Nincs karácsony süti nélkül! De a legjobb, ha olyat készítünk, amiben nincsen vagy a lehető legkevesebb fehér cukor van. A család észre sem fogja venni a különbséget!
Francia narancsos csokitorta
Ez volt az a torta, aminek a tésztáját karácsonykor két évvel ezelőtt levertem a pultról. Majdnem sírtam, de egy kis narancsos krémmel eltakartam a hibát. Azóta is emlegeti a család, annyira jól sikerült.
Hozzávalók: ( nagy tortaforma)
A tésztához:
- két tábla étcsoki
- 150 gramm növényi vaj (vagy margarin vagy sima vaj)
- 150 gramm eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
- négy evőkanál darált mandula
- három evőkanál kakaópor
- 6 tojás
- egy narancs héja
A krémhez:
- négy deci növényi tejszín ( lehetőleg kókusz, de lehet sima tejszín is, ha nem vagytok érzékenyek)
- három narancs leve
- két evőkanál eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
- egy evőkanál rumaroma
- három darab lapzselatin
- négy darab zabkeksz (opcionális) összetörve
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját egy kanállal kikeverjük az édesítővel. Beleszórjuk a darált mandulát, a kakaóport és belereszeljük az narancshéjat. A fehérjéket keményre verjük a robotgép max fokozatán. Közben pedig vízgőz felett felolvasztjuk a csokit és a vajat. Kevergessük sokat, nehogy odaégjen az alja. Ha kész van, óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe, majd utána belecsurgatjuk a tojásos masszát. Végül az egészet a kivajazott formában 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük. Amíg a süti hűl a pulton, addig összedobjuk a krémet.
A növényi tejszínt egy kis lábasban feltesszük főni. Beleszórjuk az édesítőt. Belefacsarjuk a narancsokat, és belelöttyintjük a rumaromát. Hagyjuk éppen hogy, hogy gyöngyözni. Majd öt perc múlva csomómentesre keverjük az előtte hideg vízben megáztatott lapzselatint. Ráöntjük a tésztára és belemorzsoljuk a zabkekszet.
Betesszük a hűtőbe három-négy órára, hogy megdermedjen. Ha vacsiig nincsen ennyi időtök, akkor tegyétek a fagyasztóba nagyjából egy órára. (Csak annyira, hogy épp ne fagyjon!)
Néhány karika aszalt narancskarikával vagy reszelt narancshéjjal tálaljuk. És jól mutat rajta a csillagánizs is!
Adjmégegyet gesztenyegolyó
Évek óta visszatérő családi kedvenc. Igazi gyerekbarát süti, még a sütőt sem kell bekapcsolni. És a punnyadt banánt sem kell kidobni.
Hozzávalók:
- 2 adag gesztenyemassza
- 2 kisebb banán
- egy pici rumaroma (elhagyható)
- egy marék szezámmag és/vagy kókuszreszelék
Mentes aszalt szilvás kókuszgolyó
Nagyon hamar elkészül ez a golyó is. Nyugodtan segíthetnek a gyerekek is. Csak arra kell figyelni, hogy menet közben nehogy megegyék az összeset.
Hozzávalók:
- 200 gramm aszalt szilva
- 100 gramm aszalt sárgabarack
- egy marék mandulapehely
- 50 gramm zabpehelyliszt
- két evőkanál kakaópor
- egy érett banán
- két evőkanál kókuszreszelék