Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3 egyszerű kifli, zsemle és kenyér recept

Most, hogy szigorodnak a koronavírus-járvány miatt a szabályok, és egyre durvul a járvány,  ideje elővenni a jól bevált kifli, kenyér, zsemle stb. recepteket. Hoztunk nektek belőle hármat, amit a kevésbé gyakorlott sütők is bátran kipróbálhatnak. 

Fokhagymás-szezámos ciabatta

recept kifli zsömle kenyér

Hozzávalók két veknihez:

  • 250 gramm kenyérliszt
  • 250 gramm tönkölyliszt
  • 2 zacskó instant élesztő
  • hat cent olívaolaj
  • kb. négy deci langyos víz
  • egy kávéskanál cukor
  • két kávéskanál só
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy teáskanál szezámmag

Az instant élesztőket két deci langyos vízben és egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A liszteket átszitáljuk, beletesszük a sót, majd belecsurgatjuk a közben felfutott élesztőt. El kezdjük dagasztani géppel közepes fokozaton. Ahogy dolgozzuk össze a tésztát, fokozatosan csurgatjuk hozzá a vizet és négy centnyi olajat. Így látjuk, mennyit vesz fel. Nagyjából 10 perc után szépen elválik az edény falától. Egy centnyi olívaolajjal átkenjük, aztán meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ez nagyjából negyven perc. Addig szépen mindent el tudunk mosogatni. Megihatunk egy kávét vagy betehetünk egy adag mosást.

Mikor lejárt az idő, akkor lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk a tésztát, majd két külön bucira osztjuk. A bucikat egyenként kisodorjuk. Egyet csavarunk rajtuk, és mindegyiket tepsibe tesszük. Konyharuhával lefedjük őket, majd langyos helyen úgy húsz percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt kétszáz fokra úgy, hogy az aljában az egyik gáztepsibe vizet teszünk. És a fokhagymagerezdeket belezúzzuk az utolsó centnyi olívaolajba, majd átkenjük vele a veknik tetejét ügyelve arra, hogy mindenhova jusson a fokhagymából. Végül megszórjuk egy kis szezámmaggal. (Én csak az egyikre tettem, mert épp elfogyott)

A ciabattákat nagyjából bő fél óra alatt ropogósra, aranybarnára sütjük. Akkor van készen, amikor ha megkopogtatjuk az alját szépen kong. Magában, olívaolajba mártogatva friss bazsalikommal is gátlástalanul finom!

A dédi elronthatatlan sajtos kiflije

recept kifli zsömle kenyér

Hozzávalók (16 darabhoz - ennél kevesebbnek nem is érdemes nekiállni!)

  • 520 gramm liszt
  • kb 3,5 dl tej
  • 150 gramm vaj (lehet margarin is)
  • 2 tojás
  • egy teáskanál só
  • egy teáskanál cukor
  • egy csomag friss élesztő
  • egy teáskanál kömény
  • (vagy reszelt sajt)

Az élesztőt egy decia cukros tejben felfuttatjuk. Közben átszitáljuk egy nagy tálba a lisztet, beledobjuk a sót meg ráütünk egy tojást, majd egy laza mozdulattal belelöttyintjük a „feldobatott élesztőt”. Utána meglangyosítunk érzésre olyan száz grammnyi vajat a mikróban. És ezt is hozzáöntjük a masszához. Ezután elkezdtjük dagasztani géppel közepes fokozaton, és közben a maradék tejet apránként öntjük hozzá. Ekkor látjuk, hogy mennyit vesz fel. Nagyjából öt perc alatt össze is áll a tészta. Akkor jó, ha szép fényes a teteje, és elvált a tál falától.

Megkenjük a tetejét egy kis olvasztott vajjal, nehogy kiszáradjon. Félretesszük úgy fél órára langyos helyre pihenni. Ez lehet 20 perc, vagy 40 is, a lényeg, hogy jól megdagadjon (kábé duplájára) Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtani és a maradék vajjal a tetejét megkenni.

A téglalapot vízszentesen egy késsel elfelezzük, majd a feleket négy egyenlő kis téglalapra osztjuk. A kicsi téglalapokat átlósan elfelezzük, majd a hosszabbik végétől indulva kiflivé csavarjuk, amiket egymástól tisztes távolságra egy sütőpapíros gáztepsibe rakunk. (Egy tepsiben békében nyolc kifli fér el. Tehát kapásból kettő tepsire van szükség) Megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk köménnyel és/vagy sajttal és egy csipetnyi sóval. És már tolhatjuk be is be sütőbe. 180 fokon a kiflijeink nagyjából tizenöt perc alatt aranybarnára sülnek.

Hamburgerzsemle egészségesebben

recept kifli zsömle kenyér

Hozzávalók kb. 8 darabhoz:

  • 350 gramm kenyérliszt
  • 200 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • két deci tej
  • fél zacskó instant élesztő
  • 60 gramm vaj (lehet margarin is)
  • két evőkanál olívaolaj
  • egy teáskanál cukor
  • egy evőkanál só
  • egy evőkanál fekete szezámmag (lehet fehér szezámmag)
  • egy tojás
  • pici langyos víz (kb. egy deci – amennyitől épp összeáll a tészta)

Az élesztőt egy deci cukros tejben felfuttatjuk. (Akkor futott fel, ha pezseg, buborékos a teteje – ez tíz perc.) Addig a liszteket átszitáljuk. (Tudom, fenn marad a tönkölylisztnél a maghéj, én csak a tetejére szoktam önteni.) De így sokkal könnyebben dolgozik az élesztő és szebb lesz a tészta állaga. Beledobjuk úrias mozdulattal a sót, a meg az éppen felolvasztott vajat.

Hozzácsurgatjuk a feldobatott élesztőt. És elkezdjük dagasztani a géppel a legmagasabb fokozaton. Óvatosan hozzáadagoljuk a langyos vizet. Csak csurgatjuk, nem egyszerre löttyintjük, nehogy túl sok legyen! (Ha mégis túl szaftosra sikeredik, akkor tegyetek hozzá még lisztet.) Így összeáll szépen a tészta. Nagyjából hét perc dagasztás után a massza elválik az edény falától, ezért alaposan bekenjük olívaolajjal, és lefedve egy nagy tálban langyos helyen körülbelül negyven perc alatt a duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett deszkán egy husi hengert formázunk belőle, amit nyolc egyenlő részre osztunk. Ha gyerekek is esznek belőle, lehet kisebbet-nagyobbat is csinálni. Ez már csak gusztus dolga.

A kis darabokból csinálhatunk sima-és császárzsemléket. A simát úgy készítjük, hogy kilapogatjuk kézzel a tésztát, és a szélét az aljára hajtogatjuk másfél centinként. Ezt addig ismételjük, amíg az oldala nagyjából sima nem lesz. Egy kicsit még gömbölyítjük és máris tesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe.

A császárzsemlét picit másképp formázzuk: ugyanabból a kisdarabból körülbelül negyven centi hosszú hengert sodrunk, amelynek a közepére hurkot kötünk. A két végét pedig az aljára visszadugjuk. És ezeket is tehetjük a tepsibe.

A bucikat egyenként pont ugyanúgy, ahogy a dédi a sós kelttésztáit, megkenem egy egész tojással, majd megszórjuk egy icipici sóval és szezámmaggal. Majd hagyjuk őket meleg helyen húsz percet pihenni. A sütőt közben előmelegítjük kétszáz fokra, és légkeveréses fokozatra. Kábé mire felmelegszik, megkelnek a zsemlék is. Én eközben szoktam a dzsuvás edényeket elmosogatni, meg a gyerekek okozta káoszt felszámolni. A bucikat húsz-huszonöt perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd rácson kihűtjük.

Tovább

Ne dobd ki a szikkadt kenyeret!

Inkább készíts belőle panzanellát, vagyis toszkán kenyérsalátát! Amióta én sütöm itthon a kenyeret, nagyobb becsülete van. Szinte mindig elfogy (néha hamarabb is a kelleténél), de nálunk is előfordul, hogy egy kisebb darab megmarad. Ilyenkor ezeket mindig újrahasznosítom.

Friss vlogposzt, amiből kiderül, hogy ki jár rá folyamatosan a olívabogyóra!

Tovább

Kenyér dagasztás nélkül

Eredetileg teljes kiőrlésű lisztből akartam sütni az ír szódás kenyeret, de előttem nagyjából kifosztották a boltot. Maradt a hagyományos BL80-as egy kis zabliszttel felturbózva. Az ír szódást nem kell dagasztani, pihentetni, csak keverni és formázni. A munka többi részét a sütő végzi! A végeredmény nagyon finom, pihe-puha lett és pláne, hogy közben még a nindzsák is segítettek!

U.i.: Elindult a Főzzünk gyerekkel! Facebook-csoportunk, ahol megmutatjuk, milyen igazából gyerekekkel főzni! Várjuk a recepteket és a képeket!

Tovább

Életem első kovászos kenyere

Már hónapok óta tudtam, hogy kovászos kenyeret fogok sütni. Rengeteget olvastam a témában a neten, beszélgettem fermentálási szakértővel, próbálgattam megfejteni a szakszavakat.

Hogy miért?

  • A kovász tele van szuper baktériumokkal, amelyek jótékonyan hatnak a bélflórára, és ezzel párhuzamosan az immunrendszerre.

  • A kovász előemészti a glutént, így a belőle készült kenyér, kifli, stb. könnyebben emészthető.

  • A kovászos kenyér lassan felszívódó szénhidrátnak számít, amely órákon keresztül kitartja a vércukorszintet.

  • A kenyér, ha így készül egy hétig is eláll és harmadnaposan sem szárad ki, nem penészedik.

Mikor a gyerekek kitalálták, hogy szeretnének egy házikedvencet, akkor éreztem, eljött az én időm. Mivel kutyát, macskát, hörcsögöt, halat nem szeretnék, kiegyeztünk, hogy az új kis kedvencünk Kovi, a kovász lesz. 

Friss vlogposzt!

Hozzávalók:

Az előtésztához:

  • két kanál kovász
  • 150 gramm kenyérliszt
  • másfél deci langyos víz

A tésztához másnap:

  • 600 gramm kenyérliszt
  • 15 gramm só
  • kb. 3 deci langyos víz

Nagyjából fél óráig kell sütni. Az első tizenöt percben fedő alatt.

Tovább

Schiaccia: finomság szüretre

Ősszel, amikor már nincs olyan meleg, sokkal szívesebben gyújtom be a sütőt. Nincs jobb, mint este, miután lefektettük a gyerekeket, a férjemmel egy pohár bor mellett a konyhánkban beszélgetni és egy olyan finomságot kóstolni, mint a schiaccia. Ez egy gyakorlatilag egyfajta édes olasz lepénykenyér, amelynek a tetejébe kék szőlőszemeket nyomkodnak. Egy igazi szüreti csemege, amit pillanatok alatt el lehet készíteni, még akkor is, ha egy két és fél éves "segít". Friss vlogposzt!

Hozzávalók:

  • 250 g tönkölyliszt
  • 150 g finomliszt (vagy kenyérliszt)
  • 3 teáskanál barna cukor
  • 2 teáskanál só
  • 4 cent olívaolaj
  • 2 deci langyos víz
  • 2 csomag instant élesztő
  • 1,5 deci száraz fehér bor
  • 2-3 fürt kék szőlő

Tovább
«
123
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com