Vannak olyan napok, amelyek nem úgy alakulnak, mint egy c-kategóriás amerikai romantikus film. A valóságban anyának nem olyan a haja felkelés után, mintha most indulna a vörös szőnyegre. Nem titkárnő-fétises szűk szoknya-blúzban késsel-villával eszi a palacsintatornyot, hanem farmerben, rosszabb esetben pizsamában próbálja összeszedni a gondolatait egy csésze bitangerős kávé mellett. A gyerek közben mesét követel, majd kiszór egy maréknyi kenyérmorzsát az etetőszékből a padló alatt élő, időnként fel-felbukkanó hangyabolynak. Apa már rég dolgozik, így anyának nincs más választása, mint összekapnia magát, mielőtt az őskáosz átcsordogálna a lakás többi helyiségébe is. Az éjjeli nemalvás nem létszükségletté, hanem nehezítő körülménnyé zsugorodik a háromszobás mini univerzumban. Csak ki kell bírni valahogy. Akárhogy. Csak pár óra! Mindjárt jön a délutáni alvás! Csak egy gyors ebéd! Annyinak muszáj beleférnie.
Ilyen napokon a kedvemet mindig felvidítja a citromos, karfiolos brokkolikrémleves tejmentes változata. 20 perces, paleo, pegán, vegán satöbbi, satöbbi és extrém mód krémes.
Citrusos brokkolikrémleves (recept négy főre)
- két kisebb fej brokkoli
- egy kisebb fej karfiol
- fél szál póréhagyma
- egy deci kókusztej
- egy citrom reszelt héja
- egy kávéskanál só
- egy kávéskanál szerecsendió
- a sütéshez kókuszzsír
A kókuszzsíron megfuttatjuk a felkarikázott pórét. Rádobjuk a feldarabolt brokkolit és karfiolt, majd annyi vízzel felöntjük, amennyi az egészet ellepi. Nagyjából tizenöt perc masszív rotyogtatás után a zöldségek megpuhulnak. Egy levesszűrő, merőkanál segítségével bele a brokkoli és a karfiol háromnegyedét beletesszük a turmixba. Annyi főzőlevet töltünk hozzá, amennyi a zöldségmix felét ellepi. Belelöttyintjük a kókusztejet. Belereszeljük a citromot. Beleszórjuk a szerecsendiót és a sót. Egy perc mixelés után. Visszaöntjük az egészet a fazékba.
A maradék, le nem turmixolt brokkoli és karfiol tuti levesbetétnek, de tehetünk hozzá egy marék tökmagot. Ha igazán kísérletezgetők vagytok, kipróbálhatjátok az elsőre kissé bizarrnak tűnő aszalt vörösáfonyát is. A végeredmény egy könnyed és lágy leves, amelyben az édes, a fűszeres és a savanyú pazar szentháromságot alkot.