Már hónapok óta tudtam, hogy kovászos kenyeret fogok sütni. Rengeteget olvastam a témában a neten, beszélgettem fermentálási szakértővel, próbálgattam megfejteni a szakszavakat.
Hogy miért?
-
A kovász tele van szuper baktériumokkal, amelyek jótékonyan hatnak a bélflórára, és ezzel párhuzamosan az immunrendszerre.
-
A kovász előemészti a glutént, így a belőle készült kenyér, kifli, stb. könnyebben emészthető.
-
A kovászos kenyér lassan felszívódó szénhidrátnak számít, amely órákon keresztül kitartja a vércukorszintet.
-
A kenyér, ha így készül egy hétig is eláll és harmadnaposan sem szárad ki, nem penészedik.
Mikor a gyerekek kitalálták, hogy szeretnének egy házikedvencet, akkor éreztem, eljött az én időm. Mivel kutyát, macskát, hörcsögöt, halat nem szeretnék, kiegyeztünk, hogy az új kis kedvencünk Kovi, a kovász lesz.
Friss vlogposzt!
Hozzávalók:
Az előtésztához:
- két kanál kovász
- 150 gramm kenyérliszt
- másfél deci langyos víz
A tésztához másnap:
- 600 gramm kenyérliszt
- 15 gramm só
- kb. 3 deci langyos víz
Nagyjából fél óráig kell sütni. Az első tizenöt percben fedő alatt.