Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bab "amatriciana"

egytálétel gluténmentesA férjemmel a főzést általában meg szoktuk osztani. Értsd: az főz, aki épp ráér. Jó, a mosogatás meg a romok eltakarítása mindig valahogy rám marad, de ilyen apróságokon nem akadok már fönt.

A héten úgy jött ki a lépés, hogy a férjem tette magát oda a konyhában. Egyik nap kitalálta, hoz kínait, mert utál hagymát pucolni. Aztán meglátott két konzerv babot meg egy üveg olívabogyót, és a slusszkulcs helyett a wokot kapta elő. Készített egy takaros amatriciana alapot és spagetti helyett, babbal keverte össze. Zseniális volt az ötlet. Egy gasztroreality-ban simán tovább jutott volna vele.

"Amatriciana" bab

Hozzávalók 4 személyre:

  • két konzerv (250 grammos) bab
  • egy üveg olívabogyó
  • egy üveg (500 gramm) paradicsompüré
  • két deci vörösbor ( egy a babba, egy a szakácsnak- (opcionális):)
  • egy fej vöröshagyma
  • 200 gramm szeletelt bacon
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy csomag bébi spenót
  • egy evőkanál olívaolaj
  • egy kávéskanál parmezán ( elhagyható)

A vöröshagymát összevágjuk és az olívaolajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott bacont, az olívabogyót. Picit pirítjuk, majd felöntjük a paradicsompürével és meglocsoljuk a vörösborral. Hagyjuk pár percet rotyogni, majd hozzátesszük a konzervbabot. Addig főzzük az egészet, amíg a bab puha nem lesz. Szerencsére a konzerv babnál ez nem túl sok idő. Végül jöhet a só, a bors és egy kis bébi spenót. Összekeveritek és kész! Ha esztek a tejterméket, akkor egy kanál parmezánnal az igazi!

Alkot a "Májsztró" még néhány kevergetés és kész!

Tovább

Extra krémes májas ragu laskagombával

Paprikával és friss kakukkfűvel szuper vasárnapi ebéd!

A fiam egyik nap fellapozta az egyik szakácskönyvünket, és megakadt a szeme az egyik oldalon!

„Anya, ilyet csinálj! Moooooooooost!”- és az ujjával rámutatott a sült csirkemájra!

Hát persze, hogy nem volt otthon máj! Felhívtam telefonon a férjem, hozzon már egy kilóval! Az uram ezeket a helyzeteket nem szokta túlbonyolítani. Most se tette! Hazaállított egy csomag fagyasztott (!) csirkemájjal, mert hogy frisset nem kapott. Ingattam a fejem jobbra meg balra: én még ilyet életemben láttam. A csomagra grátiszban rá volt írva, hogy lépet is tartalmaz. Remek! Egyre jobb!

Kicsit fintorogtam. Aztán óvatosan kiolvasztottam. Közben kinyitottam a hűtőt és ahogy a férjem szokott: inspirálódtam, de nem ragoztam túl. Végül egy krémes májas ragu lett belőle, aminek a szaftját a srácok még a vokból is kitunkolták.

Extra krémes májas-laskagombás ragu

Hozzávalók négy személyre:

  • egy kiló csirkemáj
  • két fej vöröshagyma
  • két deci száraz fehérbor
  • fél kiló laskagomba
  • két-három darab zöld kápia paprika (kaliforniai is jó)
  • egy ujjnyi margarin (lehet vaj is)
  • egy evőkanál kakukkfű
  • két evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

A csirkemájat alaposan megmossuk, és ha kell, akkor megtisztítjuk. Ezután ujjnyi darabokra vágjuk, majd félretesszük. A felkockázott vöröshagymát a paprikával az olívaolajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a felvágott laskagombát. Pirítjuk nagyjából öt percig. Közben pedig hozzáöntjük a száraz fehérbort. Kicsit hagyjuk rotyogni. 

Mikor a laska színe kezd áttetszővé válni, akkor beledobjuk a májat. Sűrűn kevergetjük, nehogy odaégjen az alja. A máj nagyon hamar puhul, ezért nem árt résen lenni. Körülbelül öt-hat perc alatt szépen át is sül. Beletesszük a margarint, hogy a ragu krémesebb legyen, majd mikor felolvadt, akkor lecsukjuk a gázt. Sózzuk, borsozzuk és a végén megszórjuk egy kis kakukkfűvel. Rizssel, bulgurral, kuszkuszal és édesburgonyával finom, de csak simán tönkölykenyérrel is kiváló ebéd.

Tovább

Citromos-korianderes garnéla hajdinatésztával

egytálétel garnéla tejmentes gluténmentes
Kimaxolja az egészséges hedonizmust.

Gondolom, veletek is előfordult már párszor, hogy nem volt kedvetek főzni. Pláne ha végig zúztátok a hetet a munkahelyen, plusz egy vagy sok gyereket logisztikáztatok A-ból B-be, aztán B-ből C-be, majd D-be és vissza A-ba… És ha jön a szombat, akkor Nektek sincs erőtök kimászni az ágyból. Még akkor sem, ha kivételesen valaki letolja helyettetek a gyerek reggeliztetést és csinál jófejségből egy napindító feketét.

Ha sikerül is lazábbra venni az otthoni műszakot, és valahogy elröppen a délelőtt, akkor felmerülhet, persze jogosan. De mi legyen az ebéd? Nah, ilyenkor kell tésztát főzni valamilyen házi szósszal. Azt mindenki szereti.

A citromos-korianderes garnélás hajdinatészta nemcsak, hogy negyedóra alatt összedobható, de kimaxolja az egészséges hedonizmust. Van benne lassan felszívódó szén-hidrát, vas, B12-és C-vitamin, omega-3…Kell ennél több?

Citromos-korianderes garnélás hajdinatészta (négy személyre)

  • 400 gramm hajdinatészta
  • 250 gramm garnéla ( lehet pici vagy óriás)
  • két deci rizstejszín ( kókusz-vagy mandulatejszín is jó, de ha nem vagytok érzékenyek, akkor lehet sima főzőtejszín is)
  • egy kisebb szár póréhagyma
  • egy citrom leve
  • ízlés szerint só
  • két evőkanál olívaolaj
  • néhány levél koriander

A tésztához vizet melegítünk egy fazékban. Egy vokban az apróra vágott póréhagymát megfuttatjuk az olívaolajon, utána egy elegáns mozdulattal rádobjuk a garnélát. Egy percet pirítjuk, majd belecsurgatjuk a rizstejszínt. Belefacsarjuk a citrom levét. Megsózzuk az egészet, és addig főzzük, amíg a garnéla puhán roppanósra nem fől. Ez nagyjából öt perc. Ha fagyasztott a garnéla akkor max hét. Ha bizonytalanok vagytok, nyugodtan vegyetek ki egy garnélát, és kóstoljátok meg. Közben beledobjuk a tésztát a vízbe, ami nagyjából öt-hat perc alatt puhára fő. Ezután leöntjük róla vizet, alaposan beleforgatjuk a szószba. Rádobunk néhány korianderlevelet és tádáám máris kész a szombati ebéd!

Tovább

Ezt főztük közösen a 15 hónapossal: padlizsános bulgurrizottó!


egytálétel tejmentes vegán

Egy gyerekre egy full átlagos családban nagyjából napi hét perc figyelem jut. És ebből ki tudja mennyi a minőségi idő és mennyi a gyeremárvacsorázni/megmostadafogad/készenvaneleckéd satöbbi logisztika. Pedig a gyerekek már egészen pici koruktól vágynak a közösen eltöltött élményekre. És ezt most nem azt jelenti, hogy ahogy megtanulnak, nonstop programokat kell szervezni. Számukra már az is izgalmas, ha a házimunkába bevonjuk őket…

Nem azt mondom, hogy mondjuk egy totyogóssal kell macaront sütni, de egy egyszerűbb ebédben simán segíthet. Nálunk az a felállás, hogy a négyévessel sütök, a 16 hónapossal főzök, ha látom rajtuk, h Ilyenkor lehúzok egy kávét, hogy ne akadjak fent olyan apróságokon mint a földre öntött liszt, vagy a galette tésztában random felbukkanó kisautók vagy a milliméteres darabora szaggatott reteklevelek.

A kicsivel legutóbb padlizsános-paradicsomos bulgurrizottót főztünk. Azt hittem, hogy nem akar bekapcsolódni, mert éppen hedbengelt Alice Cooperre, de aztán észrevette, hogy a hűtőt nyitogatom és már nyomult is. Felállt a kisszékre és nézte, hogyan vágom a fokhagymát. Majd megsimogatta a szárzellert és beleharapott a padlizsán végébe. Kért egy fakanalat meg egy rendes edényt, aztán lemászott és főzve dobolt. Üvöltve éneltem a Poison-t, a tűzhelyen rotyogott a padlizsán, a férjem meg nem értette, hogy csináltunk ekkora partit.

Padlizsános-paradicsomos bulgurrizottó (négy főre)

  • egy közepes padlizsán
  • egy fej lilahagyma
  • két szál szárzeller
  • Két deci paradicsomlé
  • egy csokor petrezselyem
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy evőkanál gyümölcscukor
  • egy evőkanál só
  • ízlés szerint bors
  • egy deci fehér bor
  • kb. 200 gramm bulgur
  • A díszítéshez koriander, kakukkfű és egy leheletnyi levendula

Vokban az összevágott lilahagymát egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Rádobjuk a kockára vágott padlizsánt, a zúzott fokhagymát és a felkarikázott szárzellert. Pár percet pirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével. Fedő alatt tíz percig rotyogtatjuk az egészet, majd megküldjük egy kis fehér borral. (Biztos, a száraz vörös is remekül illett volna hozzá, de hát az a férjem születésnapján elfogyott, úgyhogy fehérrel dolgoztam.) Sózzuk, cukrozzuk, borsozzuk. Majd jöhet a petrezselyem. A bulgurt akkor dobjuk bele, amikor még félig kemény a padlizsán, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje az egészet. (Ha ezt elmulasztjuk, akkor férjem szerint olyan száraz lesz a bulgur, mint a púderes f*sz.) Fedő alatt kislángon főzzük még vagy negyedórát. Addigra bulgur meg persze a padlizsán is megpuhul. Egy kis korianderrel, kakukkfűvel meg ha van, levendulával tálaljuk…

egytálétel tejmentes vegán
Séf megkóstolja a főztjét...
Tovább

Lowcarb „rácponty”

tejmentes gluténmentes hal recept egytálétel

Lezabálja rólad a kilókat.

Én is, hozzád hasonlóan szeretem a klasszikus magyar ízeket: a gulyásban az ugrós galuskát, a pörköltben a szétolvadó marhahúst, vagy a rácpontyban a halhúson szétterülő lecsós szaftot. Néha meg előtör belőlem a masszív bioanyu, aki legszívesebben minden nap minimál fűszerezéssel kevés húst, sok párolt zöldséget tenne az asztalra.

Teljesen fordítsunk hátat a hagyományos magyar konyhának és toljuk fullba a már-már szinte puritán ízvilágot meg a fehérjecsokit? De az sem megoldás, ha minden ételt ellep a paprikás zsír, mert annak hosszú távon következményei lesznek. Pláne, hogy egyre többen, köztük én is, napi iksz órában ülőmunkát végeznek.

És akkor, meg jön a csodálkozás, hogy jééé megint többet mutat a mérleg. Hoppá, picit magasabb a vérnyomásom, de biztos csak ideges vagyok. A nulla mozgásnak meg az extra adag fehér kenyérnek nincs köze hozzá.

De van! Csak te vagy érte a felelős. A múltkor az egyik túlsúlyos ismerősöm panaszkodott, hogy a diétája miatt nem ehet „tartalmasat.” Kesergett azon, hogy mit nem tehet a tányérra, ahelyett hogy annak örült volna, hogy mennyi mindent fogyaszthat. Az egészséges életmód jár egyfajta lemondással, de legalább annyi lehetőséggel is. Most már ideje túllépned a cézár salátán, és kipróbálni olyan recepteket, amelyek megelevenítik a klasszikus magyar ízeket, ugyanakkor lezabálják rólad a felesleges kilókat. Mint a következő „rácponty”.

Rácponty édesburgonyával (négy főre)

  • négy szelet ponty (lehet bármilyen hal például tőkehal, lazac. Az sem lényeges, hogy friss legyen, mert a recept, még mirelittel is működik)
  • négy darab édesburgonya
  • egy tojás
  • két deci zabtejszín (rizstejszín is jó)
  • egy fej vöröshagymya
  • egy kis üveg lecsó (nekem még volt tavalyról eltett, de lehet frissen csinálni is)
  • egy teáskanál kakukkfű
  • ízlés szerint só és bors

Az édesburgonyát pofás karikákakra vágjuk, majd egy fazékban kicsit előfőzzük. Egy nagyjából húsz centis kerámiatálat megkenünk olívaolajjal, majd rápakoljuk az édesburgonyát. A szeleteket picit megsózzuk, borsozzuk. Utána rátesszük a felkockázott vöröshagymát. Ezután következnek a halszeletek, amelyeket elegánsan a krumplira pakolunk. Meglocsoljuk őket a lecsóval, majd a biztonság kedvéért egy tojást kikeverünk a tejszínnel, majd ezt is rácsorgatjuk. Végül egy kis kakukkfűvel megfűszerezzük. A sütőben 180 fokon húsz perc alatt készre sütjük.

 

Tovább
«
123
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com