 8-900 forintba kerül egy liter. Szóval gondosan be kell osztani minden cseppet!

Pár hónappal ezelőtt az egyik vega barátnőm mondta, diótejet otthon nagyjából tíz perc alatt el lehet készíteni. Nem kell vele vacakolni, meg nyolc edényt elővenni. A végeredmény pedig hűtőben három-négy napig is eláll. Most, hogy a házunk előtti fáról potyogni kezdett a dió, (amit persze az üres zsákokkal felpakolt, segédmotoros dióvadászok is észrevettek) úgy gondoltam, költséghatékonysági szempontokból gyártok én is egy adagot.

Akár önmagában is iható, de kiváló tejes kávé alapnak is.

Diótej házilag ( fél liter)

  • 15-20 szem egész dió vagy 15 dkg pucolt dió
  • fél liter víz
  • három evőkanál nyírfacukor
  • egy fél rúd vanília kikapart magja

Az egész diót megpucoljuk. Ha nincsen diótörőd, mint nekem, akkor olyan alternatív megoldások közül választhatsz, mint a konyhakövön papírtörlőbe rejtett dióra ugrálás vagy a kiskalapácsos régi, ronggyá olvasott női magazinon törögetés. Én az utóbbit választottam. Nagyjából tíz perc alatt végeztem is az egésszel. Ez volt a munka legnehezebb része. Ha pucolt dióval dolgozol, akkor mákod van, ezt a részt már abszolváltad.

A pucolt diókat egy tálban fél liter, forró vízben megáztatjuk. Az edény tetejét lefedjük folpackkal, fedővel, (serpenyővel), amivel akarjátok. Hagyjuk állni legalább egy-két órát, amíg ki nem hűl, de egy éjszaka is bőven belefér.

Ezután nincs más dolgunk, mint a diót a levével együtt beletenni egy turmixba vagy valamilyen aprításra alkalmas eszközbe. Jó alaposan megturmixoljuk. Beletesszük a nyírfacukrot és a kikapart vaníliarúd magját. A megmaradt diórészecskéket egy levesszűrő segítségével eltávolítjuk. A diótejet egy csinos kis üvegbe töltjük, és már főzhetjük is kávét. Ha nem vagytok nagy koffeinisták, akkor készíthettek belőle például almás-diós shake-ot vagy chiapudingot. Hmmm...

Tovább

A tök és a dió pikáns kalandja

Az idei nyáron szinte emberi léptékkel fel nem fogható mennyiségben ettünk tököt: grillezve, főzeléknek, sütinek, lecsónak… Nem akart fogyni, sőt egy-egy nagyszülői, szombati unokázás után mindig felbukkant egy-egy kósza példány a spájzban. A fagyasztónk tele, kidobni nem akartam, így muszáj volt csinálnom belőle valamit.

Gyalulás közben azon filozofálgattam, mennyit változott a világ az utóbbi negyven évben. Én itt húzom a számat a sokadszori tökös ebéd miatt, mikor a dédimék annak idején mindennek örültek, ami megtermett a kertben. Micsoda kreativitás kellett ahhoz, hogy ugyanabból az alapanyagból mindig egy kicsit más kerüljön az asztalra!? Most meg decemberben is (vízízű) epret meg (óriásira fújt) paradicsomot ehetünk! Szóval összekaptam minden kreativitáson, ebből lett a diós öntött tök. Egy kis gasztrokaland. Izgalmas, nagyon egyszerű, elronthatatlan.

Húsos, paprikás ajkak.

Diós öntött tök

Recept két főre

  • 60 dkg tök
  • két evőkanál kapor
  • két evőkanál ecet (20 %-os)
  • egy tojás
  • két deci mandulatejszín (lehet sima is, ha nem követtek speckó diétát)
  • egy darab tojás
  • két evőkanál tökliszt (lehet búzaliszt is, ha nem vagytok gluténérzékenyek)
  • egy csipet bors
  • az ízesítéshez só
  • 20 dkg dióreszelék

Először legyalulom a tököt. Ez a főzés szerintem legszemetebb, legmelósabb része, bár kétségkívül erősíti a karizmokat. (A mosogatás azért ennél rosszabb.) Nagyjából egy liter kapros, ecetes vízben főzöm kb. tíz percig.

Előmelegítem a sütőt 180 fokra légkeveréses fokozatra. Majd gyors rántást készítek a mandulatejszínből és a töklisztből, amibe beleteszem a tojást. Egy levesszűrővel kiveszem a tököt a vízből, és beleforgatom a masszába. Sóval, borssal ízesítem.

Egy tűzálló tál aljára teszem a dióreszelék felét, hogy felfogja majd a tök nedvességét, majd ráburítom az egészet. A tetejét megszórom a dióreszelék másik felével, és beteszem a sütőbe. Tizenöt percig sütöm.

Ha ehettek/esztek sajtot, nyugodtan szórjatok a tetejére, és még süssétek addig, amíg kicsit rá nem pirul. Én csak egy kis mandulapelyhet raktam rá, de a végeredmény így is mennyei volt. A diós öntött tök ideális köretnek is, egytálételnek is, attól függően mire van időtök. 

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com