Még maradt pár paradicsom a hűtő aljában. Teljesen elfelejtkeztem róluk egészen addig a pillanatig, amíg a férjem nem mondta, hogy a barátjáék délután csak úgy beugranak hozzánk.
- Nincsen itthon semmi!- vágtam rá csípőből, meg rossz kedvből.
- Liszt biztos van - vetette oda slendrián a férjem.
Nem szóltam semmit. Tudtam, igaza van. Szeretem a spontán vendégségeket, de hát azért jó falusi lányként, azért szeretem megkínálni őket valamivel. Kávéval, sütivel vagy valami sós ropogóssal. Tök mindegy. A gesztus a lényeg.
Ittam egy kávét, fejben elővettem a kedvenc pitetészta receptemet, amihez nem kell felmásznom a robotgépemért, és megnéztem mi maradt a hűtőben. Mentes sajt, pár szelet prosciutto és néhány paradicsom. Ennyi pont elég volt a tölteléknek!
Mentes pizzagalette:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 12 dkg növényi margarin (lehet sima vaj is, ha nem vagytok érzékenyek)
- 2 deci zabtejszín ( lehet sima főzőtejszín is, ha nem vagytok érzékenyek)
- egy tojás
- egy evőkanál só
A töltelékhez:
- egy fej vöröshagyma
- hat darab paradicsom
- 100 gramm prosciutto
- 50 gramm növényi „sajt” ( lehet sima mozzarella is, ha nem vagytok érzékenyek)
- ízlés szerint só
- egy marék friss bazsalikom
A tönkölyliszthez hozzáadjátok az apró kockára vágott hideg margarint, majd megsózzátok és belecsurgatjátok a zabtejszínt. El kezditek gyúrni! (Ha nem akar összeállni a tészta, értsd lisztes nagyon a tál, hiába gyúrtátok bele a tejszínt, akkor csurgassatok hozzá vizet!) Addig dolgozzatok a masszával, amíg egy gombócot nem formáltok belőle. Csomagoljátok folpackba, majd tegyétek fél órára a hűtőbe.
Ezután következhet a töltelék! Szépen vágjátok össze a vöröshagymát és futtassátok meg egy gondolatnyi olívaolajon. Dobjátok rá a cikkelyekre vágott paradicsomot, sózzátok meg, és hagyjátok tíz percet rotyogni. Ezalatt vágjátok össze a sonkát, a sajtot. Ha majdnem kész, keverjétek bele a sonkát és a sajt felét. Csukjátok le a gázt, és tegyétek félre.
A pitét lisztezett deszkán köbö fél centi vastagságúra nyújtsátok, aztán a közepére halmozzatok egy adagot a töltelékből. A szélére az istenért se tegyetek, mert akkor nem tudjátok visszahajtani! Ezután a tészta széleit hajtsátok középre nagyjából öt centinként. A szélét kenjétek le egy tojással és a tetejére tegyetek valamilyen formában sajtot.
Előmelegített sütőben nagyjából húsz-huszonöt perc alatt megsül. Friss bazsalikommal tálaljátok! Melegen a legfinomabb!