Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zöldfűszeres süngomba

gomba támogatott tartalom amigoamigombánk gluténmentes tejmentes vegán
A gyógygomba, aminek borjúíze van.

Vannak olyan alapanyagok amelyek önmagukban is annyira dominánsak, hogy éppen hogy csak fűszerezni kell őket és tádáám máris kész a pazar ebéd. A süngomba is ilyen! Sem ízében, sem pedig állagában nem hasonlít a többi gombára, sőt egyenesen borjúhús íze van.

Zöldfűszeres süngomba

Hozzávalók két személyre:

  • 250 gramm süngomba ( Én, Amigo, a mi gombánk márkájút használtam.)
  • egy szál friss tárkony ( vagy egy teáskanál szárított)
  • egy teáskanál friss kakukkfű
  • három gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy kis olívaolaj

A süngombát éppen hogy csak mossuk meg és törölgessük át a papírtörlővel, majd vágjuk szeletekre. Az olívaolajba tegyünk sót, borsot és keverjük bele a zöldfűszereket. Ezután forgassuk bele a gombát. Hagyjuk egy negyedórát állni. Aztán izzítsuk be a kontaktgrillt. És tegyük rá a szeleteket. Nagyjából három-négy perc alatt süssük szép aranybarnára, majd friss spenóttal vagy salátával tálaljuk.

Tudtad?A süngombát gyógygombaként tartják számon, amely tartalmazza szinte az összes szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavat, és erősíti az immunrendszert. A hagyományos kínai orvoslás szerint alkalmazható gyomor-és bélpanaszokra, légzőszervi megbetegedésekre és csökkenti még a koleszterinszintet is.

Tovább

Őszi töltött padlizsán

Észre sem lehet venni, hogy nincs benne hús!

Sikerült a hétvégén mini padlizsánokat vennem a fehérvári termelői piacon, a Jancsárkertben. Volt közöttük lila, fehér, meg kevert színű is. Úgy örültem komolyan, mint egy pár új cipőnek!

Már amikor beletettem a kosaramba ( bocs, a babakocsi kosarába) tudtam, tölteni fogom őket. Hogy mivel? Zellerrel, dióval, lilahagymával és rengeteg fokhagymával.

Őszi töltött padlizsán

Hozzávalók két személyre:

  • négy-öt darab mini padlizsán ( ha nem kaptok, akkor két sima)
  • egy nagyobb fej lilahagyma
  • egy csokor szárzeller
  • egy marék durvára vágott dió
  • hat gerezd fokhagyma ( ha szeretitek lehet több is)
  • egy evőkanál borecet ( vagy 10%-os sima ételecet)
  • néhány levél bazsalikom
  • egy teáskanál só
  • ízlés szerint olívaolaj

A mini padlizsánok tetejéről levágjuk a kalapot és a belsejét kikanalazzuk. Nem kell megijedni! Ez a recept legszemetebb, sziszifuszibb része, de nagyjából tíz perc energiabefektetéssel meg lehet oldani. A belsejét félretesszük, a külsejét pedig egy kerámia tálba pakoljuk.

Olívaolajon megfuttatjuk a diót. Mikor kezd egy kis színe lenni, rácsurgatjuk a mézet és hozzádobjuk a lilahagymát és a szárzellert. Aláöntünk egy deci vizet és pár percet rotyogtatjuk, majd jöhet a padlizsán belseje. Alaposan összedolgozzuk az egészet. Megsózzuk, belekeverjük az összezúzott fokhagyma gerezdeket és meglöttyintjük egy kis borecettel. Hagyjuk kicsit pirulni. Mikor a padlizsán kezd puhulni és nagyjából elfőtte a levét, akkor lecsukjuk a gázt.

Közben 180 fokra légkeveréses fokozatban beizzítjuk a sütőt. Összezúzunk még egy gerezd fokhagymát, majd belekeverjük egy kis olívaolajba és kikenjük vele a padlizsánok belsejét, majd visszatöltjük a tölteléket. Rátesszük a kalapokat. ( Ha egész padlizsánokkal dolgoztok, akkor vágjátok félbe, úgy töltsétek vissza a tölteléket és tegyetek rá alufóliát.) Meglocsoljuk az egészet még egy kis olívaolajjal, majd negyven perc alatt készre sütjük.

Végül szórjuk meg egy kis zellerzölddel és/vagy bazsalikommal!

Tovább

Szusi tekerés nélkül

A jó tofu olyan krémes, hogy szétolvad a szájban

A japánok szerintem az ázsiai gasztronómia skandinávjai: mérnöki pontossággal megszerkesztett tekercsek, rengeteg hal, rák, egyéb tengeri élőlény és precíz ízek jellemzik. A receptek nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyag ízére, amít a fűszerekkel csak diszkréten, és főleg tisztelettel emelnek ki.

Konyhai rutin ide vagy oda, egyelőre egy nigirinek vagy makinak nem mernék nekiállni. Ez egy külön szakma. Addig maradok házi bisztrós változatnál: hasonló alapanyagokból tálat készítek. Jah, és épp csak egy serpenyőre meg egy éles( tényleg az legyen) késre van szükség. Meg tizenöt perc.

Még valami. A rizshez és a zöldségekhez tofut készítettem. Itt szólok, jó minőségű tofu nem olyan mint, az áztatott mosogató szivacs, hanem egy krémes tömb, amely szinte szétolvad a szájban.

Tofus szusitál

Hozzávalók két személyre:

A tofuhoz:

  • egy zacskó tofu

  • szójaszósz

  • ízlés két evőkanál feketeszezám

  • egy pici mogyoróolaj

A rizshez:

  • egy répa

  • egy kígyóuborka

  • egy evőkanál rizsecet

  • egy teáskanál eritrit (xilit, cukor, ahogy tetszik)

  • egy zacskó szusirizs

A tofut kockázzátok fel, majd dobjátok rá álá natúr a mogyoróolajra. Picit pirítsátok, majd szórjátok rá a szezámmagot. Pár perc után locsoljátok meg szójaszósszal és tegyétek félre.

A szusirizst főzzétek ki. Rakjátok rá egy kanál bármilyen édesítőt meg egy kis rizsecetet, hogy enyhén savanykás legyen. Egy leheletnyi só sem árt, de nem fontos. Hagyjátok pár percet pihenni, hogy szépen összeálljon. Addig a kígyóuborkából függőlegesen vágjatok vékony szeleteket. A répát vághatjátok paraszt Julienne-re, de nyugodtan karikázhatjátok is.

A rizsből formázzatok kis gömböket, majd tapasszátok az oldalára az uborkaszeleteket. Díszítsétek meg a répával. És végül locsoljátok meg a szójaszósszal. És máris kész a hűsítő ebéd vagy vacsora vagy bármi.

Tovább

Narancsos-gyömbéres karottakrémleves

leves vegán répa

A legvadabb nyári kánikulát idéző május után úgy döntöttem, elrakom a srácok gumicsizmáit a szekrénybe. Ne foglalja már a helyet az amúgy is kicsi előszobában! Erre mi történik?! Azóta folyamat esik. Murphy. Úgyhogy kénytelen voltam újból elővenni őket. Becsszó, egész augusztusig előhagyom a gumicsizmákat, de még az esernyőket és az esőkabátokat is, csak ne essen ennyi eső! Addig is főztem egy szívmelengető levest, hátha előcsalogatja a napot... Ha nem, akkor marad a süss fel nap vagy veszek egy repjegyet Spanyolországba.

Narancsos gyömbéres karotta krémleves (hozzávalók négy főre)

  • egy szál póréhagyma
  • egy kiló sárgarépa
  • egy narancs leve
  • egy pici gyömbér szár
  • két deci zabtejszín (sima tejszín is jó, ha nem vagytok tejérzékenyek)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy evőkanál kókuszzsír

A kókuszzsíron lepirítjuk a póréhagymát. És felöntjük érzésre olyan két deci vízzel. Ezután beledobjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát és még annyi vizet csurgatunk hozzá, amennyi az egészet éppen ellepi. Nagyjából hagyjuk tíz percet főni, majd beletesszük a zabtejszínt no meg belereszeljük a gyömbért, hogy egy kis csípősséget adjon a levesnek. Megküldjük egy kis sóval, borssal. Ki mennyire szereti. Aztán kiszemelünk egy tesztalany répát. Kihalásszuk egy villával, kis kanállal, férj svájci bicsikájával. Ha már puha, akkor lecsukjuk a gázt. Éééés előkapjuk a turmixot vagy a botmixert, attól függően mi van a kezünk ügyében. És leturmixoljuk. Mindenféle liszt nélkül egy kellemesen krémes állagot kapunk, amibe belefacsarjuk a narancs levét, hogy ne legyen a kaja savhiányos. Néhány szál metélőhagymával, egy marék zabpehellyel és citrom karikával tálaljuk.

A végeredmény kicsit savanykás, kicsit édes, és csak egy leheletnyit csípős. Pont annyira, hogy felmelegítsen egy szürke nyári napon.

Tovább

Három hűsítő nyári desszert, amitől fogyhatsz!

A harminc fokok beköszöntével egyre kevesebb lelkesedéssel kapcsolom be a sütőt, mert nem akarom, hogy a lakás még jobban átmelegedjen. Ilyenkor egy zúzósabb nap után valamilyen mentás gyümölcsös finomsággal jutalmazom meg magamat. Ezekben a nyalánkságokban az a parádés, hogy kellemesen eltelítenek, csökkentik az édesség utáni sóvárgást, és nagyjából bármelyik diétába  beilleszthetőek.

desszert recept vegán tejmentes gluténmentesGyümölcssaslik

Hozzávalók: (négy személyre)

  • fél kiló eper
  • fél kiló cseresznye
  • egy ananász
  • néhány levél menta
  • egy csomag bambuszpálcika

A gyümölcsöket megmossuk. Az ananászt meghámozzuk és kis háromszögekre vágjuk. Az eperszemeket, főleg ha nagyok, akkor harmadoljuk. Aztán indulhat az ügyes kezek szakkör. A bambuszpálcikára jöhet egy ananász, egy eper, egy menta, egy ananász, egy menta, egy cseresznye. Többféle variációt kitalálhattok attól függően hogy marad gyümölcs meg mennyit vámolnak le suttyomban a gyerekek. A lényeg, hogy a piros gyümölcsökhöz pakoljátok a mentát, akkor jobban kihangsúlyozza az ízeket. Jah, és ha igazán látványosak akartok lenni, akkor egy félbevágott görögdinnyében tálaljátok az egészet.

 desszert recept vegán tejmentes gluténmentes

Mentás ribizli saláta

Hozzávalók: (két személyre)

  • egy doboz ribizli (mirelit is jó)
  • két kanál eritrit vagy gyümölcscukor
  • néhány levél menta

A ribizliszemeket leszedjük a szárról. Összekeverjük az édesítőszerrel, majd hagyjuk pár percet pihenni. Végül összekeverjük néhány levél mentával és kis tálkákban szervírozzuk.

desszert recept vegán tejmentes gluténmentesMentás-chilis grillezett ananász

Hozzávalók: (négy személyre)

  • egy ananász
  • egy kávéskanál chili
  • néhány levél menta

Az ananászt kábé centinként felkarikázzuk. Ehhez mondjuk nem árt egy tisztes kés. Lehet hámozni is, de nem szükséges, ki hogyan szereti. A szeleteket alaposan bekenjük chilivel. Hagyjuk tíz percet állni, addig pont elő lehet kapni a kontaktgrill. (Jó, a sima grill is, csak az nem három perc alatt üzemképes.) Közepes fokozaton kábéra tíz percig sütjük. Akkor van készen, ha a benne lévő gyümölcscukor elkezdett karamellizálódni és a szelet kezd áttetszővé válni. Az egészet szép tálba tesszük, majd néhány összetépett mentalevéllel megtuningoljuk. Önmagában is isteni, de kiválóan illik például a grillezett csirkemellhez.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com