Lonci mama híresen finom tölteléke a férjemék családjában generációról generációra száll. A magunk között csak „A tölteléknek” nevezett csoda illik csirkecombhoz, a gombához, de csak úgy magában is finom. Legalábbis a felesleget én mindig belekanalazom a tepsibe, nehogy egy grammja is kárba vesszen.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 db nagyobb csiperke (Én Chefgomba grill gombájával készítettem)

A töltelékhez:

  • 3-4 szelet szikkadt kenyér
  • 3 tojás
  • 2 deci tej
  • egy fej vöröshagyma
  • a 12 csiperke tönkje
  • ízlés szerint só, bors, petrezselyem

Egy kis zöld például medvehagyma vagy petrezselyem a díszítéshez

A gomba elkészítése:

A csiperkéket megtörlöm egy nedves papírtörlővel. A tönköket leszedem és apróra feldarabolom. Közben egy wokban pici olajon lepirítom a vöröshagymát és rádobom a tönk darabokat.

Amíg pirul, addig apróra tépkedem és beáztatom tejbe a szikkadt kenyeret. Pár perc alatt jól megszívják magukat a darabok, ezért kinyomkodom egyesével őket. Hozzáütöm az egész tojást, majd belekeverem a lepirított a vöröshagymát és gombatönköt. Ízlés szerint sózom, borsozom. Ha van otthon egy kicsi petrezselymet teszek hozzá, de nem fontos.

Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra légkeveréses fokozatra. Előveszem a nagy gáztepsit, és gusztusosan elrendezgetem benne a gombakalapokat.

A tölteléket a kalapokba kanalazom jó púposan, elvégre ettől lesz finom. (Ha marad egy kis felesleges, akkor a tepsi szélére is teszek belőle csak úgy magában.)

A gombát nagyjából fél óra alatt készre sütöm. Végül megszórom egy kis zöldfűszerrel. Nekünk most medvehagyma volt itthon, azt tettem rá. Isteni, tényleg!

U.i.: Ugyanez a töltelék csirkébe töltve is finom!