Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így biztosan megeszi a gyerek a zöldséget!

Spagetti, rántott hús és palacsinta – nagyjából ez a három étel, amelyet bármelyik hat év alatti nagyjából bármikor képes megenni. (Jó, most a csokit, kekszet, ropit nem vettem ide.) De mi a helyzet, amikor ezeken kívül valamilyen zöldséget akarunk belecsempészni a menübe?

Én azt tapasztaltam, hogy levesbe vagy főzelékbe teszem a zöldségeket vagy ne adj’ isten párolom őket, akkor a fiúk legrosszabb esetben meg sem kóstolják az ételt. Viszont ha kirántom vagy valamilyen fasírtot készítek belőlük, akkor garantált a siker.

Most három szuper zöldséges mentes receptet hoztam, amelyek önmagukban vagy feltétként is megállják a helyüket!

ételválogatás zöldség

Cukkinitempura

Magyarán rántott cukkini. Attól lesz extrán ropogós, hogy a panírozáshoz hideg zöldségeket és jeges vizet használunk, és csak azután sütjük ki.

Hozzávalók négy személyre:

  • egy nagyobb cukkini

  • két deci zabliszt

  • egy teáskanál tönkölyliszt

  • két deci jeges víz ( ettől lesz extra roppanós a bunda)

  • egy tojás

  • ízlés szerint só

  • bő kókuszzsír

A mártogatóshoz:

  • fél deci zabtejszín

  • egy nagy teáskanál mogyorókrém ( én édesítőszereset használtam)

  • egy gerezd fokhagyma

  • ízlés szerint szójaszósz

A jégkockatartóba tegyetek vizet, majd egy bő fél órára tegyétek be a fagyasztóba. A cukkinit is rakjátok be ezzel a lendülettel a hűtőbe, mert a hideg zöldséget sokkal könnyebb panírozni. Aztán forrósítsátok fel a kókuszzsírt, és ha már elég meleg, akkor nekiállhattok a bundázásnak. A legegyszerűbb bal oldalra tenni a deszkát, a lisztező tálat, a bundázó tálat és jobbra a serpenyőt, így minden kézre áll, és nem csöpögtetitek össze a konyhapultot.

Először a bundához keverjétek össze a liszteket, a tojást és a hideg vizet! Akkor jó, ha ragacsos, és épp hogy folyik. Ha kicsit laza a keverék, nyugodtan tegyetek még bele lisztet. Ezután a felkarikázott cukkinit sózzátok meg, forgassátok meg a lisztben, majd a zabos keverékben és rögtön tegyétek bele a forró olajba! Mindkét oldalát süssétek nagyjából négy percig! Ha nem vagytok biztosak a dolgotokban, nyugodtan bökjétek bele a villát! Ha a külseje kemény, a belseje pedig puha, akkor van kész.

Amíg a cukkinik sülnek, addig keverjétek ki a mártogatóst! Semmi extra! Csak egy csészében dolgozzátok csomómentesre a zabtejszínt a mogyorókrémmel és a zúzott fokhagymával. Pici szójaszósszal is megküldhetitek. És kész!

ételválogatás zöldség

Póréhagymás céklafasírt (kb. 10-12 darabhoz)

A cékla szerintem az egyik legmegosztóbb zöldség, de mivel teli van rengeteg vitaminnal, ásványi anyaggal és aminosavval, ezért érdemes vele kísérletezni. Kiváló alap fasírthoz, bár előtte nem árt gumikesztyűt húzni, mert a reszelése felér egy vegán disznóöléssel.

  • 3 darab közepes cékla

  • 15 dkg póréhagyma

  • 3 evőkanál tökliszt ( tönköly- vagy zabliszt is jó)

  • 2 tojás

  • egy kávéskanál szerecsendió

  • ízlés szerint só, bors

  • a sütéshez kókuszzsír (olívaolajjal is hibátlan)

A munka legvéresebb része a cékla tisztítása és reszelése. Felér egy fél disznóöléssel, de megéri. Ha ezzel megvagytok, akkor a céklát jól nyomkodjátok ki, mert levet ereszt. Hozzáöntjük az apróra vágott póréhagymát. Egy külön tálban összekeverjük a tojásokat a liszttel, a sóval, a borssal meg a szerecsendióval, aztán a céklával is jól elvegyítjük. Akkor jó az állaga, ha két kanál segítségével kis golyócskákat tudunk formázni. Ha nem áll össze a massza, akkor tegyetek hozzá még egy kis lisztet.

Elővesszük a vokot és közepes lángon a fasírt mindkét oldalát nagyjából három percig sütjük. Akkor jó, ha az oldala kicsit rozsdabarna színű.

ételválogatás zöldség

Pórés-szezámos réparopogós

Nagyon könnyű elkészíteni. Főleg azért, mert nem kell semmit sem előpirítani. Szuperül illik bármilyen zöld főzelékhez, de uzsonnaként is megállja a helyét.

Hozzávalók három személyre:

( kb. hat darab jön ki belőle)

  • három nagyobb szál sárgarépa

  • egy fél póréhagyma

  • három tojás

  • négy evőkanál tönkölybúzaliszt (zabliszt is jó)

  • egy evőkanál zsemlemorzsa 

  • egy kávéskanál szezámmag (elhagyható)

  • ízlés szerint só

A sárgarépát szépen lereszeljük. Ez a legtöbb idő, de még így is három perc. Nem több. Összevágjuk a pórét. Szép apróra, ahogyan a tankönyvben is kell. Majd úgy tesséklássék módon összekeverjük. Beleütjük a három tojást, belekanalazzuk a liszteket meg a zsemlemorzsát meg a sót. Én szoktam bele tenni szezámmagot is, de ha ti kihagyjátok, mert teszem fel nincsen otthon, akkor anélkül is finom.

Alaposan összedolgozzuk! Ha összeáll a massza, akkor már süthetjükis. (Ha az Istennek se akar, tegyetek hozzá még egy kis lisztet.) Egy kanállal vagy a kezünkkel szép kis zöldségpogácsákat formázunk és oldalanként nagyjából három perc alatt készre sütjük.

Tovább

Így fűszerezd a zöldségeket!

praktika fűszer zöldség

Pirospaprika, bors, fokhagyma (a kényelmesebbeknek vegeta, delikát vagy húsleveskocka) hétköznapi magyar konyha nagyjából összes sós ételének fűszertriumvirátusa. Néha a kört kiegészíti egy kis babérlevél, kömény vagy egy kis petrezselyem a többi már csak úri huncutság.

Pedig a zöldségek pont úgy, mint a „Duna szalonkái”, nagyon kívánják a fűszert. Most a tavaszra hangolódva összeszedtük a teljsesség igénye nélkül, hogy melyikhez mi passzol.

Milyen fűszerek illenek hozzá?

Borsó:

petrezselyem, zsálya, bazsalikom, majoranna, oregánó, szerecsendió

Brokkoli:

bazsalikom, metélőhagyma, kakukkfű, gyömbér, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya, oregánó

Cukkini:

bazsalikom, metélőhagyma, kapor, majoranna, hagyma, oregánó, fokhagyma, koriander, bors és kakukkfű

Karfiol:

koriander, kömény, kapor, édeskömény, fokhagyma, gyömbér, menta, szerecsendió, oregánó, paprika, petrezselyem, tárkony

Kukorica:

kapor, rozmaring, kakukkfű, fokhagyma, koriander, zsálya

Padlizsán:

bazsalikom, fokhagyma, gyömbér, oreganó, petrezselyem, koriander, curry, menta

Retek:

kapor, fokhagyma, petrezselyem

Spenót:

metélőhagyma, fokhagyma, gyömbér, szerecsendió, szegfűbors

Uborka:

bazsalikom, metélőhagyma, kapor, koriander, petrezselyem, tárkony, rozmaring, mustár, menta

Zöldbab:

bazsalikom, metélőhagyma, kapor, kakukkfű, rozmaring, szerecsendió, fokhagyma, bors, mustár, oregánó

Tovább

Tonhalas avokádókrém

főzzélotthon zöldségkrém tejmentes

Otthon főzni? Gyerekekkel? Néha misön impásziböl. Egy három perces tonhalas avokádókrém is nagyjából tíz perc. A 18 hónapos, bocs ma már épp 19 hónapos,segít kulccsal keverni, kóstolni és sózni. Viszont két reggeli meg egy uzsi megvan. A recept nagyjából két bites, abszolút gyerekbarát. Csak ne ők fűszerezzenek a végén!

Tonhalas avokádókrém

Hozzávalók 5 adaghoz:

  • egy avokádó
  • egy tonhal konzerv
  • két gerezd fokhagyma
  • egy leheletnyi szezámolaj
  • egy gondolatnyi olívaolaj ( csak ammenyit felvesz az avokádó)
  • egy csipetnyi só

Az avokádót megpucoljuk és felkockázzuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát. Meglöttyintjük egy kis szezámolajjal és olívaolajjal. Alaposan összeturmixoljuk botmixerrel. És végül sózunk! Már mehet is kenyérrel. Egy kis almával, szárzellerrel szinte hibátlan reggeli.

Éééééés:

Így főzünk otthon mi. Vagyis én meg másfél éves. Farmer, póló, melegítő, meg egy adag csibészség.

Tovább

Így tuti nem lesz keserű a padlizsánkrém!

Neked is sikerült már ehetetlenül keserű padlizsánkrémet készíteni pedig fakéssel és favillával dolgoztál?! Üdv a klubban! Nem vagy egyedül. Összeszedtünk néhány jó tanácsot meg egy tuti receptet, hogy soha, de soha többet ne kelljen kidobnod a kukába.

-Kérlek, ne vegyél vén padlizsánt! Ha már be tudod nyomni az ujjaddal a héját úgy, hogy az ottmarad, akkor elég régóta kint van a pulton. NE VEDD MEG! Még akkor sem, ha akciós! Akkor friss a tojásgyümölcs, mert az angolok így hívják, ha szép fényes és kemény a héja!

-A krémhez mindig közepes nagyságú padlizsánt válassz! A kicsivel több a munka, mint a haszon! A nagy meg teli van maggal, és jó eséllyel sütés után még keserű is lesz.

-Sütés előtt szurkáld meg villával a héját! Ha ezt elfelejted, akkor a padlizsán bombaként felrobbanhat a sütőben! És szerintem te sem szeretnéd utána fényesre vixolni a sütőt!

- A padlizsánt addig kell sütni, amíg majdnem, hogy koromfekete nem lesz a héja. Ez 180 fokon légkeveréses fokozatban nagyjából oldalanként negyven perc! Jól látod, mennyi. Azért kell sokáig sütni, hogy krémes legyen a belseje és ne kelljen turmixolni!

- Ha pár percet vársz és azbeszt ujjaid vannak, a héját szedd le kézzel. Ha egy pillanatra hozzáérsz fémkéssel, attól nem lesz gesztenyebarna, de ha lehet, inkább fa-vagy műanyagkést használj!

- Ha nem kaptál krémes belsőt, akkor se kétségbe! Vedd elő a botmixert, és turmixold le! 

Padlizsánkrém

Hozzávalók (négy személyre)

  • két közepes padlizsán
  • egy evőkanál majonéz
  • egy kávéskanál mustár
  • ízlés szerint só

A padlizsán héját villával megszurkáljuk és oldalanként legalább negyven percet sütjük 180 fokon légkeveréses fokozatban! Ezután kézzel leszedjük a héját és egy favillával összetörjük. Hozzáadjuk a majonézt, a mustárt. Ízlés szerint egy kis sót, és máris kenhetjük a kenyérre. Rakhatunk paradicsomot, bazsalikomlevelet! Pirított barna kenyéren a legfinomabb. Szerintem.

 

Tovább

Zakuszka: a reggeli királyság folytatódik

Szombaton szoktunk a termelői piacra járni. Jó, mondjuk télen, nincsen akkora kínálat, mint agy szupermarketben, de friss salátát, csírát vagy almát mindig ki lehet kapni. Míg a férjem és a fiam sorban áll a házi káposztás rétesért, én addig egy fokkal nyugodtabban feltérképezem a kínálatot. A múltkor megakadt a szemem egy kis csatos üveges zakuszkán. Nem akartam eredetileg ilyesmit venni, de nagyjából fél másodperc alatt meggyőztem magam, hogy amúgy is durva hét lesz, bőven elég lesz ebédet főzni, és zöldségkrémet készíteni már egyikünknek sem lesz ideje. Csak kis üveggel vettem, mert új dologból csak keveset vásárolok, hogyha netalántán nem jönne be, akkor könnyebben megtalálom a lelki békémet. És nem sajnálkozok azon, hogy mennyi pénzt dobtam ki az ablakon.

A zakuszkás üveg szélét egyik este egyedül tunkoltam ki. A férjemnek, én galád, semmit sem hagytam. Pedig tudtam, hogy szereti. Tegyük hozzá, hogy aznap sokáig dolgozott Pesten, így esélye sem volt velem zakuszkázni. Erőt vettem hát magamon, és feltúrtam a spájzot. Az egyik polcon találtam egy vén (magyarán rendkívül érett) padlizsánt, meg két kápiapaprikát, és nekiálltam a gyártásnak. Mivel már vészesen közeledett az esti rutin ideje, ezért a biztonság kedvéért bekapcsoltam a fiamnak egy pacis mesét, hátha leköti magát arra a kis időre, amíg összedobom a zöldségkrémet. Hát, nem jött be az ötlet. A sütőben ráncolódó padlizsán és a meleg hatására furcsán izgő-mozgó paprikák sokkal izgalmasabbak voltak a számára, mint a nyerítő, prérin szaladgáló musztángok. Így végülis együtt, sérülések nélkül fejeztük be a zakuszkát, bár azért leizzadtam, hogy a fiam a nagy fáradság előtti felpörgésében ne akarja megfogja a forró tepsit!  A férjem meg másnap reggel boldog volt, mert ismét valami finomságot kenhetett a kenyérre.

zöldségkrém paleo vegán tejmentes gluténmentes
A zakuszka vegán, paleo, gluténmentes, tejmentes.

Zakuszka (nagyjából két decis tál lesz tele)

egy nagyobb padlizsán

két darab kápia vagy kaliforniai paprika

egy fej lilahagyma

négy gerezd fokhagyma

fél deci olívaolaj

egy kávéskanál só

egy késhegynyi koriander

egy késhegynyi szegfűbors ( lehet sima feketebors is)

a sütéshez kókuszzsír

A padlizsánt egy villával sok helyen megszurkálom és beleteszem egy tepsibe. A paprikákkal csak megmosom és egészben padlizsán mellé teszem őket. A sütőben 180 fokon fél óra alatt megsütöm őket. A padlizsán, akkor jó ha ráncos, a paprika pedig akkor tökéletes, ha szépen pirul a teteje és a meleg hatására furcsán mozog. Ha megsültek, akkor mindegyiknek leszedem a héját. A paprikákból ezen kívül kiszedem a magházukat. Felkockázom őket. Az apróra vágott hagymát a zúzott fokhagymával, az összetört borssal és korianderrel együtt megfuttatom a kókuszzsíron, majd rádobom a rákockázott padlizsánt és a paprikadarabokat. Pár percig pirítom, majd mindenestül a turmixba teszem a cuccot. Beleöntöm az olívaolajat, megsózom és összeturmixolom. Ha úgy érzitek, hogy nehezen lehet kenni, akkor csurgassatok hozzá, nagyjából négy centnyi vizet. Ezután már csak meg kell várni, hogy kihűljön! Az a legjobb, ha a guacamoléhoz hasonlóan, előző este elkészítitek, így már csak reggel kenni kell. Az eredetileg örmény zakuszka csodás pirítóson némi nyers lilahagymával bazsalikommal vagy oregánóval, de kiváló mártogatós és remek kísérő például húsokhoz, halakhoz is. 

Epilógus

Nyugodtan egyetek nyers lilahagymát vagy vöröshagymát reggelire! Saját tapasztalatból mondom, hogy nem lesz hagymaszagú a leheletetek, ha néhány karika kígyóuborkát vagy pár szem szőlőt bekaptok utána.

Epilógus 2.0:

Kérlek, lájkoljátok a Facebook-oldalunkat, hogy a február 15-ig, a blog féléves miniszülinapjig elérjük a négyszáz lájkot! 

Tovább
«
12
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com