tojás praktika
A tojásfütty után figyeld az időt!

Életemben először akkor csillant meg valami először az addig rejtett főzőtudásomből, mikor a kapcsolatunk romantikus időszakában a férjemnek lágy tojást készítettem. Nem tudom, melyikünk lepődött meg jobban, hogy sikerült, mivel addig a bézik rántotta is kihívást jelentett számomra.

Azóta már túl vagyunk sok mindenen. A mindennapok komolyságába azért néha becsusszan egy romantikus lágytojás. A kezdeti szerencse után az évek során kikupálódtam a témában.

Mielőtt belecsapunk a lecsóba, akarom mondani a tojásba, érdemes leszögezni: a lágytojásnak ezerféle állaga van. Nálunk a férjem az laza fehérjés, teljesen folyós sárgáját imádja. A gyerekek meg én a teljesen szilárd fehérjét és az épphogy még kicsorduló sárgáját szeretjük. A kettő között sokszor még fél perc sincsen.

Szóval jöjjenek a tippek:

  • Tegyél fel a fazékba vizet. Ne túl sokat, csak annyit, amennyi a tojásokat teljesen ellepi.

  • Ha nem akarsz annyit várni, hogy felmelegedjen a víz, akkor rásegíthetsz egy kis csapból engedett vagy vízforralós meleg vízzel.

  • A tojásokat én sosem a már forró vízbe teszem bele, hanem két-három perccel előtte, mikor látom az első buborékot.

  • Ha picit megtörött a tojás héja beledobásnál, akkor egy fél perccel előbb vedd ki.

  • A forrás idejétől számítva nagyjából az átlag L-es tojás három-négy perc alatt éri el a szilárd fehérje, folyékony sárgája állapotot. Az időt attól kezdve figyeld, amikor a tojás el kezd halk fütyüléshez hasonló hangot kiadni. Nem vicc, tényleg ad. Ha a lazább fehérjét szereted, akkor csak két percig főzd!

  • A forró vizet úgy öntsd le, hogy közben ráereszted a tojásokra a hideg vizet a csapból.

  • A hámozáshoz szükséged van egy kis kanálra meg néhány azbeszt ujjra. A kerekebb végén törd be, majd egy kiskanál segítségével kanalazd bele egy tálba. Ha szeretnéd használni a cuki kis tojástartókat, akkor a kezeddel szedegesd le a héjakat. Ha pont jókor vetted ki, tök simán lejön a héja. Ha kicsit korábban, akkor egy csöppet rondább lesz a végeredmény, de nyilván ez az élvezeti értéket nem befolyásolja.

  • Kínáld langyos pirítóssal, friss salival, paprikával és egy csésze meleg kávéval.

Szuper egy reggeli az biztos, bár a férjem rántottája is megér egy misét. A kevésbé romantikus reggeleken meg pláne!