Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezt főztük közösen a 15 hónapossal: padlizsános bulgurrizottó!


egytálétel tejmentes vegán

Egy gyerekre egy full átlagos családban nagyjából napi hét perc figyelem jut. És ebből ki tudja mennyi a minőségi idő és mennyi a gyeremárvacsorázni/megmostadafogad/készenvaneleckéd satöbbi logisztika. Pedig a gyerekek már egészen pici koruktól vágynak a közösen eltöltött élményekre. És ezt most nem azt jelenti, hogy ahogy megtanulnak, nonstop programokat kell szervezni. Számukra már az is izgalmas, ha a házimunkába bevonjuk őket…

Nem azt mondom, hogy mondjuk egy totyogóssal kell macaront sütni, de egy egyszerűbb ebédben simán segíthet. Nálunk az a felállás, hogy a négyévessel sütök, a 16 hónapossal főzök, ha látom rajtuk, h Ilyenkor lehúzok egy kávét, hogy ne akadjak fent olyan apróságokon mint a földre öntött liszt, vagy a galette tésztában random felbukkanó kisautók vagy a milliméteres darabora szaggatott reteklevelek.

A kicsivel legutóbb padlizsános-paradicsomos bulgurrizottót főztünk. Azt hittem, hogy nem akar bekapcsolódni, mert éppen hedbengelt Alice Cooperre, de aztán észrevette, hogy a hűtőt nyitogatom és már nyomult is. Felállt a kisszékre és nézte, hogyan vágom a fokhagymát. Majd megsimogatta a szárzellert és beleharapott a padlizsán végébe. Kért egy fakanalat meg egy rendes edényt, aztán lemászott és főzve dobolt. Üvöltve éneltem a Poison-t, a tűzhelyen rotyogott a padlizsán, a férjem meg nem értette, hogy csináltunk ekkora partit.

Padlizsános-paradicsomos bulgurrizottó (négy főre)

  • egy közepes padlizsán
  • egy fej lilahagyma
  • két szál szárzeller
  • Két deci paradicsomlé
  • egy csokor petrezselyem
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy evőkanál gyümölcscukor
  • egy evőkanál só
  • ízlés szerint bors
  • egy deci fehér bor
  • kb. 200 gramm bulgur
  • A díszítéshez koriander, kakukkfű és egy leheletnyi levendula

Vokban az összevágott lilahagymát egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Rádobjuk a kockára vágott padlizsánt, a zúzott fokhagymát és a felkarikázott szárzellert. Pár percet pirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével. Fedő alatt tíz percig rotyogtatjuk az egészet, majd megküldjük egy kis fehér borral. (Biztos, a száraz vörös is remekül illett volna hozzá, de hát az a férjem születésnapján elfogyott, úgyhogy fehérrel dolgoztam.) Sózzuk, cukrozzuk, borsozzuk. Majd jöhet a petrezselyem. A bulgurt akkor dobjuk bele, amikor még félig kemény a padlizsán, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje az egészet. (Ha ezt elmulasztjuk, akkor férjem szerint olyan száraz lesz a bulgur, mint a púderes f*sz.) Fedő alatt kislángon főzzük még vagy negyedórát. Addigra bulgur meg persze a padlizsán is megpuhul. Egy kis korianderrel, kakukkfűvel meg ha van, levendulával tálaljuk…

egytálétel tejmentes vegán
Séf megkóstolja a főztjét...
Tovább

Szalonnacukkini

Jó vicc, mi! Mint a fából vaskarika! De most tényleg ránézésre nem olyan, mint a grillen lepirított bacon! Nah ugye! A cukkinit azért csípem, mert egy semleges zöldség: csináltam már belőle spagettit, pizzaalapot, ratatouille-t. Mindig full más íze lett, attól függően hogyan fűszereztem. Most például garam masalát használtam, ami az egyik legismertebb indiai fűszerkeverék. Van benne többek között koriander, szerecsendió, fahéj, babérlevél, római kömény és bors. Kicsit lágyabb, de mégis karakán csípőssséget ad a cukkininek, szóval szórjátok bátran! Márha a közelgő bikiniszezon miatt mondjuk szalonnapótlékra vágytok!

Hozzávalók két személyre:

  • egy cukkini
  • egy teáskanál garam masala
  • egy csipet só

A cukkiniket megmossuk és hosszában nagyjából centi vastag szeleteket vágunk. Ez nem olyan egyszerű! Mielőtt belevágtok, feltétlen élezzétek meg a késeteket meg igyatok meg egy sört, deci vöröset (mindkettőt) tök mindegy, csak ne remegjen a kezetek!Egy határozott mozdulattal suhintsátok végig a cukkinit. Aztán jöhet a só meg egy kis garam masala minden szeletre bőségesen. Hagyhatjátok állni, de nem fontos. Pakoljátok rá nyugodtan az olívaolajjal befújt, lekent kontaktgrillre. Nyomjátok rá jó alaposan a grill felső lapját, hogy csapassanak azok a fodrok. Kábé öt percig süssétek, majd köretként vagy magában is tálalhatjátok!

 

Tovább

A meggyleves kívánja a bort!

Egy klasszikus újragondolva: fehérborral és friss mentával!

Hellóóóó tavasz!Jah, hogy az idő olyan gusztustalan szürke, mint a legvadabb januárban, az nem számít! Hurráá fagyasztótakarítás, még ha nem is az egyik legkedvesebb elfoglaltságom! Éljen a fehérboros meggyleves, amivel még ha nagykabátban is, de megnyitottam az idei teraszszezont!

Hozzávalók ( négy személyre)

  • fél kiló magozott meggy (mirelit)
  • két deci száraz fehér bor (Irsai vagy Olaszrizling)
  • két deci kókusztejszín ( lehet sima tejszín is)
  • két rúd vanília kikapart magja
  • három evőkanál xilit (eritrit vagy kristálycukor)
  • egy kisebb csokor menta
  • egy teáskanál bors

A meggyet felengedjük, majd beáztatjuk a borba és megszórjuk borssal. Így sokkal intenzívebb lesz az íze. Hagyjuk állni tíz percet, aztán beleborítjuk egy fazékba és megszórjuk cukorral. Lehet bele kevesebb, többet is rakni három evőkanálnál attól függően mennyire savanyú a meggy. Aztán ha el kezd forrni, akkor belekaparjuk a vaníliamagokat és belecsurgatjuk a tejszínt. Összefőzzük az egészet, majd a legvégén megszórjuk egy kis mentával. Hagyjuk kicsit hűlni, majd stílusosan borral tálaljuk lehetőleg a teraszon vagy az erkélyen.

Tovább

Pofonegyeszerű zabos morzsasüti

desszert gluténmentes tejmentes vegán
Büntudat nélküli élvezet: nincsen benne hozzáadott cukor!

A zabpehelyben azt szeretem, hogy tök jól stabilizálja a vércukorszintemet így két óra múlva sem érzem azt, hogy úristen „együltőhelyemben” elpusztítanék egy tábla csokit vagy egy kisebb zsúrtortát. Ha rámtör a nassolhatnék, akkor sokszor összedobok egy cukormentes gyümölcsös- zabos morzsasütit. Direkt nem írtam, hogy sütök, mert ez szerintem nem nevezhető sütésnek: saccperkábé fél óra alatt elkészül, és még a robotgépet sem kell elővenni. Jó, azért egy mérleg nem árt, ha valahol lapul a konyhaszekrényben.

Hozzávalók (kb 20x20 centis tálhoz)

  • 100 gramm zabpehely
  • 70 gramm darált mandula (vagy dió)
  • 30 gramm kókuszreszelék
  • két evőkanál vaníliaaroma
  • 15 dkg margarin (növényi)- lehet sima vajat is használni
  • 200 gramm áfonya (bármilyen savanykás gyümölcs jó például ribizli, meggy stb.)

Hogy is kezdjem! Szóval vegyetek elő egy nagyjából húsz centis kerámiatálat és tegyétek az aljába a fagyasztott áfonya. Azért jobb a fagyasztott, mert több levet ereszt, és szaftosabb lesz a süti. Aztán vágjátok egy jó éles késsel nagyjából centis darabokra, majd a felét szórjátok rá nagyjából egyenletesen a gyümölcsre. Egy külön tálban keverjétek össze a mandulát vagy diót, a kókusszal és a zabpehellyel és bőségesen locsoljátok meg vaníliával. Így nem kell rá pluszban cukor. A zabos keverék felével hintsétek meg az áfonyát, aztán jöhet még egy margarin réteg és végül a „süti” tetejére jöhet az maradék zab. 180 fokra előmelegített sütőben süssétek, addig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

A savanykás gyümölcs, a vanília, a zab és a kókusz remek párosítás. A teteje ropog, az alja pedig tocsog a piros szaftban. Szigorúan mélytányérban, kanállal szervírozzátok! Szuper kísérő kávé vagy forró tea mellé!

+Tipp: Langyosan a legfinomabb!

Tovább

Gombás „székely káposzta”

A húsmentes életmód egyik következménye, hogy heti egyszer tuti eszünk gombát. A férjem ennek a nagy szakértője, úgyhogy általában hátradőlök és átadom neki a konyhát. (Jobb a békesség, szóval egyszerre sosem főzünk) Most azt vette a fejébe, hogy csinál egy vegán székely káposztát. Hús helyett gombával. Tejföl helyett rizstejszínnel. Tudom, tudom, elsőre nagyon bizarrnak tűnik, de működik, sőt továbbmegyek: egyáltalán nem hiányzik belőle a disznóhús.

Hozzávalók négy személyre

  • egy kiló savanyú káposzta
  • fél kiló csiperke
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 darab babérlevél
  • 5 deci rizstejszín (jó alternatíva a zabtejszín is, de ha nem akartok vegánkodni jöhet a sima főzőtejszín)
  • 3 evőkanál xilit( sima cukor, eritrit is jó)
  • három evőkanál kömény
  • egy evőkanál csípős piros paprika
  • két evőkanál szójaszósz
  • egy csokor petrezselyem
  • néhány levél bazsalikom
  • ízlés szerint pár levél bébispenót
  • ízlés szerint só, bors

A savanyú káposztáról leöntjük a vizet, és kábé két percre forró vízbe dobjuk, hogy ne legyen annyira ecetes. Közben picit megpirítjuk a hagymát, a pirospaprikát és a köményt egy másik fazék alján. Rádobjuk a gombát, és öt-tíz percet főzzük, majd feleresztjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beledobjuk a babérlevelet és belecsurgatjuk a szójaszószt. Nagyjából hat-hét percet rotyogtatjuk. Közben leszűrjük a káposztát, majd hozzákeverjük a gombához. Meghintjük a cukorral, egy kis borssal, beletesszük a tejszínt és addig főzzük, amíg a gomba meg nem puhul. A végén megszórjuk egy kis zölddel: petrezselyemmel, bazsalikommal és pár levél bébispenóttal. Ha flancolni szeretnénk, felgöngyölítve tálaljuk, de ha kegyetlenül éhes család, csak merjük simán egy mélytányérba.

Bónusz tipp: friss rozskenyérrel a szaftot isteni kitunkolni!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com