Már hónapok óta tudtam, hogy kovászos kenyeret fogok sütni. Rengeteget olvastam a témában a neten, beszélgettem fermentálási szakértővel, próbálgattam megfejteni a szakszavakat.

Hogy miért?

  • A kovász tele van szuper baktériumokkal, amelyek jótékonyan hatnak a bélflórára, és ezzel párhuzamosan az immunrendszerre.

  • A kovász előemészti a glutént, így a belőle készült kenyér, kifli, stb. könnyebben emészthető.

  • A kovászos kenyér lassan felszívódó szénhidrátnak számít, amely órákon keresztül kitartja a vércukorszintet.

  • A kenyér, ha így készül egy hétig is eláll és harmadnaposan sem szárad ki, nem penészedik.

Mikor a gyerekek kitalálták, hogy szeretnének egy házikedvencet, akkor éreztem, eljött az én időm. Mivel kutyát, macskát, hörcsögöt, halat nem szeretnék, kiegyeztünk, hogy az új kis kedvencünk Kovi, a kovász lesz. 

Friss vlogposzt!

Hozzávalók:

Az előtésztához:

  • két kanál kovász
  • 150 gramm kenyérliszt
  • másfél deci langyos víz

A tésztához másnap:

  • 600 gramm kenyérliszt
  • 15 gramm só
  • kb. 3 deci langyos víz

Nagyjából fél óráig kell sütni. Az első tizenöt percben fedő alatt.