lecsó praktika
Minden lecsó, amit szánnak!

A magyar konyha fapados pörköltje a lecsó, amely tulajdonképpen egy vöröshagymás-paprikás-paradicsomos ragu, amit a végén kenyérrel tunkolnak. Már ha finom. A lecsó nagy valószínűséggel balkáni hatásra érkezett hozzánk valamikor a ezernyolcszázas években. Először a hazai gasztronómiában terjedt el, majd a fergeteges hazai konzervexport hatására világhírre tett szert.

Egy hagyma, két paprika, egy paradicsom

A klasszikus recept szerint az alaplecsó: egy adag vöröshagymából, két adag paprikából, meg egy egy adag paradicsomból készül. Ezen kívül kis túlzással bármit hozzá lehet keverni a tojástól kezdve a májon és a tejfölön át egészen a zöldbabig. Lehet lábasban rotyogtatni, vokban sütni, vagy éppen bográcsban főzni. Ahány ház, annyi recept, és megannyi konfliktus. Mert politizálni, focizni és lecsót főzni mindenki tud, aki egy vöröshagymát többé-kevésbé tisztességesen meg tud hámozni.

Erős Pistától a quinoáig

A nagypapám szerint Starker Stefánnal (Erős Pista) a legjobb. Én a quinoás és a bulguros változatért rajongok. A férjem meg a kolbászos-lestyánosat szereti. Ez ízlés dolga. A tökéletes lecsó viszont sallangok (értsd egyéb feltétek nélkül) nélkül önmagában is megállja a helyét. 

Tippjeink:

  • Jó minőségű alapanyagból főzd! A kertben termett paprikánál, paradicsomnál nincs finomabb. Ha esetleg ilyen nincsen, akkor érdemes egy napot a hétvégéből beáldozni és elmenni a piacra. A helyben, és lehetőleg földben nevelkedett zöldségnek egészen más az íze.

  • Ne használj olívaolajat, mert a paprikát szerintem kissé kesernyéssé teszi! Sokkal jobb helyette a semleges ízű kókuszzsír, de még a sima napraforgóolaj meg a disznózsír is!

  • A paprikát tedd bele először, főleg ha húsosabb, mert több idő kell ahhoz, hogy megpuhuljon!

  • A paradicsomokat csak épp meg kell rottyantani! Szerintem nincs annál lehangolóbb, mint amikor a tányérból felpöndörödött paradicsomhéjakat egyenként ki kell halászni!

  • Ha túl savas a paradicsom, akkor szórj bele cukrot! Nem kell feltétlen fehéret, tökéletes helyette a xilit vagy az eritrit!

  • Csak óvatosan a piros paprikával! Hiába használják a magyar konyhában kábé mindenben, amiben vöröshagyma is van, attól még nagyon intenzív fűszer. Hiába lesz tőle szép piros a lecsó színe, képes az összes ízt elnyomni!

  • Rakj bele bátran zöldfűszereket! Ha paprika hangsúlyos a lecsó, akkor remekül illik hozzá például a petrezselyem, a borsikafű, a metélő hagyma és a lestyán, ha pedig a paradicsomból van több, akkor nyugodtan dobhatsz bele kakukkfüvet, rozmaringot vagy bazsalikomot!

Végül pedig néhány magyar híresség, akik oda meg vissza voltak a lecsóért:

  • Krúdy Gyula- aki nyári paprika-paradicsom ide vagy oda, dafke télen ette a lecsót.
  • Kodály Zoltán – bár hivatalosan a tojáspörkölt rajongók táborát erősítette. Azonban gyakorlatilag nem volt más, mint egy mezei szalonnás lecsó, amit tojással sűrítettek.