Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3 diétás recept, ha meg akarsz szabadulni pár kilótól

Nincsen újév fogadalom nélkül. 6 évvel ezelőtt én is megfogadtam, hogy leadok pár kilót. Januárban kezdtem, nyáron született meg a blog. Aztán a következő szilvesztert már két számmal kisebb ruhában töltöttem. A súlyom (3 kiló ide vagy oda) azóta is tartom. ( Ez most úgy hangzott, mint valami bejegyzés egy enciklopédiában.)

A lényeg rendszeresen mozgás és minőségi kaja. Ezt nem azt jelenti, hogy le kell mondani a finom falatokról. Sőt! Hoztunk három klassz receptet.

Gombás zelleres hajdinarizottó

Gyorsan elkészíthető, könnyen munkába szállítható, kalóriaszegény, mindenmentes, vegán kaja.

Hozzávalók két főre

  • kb. 200 gramm hajdina
  • 200 gramm gomba (én most barna csiperkét használtam)
  • egy szálzeller
  • egy fej lilahagyma
  • két deci kókusztejszín
  • egy kávéskanál szerencsendió
  • öt-hat darab babérlevél
  • fél lime vagy citrom leve
  • egy késhegynyi só
  • ízlés szerint bors
  • a sütéshez kókuszzsír

A kókuszzsíron egy kicsit megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt gombát, szárzeller szeletkéket. A hajdinát is beleszórjuk, egy kicsit a zöldségekkel együtt pirítjuk. Felöntjük a kókusztejszínnel (vagy a sűrűbb konzerves kókusztejjel), rátesszük a tetejére a babérleveleket (nagymamámként csak az íze végett) és hagyjuk az egészet nagyjából tíz percig rotyogni.

Ezután sózzuk, borsozzuk, megfűszerezzük egy kis szerecsendióval. Ráfacsarjuk a citromot, lime-ot (attól függően, mi van otthon). Akkor lesz kész, amikor a hajdina megpuhul, magyarán a színe kezd áttetszővé válni. Próbáljátok ki, tényleg isteni! Csak harminc perc!

 

Amarántfelfújt padlizsánnal

Minőségi szénhidrát, ami mellesleg jobban felpörget, mint a kávé. Ezt tapasztalatból mondom.

Hozzávalók két személyre:

  • egy darab kisebb padlizsán
  • öt darab közepes paradicsom
  • 300 gramm amaránt
  • két fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma
  • egy kávéskanál római kömény
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só
  • a sütéshez kókuszzsír

Először forrásban lévő vízben tíz percig főzöm az amarántot. 180 fokra előmelegítem a sütőt. Közben az egyik vöröshagymát felkarikázom, és a kókuszzsíron megpirítom. A padlizsánt meghámozom - hogy ne legyen keserű - majd egy deci víz és négy felkockázott paradicsom társaságában rádobom a vöröshagymára. Az összenyomott fokhagymákkal, a borssal, római köménnyel és a sóval ízesítem a zöldségeket. Pár percig rotyogtatom az egészet.

Az amarántot egy levesszűrő segítségével átpakolom egy tűzálló tálba, majd összekeverem az előfőzött zöldségekkel. A megmaradt paradicsomot és a hagymát szeletekre vágom, és a felfújt tetejére teszem. Én szép sorba tettem őket, hogy mindenhova jusson a pluszfeltétből. Nagyjából még húsz percig sütöm. Akkor veszem ki, ha a paradicsom és a hagyma széle el kezd pirulni.

Tojásos madjnem pho leves

Nagyon ronda, ámde nagyon finom leves, ami ízre hasonlít a phó-re.

Hozzávalók három-négy főre:

  • öt tojás
  • két evőkanál kömény
  • három evőkanál szezámolaj
  • egy evőkanál rizsliszt (lehet teljes kiőrlésű is)
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • egy teáskanál borecet
  • ízlés szerint szójaszósz
  • néhány levél koriander

A köményt addig pirítjuk a szezámolajon, amíg el nem kezd pattogni. Így igazán ropogós lesz. Aztán ráhintjük a lisztet, kicsit ezt is pirítjuk, majd hosszádobjuk a felvágott hagymát. Megint pirítjuk pár percig aztán felöntjük kábé egy liternyi vízzel. Addig főzzük, amíg nem kezd lobogni, majd ekkor egy határozott mozdulattal beleütjük a tojásokat. Lehet többet is, már ha nem sütöttétek el az összeset korábban. (Csak úgy mondom, ez nálunk rendszeres probléma, nadehagyjuk) Nagyvonalúan meglocsolom egy kis szójaszósszal, belelöttyintek még egy evőkanál szezámolajat és hogy a savtartalom is rendben legyen belecsurgatok egy kis borecetet. Nagyjából öt perc alatt kész a leves. Díszítésképp rakok bele zöld koriandert. Már ha azt épp tudok venni!

 

Tovább

3 villásreggeli, amitől ünnepien indul a hétvége

Nálunk minden szombat és vasárnap úgy indul, hogy a férjemmel iszunk egy kávét és összedobunk valamilyen meleg tojásos reggelit. Aztán a gyerekekkel együtt leülünk az asztalhoz, és ünnepeljük, hogy nem kell kapkodva időre beérni A-ba, B-be vagy C-be. Ezekre a lassú reggelekre hoztunk nektek 3 szuper tojásos receptet.

Frittata

Rántotta vagy bundáskenyér? Ha oda meg vissza vagy értük, akkor próbáld ki a frittatát, az olasz tojáslepényt. Egyszerű, gyors és nem utolsó sorban rengetegféleképpen el lehet készíteni. Attól függően épp, mi van a hűtőben.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 tojás
  • két szál répa
  • két gerezd fokhagyma
  • egy fej lilahagyma
  • egy pohár vegán tejföl (lehet sima is)
  • ízlés szerint só
  • néhány levél görög bazsalikom, és kakukkfű
  • parmezán (opcionális)

Zöldséges tojásmuffin

Olyasmi mint a rántotta, de kis sonkakosárkákban (már ha nem dézsmálják meg a gyerekek) muffinsütőben készül. 

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 8-10 tojás
  • egy csokor újhagyma
  • egy fél zöld paprika
  • egy fél piros paprika
  • egy csomag serrano sonka
  • pici olívaolaj
  • ízlés szerint só és fokhagymapehely

Amatriciana tojás

Az egyik kedvencem. Nem is hinné az ember, hogy a paradicsom és a tojás mennyire illik egymáshoz. Picit több idő elkészíteni, de megéri! Akár vacsira, vagy vendégségbe is jó.

Hozzávalók négy személyre:

  • két fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • 5 dkg pancetta (vagy császárszalonna)
  • 150 gramm mozzarella
  • 7 deci sűrített paradicsom (a felnőtt verzióba egy deci száraz bor)
  • 4-5 tojás
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint bazsalikomlevél
  • ízlés pecorino vagy parmezán

Tovább

Töltött csibetojások húsvétra

vlog tojás

Már készülődünk a húsvétra. A sonkához tökéletesen passzoló töltött tojásokat csibe formában készítettük el. Nem lettek valami szépek, de az ízük tízpontos és ami a legfontosabb, hogy a gyerekekkel formázás közben szuperül éreztük magunkat.

Friss vlogposzt!

Tovább

Amatriciana tojás

Már csak pár nap van vissza a nyári szünetből, ezért az utolsó, nem rohanós napokat egy lassú reggelivel még meg lehet koronázni. Az amatriciana tojás a férjem találmánya, aki szerint ezt a fogást még Casanova is megirigyelné. A srácok meg azt mondták, hogy olyan íze van, mint a pizzának. Végülis mindegy. Nem kellett sokat mosogatnom. Még a tálat is kitunkolták. Friss vlogposzt!

Hozzávalók négy személyre:

  • két fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • 15 dkg pancetta (vagy császárszalonna)
  • 150 gramm mozzarella
  • 7 deci sűrített paradicsom
  • (a felnőtt verzióba egy deci száraz bor)
  • 4-5 tojás
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint bazsalikomlevél
  • ízlés pecorino vagy parmezán
  • pici olívaolaj
Tovább

Így lesz tökéletes a lágy tojás!

tojás praktika
A tojásfütty után figyeld az időt!

Életemben először akkor csillant meg valami először az addig rejtett főzőtudásomből, mikor a kapcsolatunk romantikus időszakában a férjemnek lágy tojást készítettem. Nem tudom, melyikünk lepődött meg jobban, hogy sikerült, mivel addig a bézik rántotta is kihívást jelentett számomra.

Azóta már túl vagyunk sok mindenen. A mindennapok komolyságába azért néha becsusszan egy romantikus lágytojás. A kezdeti szerencse után az évek során kikupálódtam a témában.

Mielőtt belecsapunk a lecsóba, akarom mondani a tojásba, érdemes leszögezni: a lágytojásnak ezerféle állaga van. Nálunk a férjem az laza fehérjés, teljesen folyós sárgáját imádja. A gyerekek meg én a teljesen szilárd fehérjét és az épphogy még kicsorduló sárgáját szeretjük. A kettő között sokszor még fél perc sincsen.

Szóval jöjjenek a tippek:

  • Tegyél fel a fazékba vizet. Ne túl sokat, csak annyit, amennyi a tojásokat teljesen ellepi.

  • Ha nem akarsz annyit várni, hogy felmelegedjen a víz, akkor rásegíthetsz egy kis csapból engedett vagy vízforralós meleg vízzel.

  • A tojásokat én sosem a már forró vízbe teszem bele, hanem két-három perccel előtte, mikor látom az első buborékot.

  • Ha picit megtörött a tojás héja beledobásnál, akkor egy fél perccel előbb vedd ki.

  • A forrás idejétől számítva nagyjából az átlag L-es tojás három-négy perc alatt éri el a szilárd fehérje, folyékony sárgája állapotot. Az időt attól kezdve figyeld, amikor a tojás el kezd halk fütyüléshez hasonló hangot kiadni. Nem vicc, tényleg ad. Ha a lazább fehérjét szereted, akkor csak két percig főzd!

  • A forró vizet úgy öntsd le, hogy közben ráereszted a tojásokra a hideg vizet a csapból.

  • A hámozáshoz szükséged van egy kis kanálra meg néhány azbeszt ujjra. A kerekebb végén törd be, majd egy kiskanál segítségével kanalazd bele egy tálba. Ha szeretnéd használni a cuki kis tojástartókat, akkor a kezeddel szedegesd le a héjakat. Ha pont jókor vetted ki, tök simán lejön a héja. Ha kicsit korábban, akkor egy csöppet rondább lesz a végeredmény, de nyilván ez az élvezeti értéket nem befolyásolja.

  • Kínáld langyos pirítóssal, friss salival, paprikával és egy csésze meleg kávéval.

Szuper egy reggeli az biztos, bár a férjem rántottája is megér egy misét. A kevésbé romantikus reggeleken meg pláne!

Tovább
«
123
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com