Szerencsére az idei farsang hosszú, ezért többféle fánkreceptet is ki lehet próbálni. Jó, persze a hagyományos szalagos a számunkra az igazi, mert eszünkbe juttatja a gyerekkorunkat, de egészséges(ebb) alternatívákból is lehet választani.

fánk mentes recept receptajánló

Citromos kölesfánk

Nagy előnye, hogy gyorsan elkészül. Nem kell hozzá se liszt, nem kell takargatni, beszélgetni. Viszont sütés közben a köles kicsit pattog, úgyhogy utána újból kell takarítani a konyhát. Sooook gyümölccsel a legfinomabb…

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)

  • 200 gramm hántolt köles

  • egy marék bármilyen aszalt gyümölcs vagy kandírozott narancshéj (mi van otthon attól függ)

  • 75 gramm kókuszreszelék

  • két evőkanál nyírfacukor vagy eritrit

  • 100 gramm kókuszzsír a sütéshez

  • fél citrom leve

  • A tálaláshoz: bármilyen gyümölcs és egy evőkanál méz, esetleg agávészirup

A kölest háromszor annyi vízben nagyjából negyed óra alatt puhára főzzük. Ezután belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt. Én most kandírozott narancshéjat használtam, mert csak az volt otthon. A masszába belehintjük a kókuszreszeléket, az eritritet és belefacsarjuk a citrom levét is. A kezünkkel határozott mozdulatokkal kis golyókat formázunk, és bő kókuszzsírban szép, barnára sütjük. Friss gyümölcsökkel és egy evőkanál mézzel, vagy agávésziruppal tálaljuk

Fahéjas tönkölychurros

fánk mentes recept receptajánló
Fotó: Kiss László

A mexikóiak/spanyolok/portugálok/ stb fánkja, amit fahéjas cukorban, csokiban vagy bármi édesbe mártogatnak bele. A tésztát nagyjából öt perc alatt össze lehet dobni, egyedül a habzsákolás okozhat problémát, mert a krémekhez képest nehezebb a massza. Én mindig tönkölylisztből készítem, és szinte azonnal elfogy.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • hetven gramm tönkölyliszt

  • negyven gramm növényi vaj ( lehet sima is, ha nem vagytok érzékenyek)

  • húsz gramm nádcukor ( eritrittel és xilittel is remek)

  • egy tojás

  • kb. egy deci víz

  • egy csipet só

  • bő olívaolaj a sütéshez

A forgatáshoz:

  • egy evőkanál őrölt fahéj

  • négy evőkanál eritrit, xilit vagy sima cukor

Egy nyeles fazékban felforraljuk a vízben a vajat, a cukrot és a sót. Egy főzőkanállal sűrűn keverjük, nehogy leégjen az alja. Amikor a massza elkezd forrni, kisebb lángra tekerjük a tűzhelyt, és hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, amíg az egész tésztagombóccá nem áll össze. Ez nagyjából két perc. Utána lehúzzuk a fazekat a tűzről. Várunk néhány percet, majd belekeverjük a tojást. A tésztát hagyjuk nagyjából negyed órát hűlni!

Közben előkészítünk egy nagyobb, csillagfejű habzsákot. Ha műanyag zsákkal dolgozunk, akkor célszerű a pótzsákokat is kikészíteni. A tésztát nem olyan könnyű átnyomni, ezért a nejlon viszonylag könnyen kiszakad.

Egy wokban vagy más magas falú edényben felforrósítjuk az olívaolajat, és közvetlenül belenyomjuk a nagyjából öt-hat centi hosszú tésztarudakat. (A bátrabbak akár kört is formázhatnak belőle.) Nagyjából három-négy perc alatt aranybarnára sütjük. A churrost ezután megforgatjuk a fahéjas cukorban, és még melegen lekvárral vagy csokoládé pudinggal tálaljuk.

Roscón de reyes

fánk mentes recept receptajánló
Fotó: Kiss László

Nem fánk, nem kalács, hanem a kettőjük szerelemgyereke. Másnap is kellemesen puha, feltéve ha marad belőle. Nem túlzottan bikinibarát, de egy szeletet a délelőtt folyamán egy kávéhoz meg lehet belőle enni. Vigyázat, függőséget okoz!

Hozzávalók:

  • 300 gramm liszt (a legjobb a kenyérliszt)
  • 25 gramm friss élesztő (vagy 7 gramm szárított)
  • egy deci langyos tej
  • 100 gramm cukor
  • 75 gramm vaj (langyos)
  • 1 egész tojás plusz egy tojás sárgája a kenéshez
  • 1 narancs leve
  • 4 cent rum
  • egy csipet só
  • ízlés szerint kandírozott citrom és narancshéj (esetleg mazsola, aszalt áfonya, szilva stb.)
  • ízlés szerint magvak (például dió, mogyoró, pekándió)

Az élesztőt egy kanál cukorral némi langyos tej társaságában felfuttatjuk. Közben a lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót. A liszt közepére egy kis lyukat kerekítünk, belefacsarjuk a narancsot és belecsurgatjuk a rumot és az élesztős masszát.

A dagasztógép alacsony fokozatán (vagy kézzel) elkezdjük összedolgozni a tésztát. Apránként hozzáadjuk a langyos vajat és az egész tojást. Ha ezzel készen vagyunk, akkor gyengéden átgyúrjuk a tésztát. Nem kell megijedni, nagyon laza az állaga, ezért bőségesen kell lisztezni a deszkát, hogy ne ragadjon le.

A roscónt nagyjából egy óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük. Utána átgyúrjuk és kerek cipót formázunk belőle, majd lisztezett kézzel a közepét kivájjuk. Figyeljünk arra, hogy legalább tíz-tizenöt centi legyen a rés átmérője, különben a második kelesztés közben eltűnik!

Konyharuha alatt ismét egy órán át pihentetjük a tésztát, majd megkenjük a tojás sárgájával, és ízlés szerint kidekoráljuk a kandírozott narancs- vagy citromhéjjal, aszalt áfonyával, mazsolával. Végül néhány helyre magvakat is nyomunk bele.

Százhatvan fokra előmelegített sütőben körülbelül huszonöt perc alatt készre sütjük. A kalácsot rácson kihűtjük, majd forró teával vagy kávéval tálaljuk.