A kínai öt elem tan lényege, hogy a szervezet az ízeken keresztül is jelzi, melyik szerv-vagy szervrendszer van bajban. Ez a gyakorlatban úgy működik: ha legszívesebben csokit ennél tortával, akkor a gyomrod nem működik megfelelően. Ha korsószámra innád a sört, akkor figyelj oda egy kicsit jobban a szívedre.
Az élő motor
A szív élő motorjaként áramoltatja a vért a többi szervhez, szervekhez. Ha valami nem stimmel vele, akkor felléphetnek a következő tünetek: fulladás, túlzott verejtékezés, fáradtság, köhögés, gyengeség és túlzott szorongás. Ezen kívül valamilyen megmagyarázhatatlan módon elkezdhetünk vonzódni a keserű ételek és italok iránt, mint a sör vagy a tonik.
Hogyan lehet helyrebillenteni az egyensúlyt?
A szív egészsége akkor állhat helyre, ha a következő ételeket fogyasztjuk:
- Reggelizz teljes kiőrlésű gabonából készített péksütit, de remek választás a hántolatlan köles vagy a barna rizs. Hogy miért? Mindenféle gabona korpája és csírája kesernyés, tele van hasznos tápanyagokkal, vitaminokkal, amelyek jótékony hatással vannak a szívre.
- Kilószámra edd a spárgát, mert segít a méregtelenítésben! Jó grillezve, párolva, levesnek, köretnek!
- Tudom, elsőre nem tűnik túl izgalmasnak, de egyél salátát, mert a levelekben levő klorofill javítja a vér minőségét!
- Menj el a henteshez szívért! Elég bizarr, de a jó öreg kínaiak szerint ha valamelyik szervünk gyenge, akkor célszerű az állatoknak is ugyanazt a belső szervét elfogyasztani. Ha inkább kihagynátok,( nem is tudom, hogy miért), akkor egyetek vörös húst kevés fűszerrel, mert segíti a vérképzést!
- Cékla, cékla, cékla! Elég megosztó zöldségféle, de vastartalma miatt szintén remek hatással van a vérre!
Lazítsd el a szellemet!
A kínaiak szerint a szívet a Shen, vagyis a szellem uralja, ami ha túl pörög, akkor szívproblémák léphetnek fel. Nem kell nagy dologra gondolni! De egy kis mellkasi diszkomfort érzet is meg tudja keseríteni az életedet. Mi a teendő? Hát el kell lazulni. Nem mindig egyszerű, de sokat segíthetnek a magas magnézium-és szilíciumtartalmú zöldségek, gyümölcsök, magvak, húsok.
Magas magnéziumtartalma van a következőknek:
- zöldségek: sóska, vízitorma, petrezselyem, brokkoli, bab, lencse stb.
- gyümölcsök: füge, sárgabarack, őszibarack, banán, datolya, avokádó stb.
- magvak: szezámmag, tökmag, napraforgómag, mandula stb.
- húsok: főleg a tengeri halak, mint a lazac, szardínia stb.
Magas szilíciumtartalma van a következőknek:
- zöldségek: torma, spenót, póréhagyma, fejes saláta, articsóka, uborka, sárgarépa stb.
- gyümölcsök: alma, görögdinnye, szamóca, zeller stb.
- gabonák: rizs
Hogyan fűszerezzünk?
- A zöldfűszerek közül a kapornak és a bazsalikommal nyugtató hatása van, ezért ezt korlátlanul használhatjátok!
- Fokhagymát minden mennyiségben! Sose lehet belőle elég!
- Egy teáskanál a cayenne bors erősíti a szívet és serkenti az emésztést!
- A szerecsendiónak magas a magnéziumtartalma, ezért bátran belerakhatjátok bármelyik ételbe!
(folytatjuk)
felhasznált irodalom:
Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában