Pirospaprika, bors, fokhagyma (a kényelmesebbeknek vegeta, delikát vagy húsleveskocka) hétköznapi magyar konyha nagyjából összes sós ételének fűszertriumvirátusa. Néha a kört kiegészíti egy kis babérlevél, kömény vagy egy kis petrezselyem a többi már csak úri huncutság.
Pedig a zöldségek pont úgy, mint a „Duna szalonkái”, nagyon kívánják a fűszert. Most a tavaszra hangolódva összeszedtük a teljsesség igénye nélkül, hogy melyikhez mi passzol.
Milyen fűszerek illenek hozzá?
Borsó:
petrezselyem, zsálya, bazsalikom, majoranna, oregánó, szerecsendió
Brokkoli:
bazsalikom, metélőhagyma, kakukkfű, gyömbér, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya, oregánó
Cukkini:
bazsalikom, metélőhagyma, kapor, majoranna, hagyma, oregánó, fokhagyma, koriander, bors és kakukkfű
Karfiol:
koriander, kömény, kapor, édeskömény, fokhagyma, gyömbér, menta, szerecsendió, oregánó, paprika, petrezselyem, tárkony
Kukorica:
kapor, rozmaring, kakukkfű, fokhagyma, koriander, zsálya
Padlizsán:
bazsalikom, fokhagyma, gyömbér, oreganó, petrezselyem, koriander, curry, menta
Retek:
kapor, fokhagyma, petrezselyem
Spenót:
metélőhagyma, fokhagyma, gyömbér, szerecsendió, szegfűbors
Uborka:
bazsalikom, metélőhagyma, kapor, koriander, petrezselyem, tárkony, rozmaring, mustár, menta
Zöldbab:
bazsalikom, metélőhagyma, kapor, kakukkfű, rozmaring, szerecsendió, fokhagyma, bors, mustár, oregánó