A reblog.hu-n való regisztráció időpontja, a reblog.hu megtekintése során
rögzítésre kerül az utolsó belépés időpontja, illetve egyes esetekben -
a felhasználó számítógépének beállításától függően - a böngésző és az
operációs rendszer típusa valamint az IP cím.
Ezen adatokat a rendszer automatikusan naplózza.
Süti beállítások
Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra,
illetve profilinformációk tárolására alkalmas - jelsorozat, melyet a szolgáltatók
a látogatók számítógépére helyeznek el...
A szolgáltatást a Mediaworks Hungary Zrt.
(székhely: 1082 Budapest, Üllői út 48., továbbiakban: „Szolgáltató”) nyújtja
az alább leírt feltételekkel. A belépéssel elfogadod felhasználási feltételeinket.
A nyár számomra egyet jelent a lecsószezonnal. A paprika-paradicsom-hagyma triumvirátuson túl érdemes a mediterrán változatokat is kipróbálni. Mi most a gyerekekkel római lecsót sütöttünk sütőben.
A cukkinin és a paradicsomon kívül, tettünk bele egy kis articsókát is. Ez az érdekes virágszerű zöldség serkenti az emésztést, beállítja a koleszterinszintet és kiváló vízhajtó hatású, így gyakorlatilag bármelyik diétába beleilleszthető. Friss vlogposzt!
Szívesen szeretek, bocs inkább a férjemmel közösen szeretünk, kísérletezni a lecsóval, mert a paprika-paradicsom-hagyma szentháromságba a májon keresztül a mandulatejfölön át a quinoáig sok mindent belefér.
Most nagyon egyszerűre vettük a figurát, mert az alapreceptet egy kis bébi csiperkével és borecettel dobtuk fel, amely igazán karakteres, vagány ízt adott neki.
Csiperkés lecsó
Hozzávalók négy személyre
200 gramm bébicsiperke ( Én Amigo, a mi gombánk márkájút használtam)
egy nagy fej vöröshagyma
fél kiló paprika
2-3 nagyobb paradicsom
egy evőkanál eritrit ( lehet bármilyen édesítő szer)
egy evőkanál borecet
néhány levél bazsalikom
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
ízlés szerint kókuszzsír
A vöröshagymát felkockázzuk és megfuttatjuk egy kis kókuszzsíron. Amikor a hagyma kezd áttetszővé válni, rádobjuk a felkarikázott paprikát és a félbevágott csiperkét. Picit pirítjuk, majd egy kicsi vizet öntünk alá. Ezután jöhet a cikkelyekre vágott paradicsom! A ragut alaposan összekeverjük. Megszórjuk egy kis eritrittel, sóval, borssal. Végül belelöttyintjük a borcetetet, hogy kiemelje a gomba telt, földes ízét. Egy kicsit rotyogtatjuk, és ha minden megpuhult, akkor már ehetjük is. A végén megszórhatjuk egy kis friss bazsalikommal.Tunkolni kötelező!
A magyar konyha fapados pörköltje a lecsó, amely tulajdonképpen egy vöröshagymás-paprikás-paradicsomos ragu, amit a végén kenyérrel tunkolnak. Már ha finom. A lecsó nagy valószínűséggel balkáni hatásra érkezett hozzánk valamikor a ezernyolcszázas években. Először a hazai gasztronómiában terjedt el, majd a fergeteges hazai konzervexport hatására világhírre tett szert.
Egy hagyma, két paprika, egy paradicsom
A klasszikus recept szerint az alaplecsó: egy adag vöröshagymából, két adag paprikából, meg egy egy adag paradicsomból készül. Ezen kívül kis túlzással bármit hozzá lehet keverni a tojástól kezdve a májon és a tejfölön át egészen a zöldbabig. Lehet lábasban rotyogtatni, vokban sütni, vagy éppen bográcsban főzni. Ahány ház, annyi recept, és megannyi konfliktus. Mert politizálni, focizni és lecsót főzni mindenki tud, aki egy vöröshagymát többé-kevésbé tisztességesen meg tud hámozni.
Erős Pistától a quinoáig
A nagypapám szerint Starker Stefánnal (Erős Pista) a legjobb. Én a quinoás és a bulguros változatért rajongok. A férjem meg a kolbászos-lestyánosat szereti. Ez ízlés dolga. A tökéletes lecsó viszont sallangok (értsd egyéb feltétek nélkül) nélkül önmagában is megállja a helyét.
Tippjeink:
Jó minőségű alapanyagból főzd! A kertben termett paprikánál, paradicsomnál nincs finomabb. Ha esetleg ilyen nincsen, akkor érdemes egy napot a hétvégéből beáldozni és elmenni a piacra. A helyben, és lehetőleg földben nevelkedett zöldségnek egészen más az íze.
Ne használj olívaolajat, mert a paprikát szerintem kissé kesernyéssé teszi! Sokkal jobb helyette a semleges ízű kókuszzsír, de még a sima napraforgóolaj meg a disznózsír is!
A paprikát tedd bele először, főleg ha húsosabb, mert több idő kell ahhoz, hogy megpuhuljon!
A paradicsomokat csak épp meg kell rottyantani! Szerintem nincs annál lehangolóbb, mint amikor a tányérból felpöndörödött paradicsomhéjakat egyenként ki kell halászni!
Ha túl savas a paradicsom, akkor szórj bele cukrot! Nem kell feltétlen fehéret, tökéletes helyette a xilit vagy az eritrit!
Csak óvatosan a piros paprikával! Hiába használják a magyar konyhában kábé mindenben, amiben vöröshagyma is van, attól még nagyon intenzív fűszer. Hiába lesz tőle szép piros a lecsó színe, képes az összes ízt elnyomni!
Rakj bele bátran zöldfűszereket! Ha paprika hangsúlyos a lecsó, akkor remekül illik hozzá például a petrezselyem, a borsikafű, a metélő hagyma és a lestyán, ha pedig a paradicsomból van több, akkor nyugodtan dobhatsz bele kakukkfüvet, rozmaringot vagy bazsalikomot!
Végül pedig néhány magyar híresség, akik oda meg vissza voltak a lecsóért:
Krúdy Gyula- aki nyári paprika-paradicsom ide vagy oda, dafke télen ette a lecsót.
Kodály Zoltán – bár hivatalosan a tojáspörkölt rajongók táborát erősítette. Azonban gyakorlatilag nem volt más, mint egy mezei szalonnás lecsó, amit tojással sűrítettek.
Szeptemberben fél Fehérvár a Lecsófesztiválra hangolódik. A munkahelyek dohányzásra kijelölt helyein az emberek arról diskurálnak milyen tuti helyről szerzik be a paradicsomot, ki hozza a vágódeszkát, vagy ki megy el a boltba a közös főzéshez nélkülözhetetlen rekesz sörért.
A Nagy Nap hajnalban mindenki felállítja az aszfalton a kis bográcsát, lehúzza a kötelező „welcome” pálinkát, és nekiáll jobb esetben például hagymát pucolni. (A rosszabbat a fantáziátokra bízom.) Közben a kiutalt sörpadok előtt összefut valamelyik tíz évben egyszer látott középiskolai osztálytársával. A szűk egy órás anekdotázás közben csak előkerül még egy üveg alkoholos ital a szatyor mélyéről. És ez így megy egész nap!
A bográcsok rotyognak, a füst mindent beborít. A főzőverseny okozta izgalmat szinte kézzel lehet tapintani. A csapatok igyekeznek játszani az ízekkel, az alapanyagokkal. Elvégre a több száz potenciális lecsókirály/királynő közül valahogyan ki kell tűnni.
Mivel most hétvégén lesz a Lecsó (szigorúan nagy betűvel), már mindenkin úrrá lett a lecsóláz, ezért úgy gondoltam, elkészítem az én hipergyors, reform lecsómat quinoával. (Korábbi quinoás receptemet lásd itt!) Ha már a fehérváriak úgy tartják, minden lecsó, amit annak szánnak.
Quinoás reformlecsó
Recept két főre
kétszáz gramm quinoa
négy darab közepes paradicsom
egy darab nagyobbacska paprika
egy fél szál póréhagyma
két deci paradicsomlé
két evőkanál nyírfacukor
egy kávéskanál koriander
egy csipet petrezselyem
egy csipet só
a sütéshez kókuszzsír
Első lépésként a quinoát tíz percre beáztatom, majd jó alaposan leöblítem. Megkóstolom, ha még keserűnek találom, akkor még egyszer lemosom, aztán fél liter vízben megfőzöm. Forrástól számítva negyed órán belül készen van.
Közben a felkarikázott póréhagymát a kókuszzsíron megpirítom. Rádobom az összevágott paprikát, paradicsomot. Felöntöm az egészet paradicsomlével. (Én a nagymamám házi paradicsomlevét használom, de teljesen jó a bolti is.) Rászórom az aprított petrezselymet. Pár percig hagyom rotyogni, aztán ízesítek. Beleteszem a koriandert, a nyírfacukrot és a végén sózok. Hagyom tíz percig főzni, és már tálalom is.
Bevallom, nem is gondoltam volna, hogy szigorúan az inka-magyar barátság jegyében a quinoa ennyire bírja a lecsó magyaros változatát. A végeredményről csak annyit, hogy délután ettem volna még egy tányérral, de a konyhában sajnos/szerencsére már csak az üres fazék várt rám.
Olyan környéken lakunk, ahol nem ritka látvány, hogy a szomszédok a kerítés egyik illetve másik oldalán egy vödör, gereblye vagy kapa társaságában filozofálgatnak az élet olyan fontos kérdéseiről, mint a mikor fog esni, kell-e öntözni, hogy áll a cefre vagy éppen mi volt az ebéd. Az egyik szomszédunk, Jani is ilyen típus. Éppen délután családilag ültettük az áfonyabokrot, amikor felbukkant a tüchtig vonalba rendezett farakása oldalában. A férjem, ahogy egy jó szomszédot illik, megkínálta egy deci furminttal, ő meg cserébe hozott egy tál még édesen földszagú paradicsomot. Jó tíz perce beszélgettünk, amikor szóba került az aznapi menü. Mondtam, hogy lecsós csirkecombot. Rám nézett, picit felhúzta a szemöldökét és próbálta elképzelni az ételt. Pár perc múlva kerek-perec közölte: ha nem sért meg, ő szereti a lecsót, szereti a csirkecombot is, de a kettőt együtt meg nem enné soha. Pedig micsoda finom együtt, főleg most, amikor a paradicsomnak és a paprikának is szezonja van!
Lecsós csirkecomb
Recept két főre
két darab csirkecomb (alsó, felső egyben)
két deci paradicsomlé
két fej vöröshagyma
két gerezd fokhagyma
négy-öt darab közepes paradicsom
három darab közepes paprika
egy evőkanál nyírfacukor (más néven xilit)
egy kávéskanál koriander
négy darab egész babérlevél
a sütéshez kókuszzsír ( lehet olívaolaj is, ha nem vagytok paleósok)
ízlés szerint só
A csirkecombokat jól megmosom, leszedem a bőrüket, majd jól bedörzsölöm őket a kókuszzsíros fokhagymagerezdekkel. Közben egy fedeles edényben a kókuszzsíron a felkarikázott vöröshagymát megdinsztelem. Mikor a hagyma átlátszóvá válik, hozzáöntök egy deci vizet, és két deci paradicsomlevet. (Én, a nagymamám házi, befőzött paradicsomlevét használom, de teljesen jó a bolti is.)
Beleteszem a csirkecombokat az edénybe, hozzáadom a felkockázott paradicsomokat, a felkarikázott paprikákat és az egész babérleveleket. Lefedem az egészet egy fedővel, majd hagyom negyed órát rotyogni. Ezután fordítok egyet a combokon. Beleszórom a koriandert, a sót és a nyírfacukrot, és még addig főzöm, amíg a hús meg nem puhul. A csirkecomb ebben a fedős megoldásban nagyjából fél óra lett kész, de ha csirkemellet használtok, akkor nagyjából tíz percet spórolhattok.
A lecsós csirkét most teljes kiőrlésű fussilivel ettük, de tökéletesen illik hozzá bármilyen semleges köret, mint a barna rizs vagy a kuszkusz. A végeredmény a családnak nagyon-nagyon bejött. A fazék aljáról az utolsó falatka is eltűnt.
Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.