Nincs karácsony süti nélkül! De a legjobb, ha olyat készítünk, amiben nincsen vagy a lehető legkevesebb fehér cukor van. A család észre sem fogja venni a különbséget!

Francia narancsos csokitorta

Ez volt az a torta, aminek a tésztáját karácsonykor két évvel ezelőtt levertem a pultról. Majdnem sírtam, de egy kis narancsos krémmel eltakartam a hibát. Azóta is emlegeti a család, annyira jól sikerült.

Hozzávalók: ( nagy tortaforma)

A tésztához:

  • két tábla étcsoki
  • 150 gramm növényi vaj (vagy margarin vagy sima vaj)
  • 150 gramm eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
  • négy evőkanál darált mandula
  • három evőkanál kakaópor
  • 6 tojás
  • egy narancs héja

A krémhez:

  • négy deci növényi tejszín ( lehetőleg kókusz, de lehet sima tejszín is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • három narancs leve
  • két evőkanál eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
  • egy evőkanál rumaroma
  • három darab lapzselatin
  • négy darab zabkeksz (opcionális) összetörve

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját egy kanállal kikeverjük az édesítővel. Beleszórjuk a darált mandulát, a kakaóport és belereszeljük az narancshéjat. A fehérjéket keményre verjük a robotgép max fokozatán. Közben pedig vízgőz felett felolvasztjuk a csokit és a vajat. Kevergessük sokat, nehogy odaégjen az alja. Ha kész van, óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe, majd utána belecsurgatjuk a tojásos masszát. Végül az egészet a kivajazott formában 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük. Amíg a süti hűl a pulton, addig összedobjuk a krémet.

A növényi tejszínt egy kis lábasban feltesszük főni. Beleszórjuk az édesítőt. Belefacsarjuk a narancsokat, és belelöttyintjük a rumaromát. Hagyjuk éppen hogy, hogy gyöngyözni. Majd öt perc múlva csomómentesre keverjük az előtte hideg vízben megáztatott lapzselatint. Ráöntjük a tésztára és belemorzsoljuk a zabkekszet.

Betesszük a hűtőbe három-négy órára, hogy megdermedjen. Ha vacsiig nincsen ennyi időtök, akkor tegyétek a fagyasztóba nagyjából egy órára. (Csak annyira, hogy épp ne fagyjon!)

Néhány karika aszalt narancskarikával vagy reszelt narancshéjjal tálaljuk. És jól mutat rajta a csillagánizs is!

Adjmégegyet gesztenyegolyó

Évek óta visszatérő családi kedvenc. Igazi gyerekbarát süti, még a sütőt sem kell bekapcsolni.  És a punnyadt banánt sem kell kidobni. 

Hozzávalók:

  • 2 adag gesztenyemassza
  • 2 kisebb banán
  • egy pici rumaroma (elhagyható)
  • egy marék szezámmag és/vagy kókuszreszelék

Mentes aszalt szilvás kókuszgolyó

Nagyon hamar elkészül ez a golyó is. Nyugodtan segíthetnek a gyerekek is. Csak arra kell figyelni, hogy menet közben nehogy megegyék az összeset.

Hozzávalók:

  • 200 gramm aszalt szilva
  • 100 gramm aszalt sárgabarack
  • egy marék mandulapehely
  • 50 gramm zabpehelyliszt
  • két evőkanál kakaópor
  • egy érett banán
  • két evőkanál kókuszreszelék