Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Modern és klasszikus Karácsonyi menü minimális munkával

recept menü karácsony

A karácsony Szabó Magdát idézve egy lelkiállapot, ami valahol ott kezdődik, hogy nem hajtjuk túl magunkat. Nem, nem kell nyolcféle süti, hat főétel, meg hidegtál, mert úgysem fogy el, és ahhoz meg túl sokat dolgoztunk vele, hogy a kukában végezze a fele december 27-én.

Az meg már csak hab a tortán, hogy a karácsonyi terítőt biztosan vasalni kell, az izzósor tutira össze van gabalyodva és a gyerekek meg 2 percenként kérdezik mikor jön a Jézuska.

Mutatunk egy gyors, modern, de klasszikus (és egészséges) menüsort, amivel rengeteg időt és energiát takaríthatsz meg.

Karácsonyi menüsor 2020

LOhikeitto

Ha ragaszkodsz a halhoz, de nem akarsz alaplevet főzni. 30 perc alatt tokkal-vonóval kész.

Narancsos kacsacombok a sütőből

5 perc munka, a többit a sütő intézi. Ezzel érdemes kezdeni, mert lassan sül.

Fehérrépapüré

Egészséges köret, ami finomabb, mint a krumplipüré. A levessel párhuzamosan készítheted, így értékes perceket takaríthatsz meg

Hozzávalók:

  • 4 vastagabb fehérrépa
  • egy negyed sütőtök ( ha nincsen otthon, elhagyhatod)
  • ízlés szerint só, bors
  • egy teáskanál szerecsendió
  • egy teáskanál tökmagolaj 

Mentes zserbógolyó

Bárki el tudja készíteni. Még a gyerekek is. Még sütni sem kell. (Megjegyzem tortaalapnak is kiváló.)

PS: Boldog karácsonyt kívánunk Nektek! Tündi, Peti és a gyerekek

Tovább

Így lesz tökéletes a karácsonyi menü!

Hol csomagolópapír? Az előbb még itt volt. Biztos az angyalok vitték el.

Ki ette meg az összes szaloncukrot? Senki. Legalább a papírokat bedobhatták volna a szemetesbe.

Ki vasalja ki az ünnepi terítőt? Jó lesz az úgy. Csak kicsit gyűrött. 

Úristen felejtettem a tortaalapot. Csak egy kicsit kapta meg a sütő. Mindegy majd lekaparom késsel. 

praktika karácsony

Aki már menedzselt le anyukaként karácsonyt, pontosan tudja, hogy december 24-e előtti napok meglehetősen feszesek. És bizony a legnagyobb jóakarat ellenére is eluralkodhat otthon a káosz, amitől csak még idegesebbek leszünk. Közben mardos a lelkiismeret bennünket, hogy miért nem vagyunk elég türelmesek a gyerekekkel. Elvégre karácsony van.

A főzés ebben a felfokozott állapotban maga a nagybetűs Csattanó. És mindig lesz valami, ami nem úgy sikerül. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, hogyan lehet ennek ellenére is tízpontos az ünnepi menü!

Tovább

3 ünnepi leves karácsonyra

A karácsonyi ünnepi menüsor számomra elképzelhetetlen leves nélkül. Mutatunk hármat, amit bárki könnyedén, akár alaplé nélkül is el tud készíteni, feltéve ha nem ragaszkodunk a halászléhoz. 

Mazsolás gesztenyekrémleves

Hozzávalók két főre

  • harminc deka egész gesztenye
  • egy deci kesukefír ( lehet sima is, ha nem vagytok tejérzékenyek, vegánok, paleósok stb.)
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy csipet só
  • a tálaláshoz egy marék mazsola

A gesztenyéket tegyük egy tál hideg vízbe. Amelyik fent marad a tetején, az kukacos, és dobjuk ki. A maradékot jól mossuk meg, és kereszteket vágjuk a tetejébe. Ez egy kicsit munkaigényes, de harminc dekánál nagyjából öt perces munkafolyamat. Egy fazékba dobjuk bele őket, és annyi vizet tegyünk hozzá, amennyi éppen ellepi őket. Szórjunk a vízbe egy csipet sót. A fedő alatt körülbelül negyed óra alatt a gesztenyét puhára főzzük. Utána egyenként lerántjuk róla a héjat. Ez a sütött gesztenyéhez képest sokkal, de sokkal egyszerűbb feladat, mert a héja szinte magától leomlik a gyümölcshúsról. A pucolt gesztenyéket ezután beletesszük a turmixba, felöntjük a főzőlével. Nyakon öntjük a kefírrel, beleszórjuk a nyírfacukrot, és három perc alatt finomra turmixoljuk.

A végeredmény egy kellően krémes, kissé pikáns leves, amihez pazarul illik mazsola. Egyszerű, nagyszerű, vendéglenyűgöző, lustáknak és elfoglalt háziasszonyoknak való recept. Kábé fél óra héjpucolásostul, mindenestül elkészül. És nem utolsó sorban száz százalék gesztenyét tartalmaz.

Csípős paszternák krémleves

Hozzávalók négy főre 

  • fél kiló paszternák
  • egy fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • egy deci rizstejszín vagy kókusztejszín
  • öt-hat darab babérlevél
  • egy kávéskanál cayenne bors
  • egy késhegynyi zúzott koriandermag
  • egy evőkanál só
  • egy késhegynyi bors
  • a pirításhoz kókuszzsír

Az apróra vágott vöröshagymát megfuttatom a kókuszzsíron. Rászórom a cuki, vékony karikákra vágott paszternákot. Jól összekeverem az egészet, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi az egészet éppen ellepi. Beleteszem a zúzott fokhagymát is. A lébe beledobom a babérleveleket és a koriandert. Fedő alatt hagyom nagyjából hét percet rotyogni.

Mikor a zöldség puha, akkor a paszternákot, hagymát egy levesszűrővel vagy bármilyen ehhez hasonló alkalmatossággal áttelepítem a turmixba. (Ha akarok egy kis levésbetétnek valót, akkor egy harmadát külön teszem.) A zöldségre rácsurgatom a tejszínt és felöntöm annyi főzőlével, amennyi teljesen ellepi. Az egészet krémesre turmixolom. Ezután fűszerezem egy kis cayenne borssal, sima fekete borssal és sóval.

Gyömbéres almás céklakrémleves 

A leveshez:

  • két-három darab nagyobb cékla
  • két közepes alma
  • két deci rizstejszín (aki nem tejérzékeny vagy paleós, az használhat sima főzőtejszínt is)
  • egy közepes fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • egy kávéskanál bors
  • egy csipet gyömbér
  • az ízesítéshez só
  •  a sütéshez kókuszzsír

 A galuskához:

  • két tojásfehérje
  • két evőkanál nyírfacukor (lehet sima cukor vagy eritrit is attól függően, ki mit használ)
  • egy citrom reszelt héja

A fazékban az apróra vágott hagymát a kókuszzsíron üvegesre pirítjuk, majd hozzátesszük a megtisztított, kockára vágott céklát és a felaprított almát. Pár perc kevergetés után felöntjük az egészet nagyjából egy liter vízzel. Belerakjuk a fokhagymát, a borsot, és hagyjuk tizenöt-húsz percig rotyogni.

Megszúrjuk villával a céklát és az almát, ha elég puhának érezzük, akkor jöhet bele a rizstejszín és a gyömbér. Még pár percig főzzük, majd ízlés szerint sózzuk. Végül egy botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Amíg a leves hűl, belevághatunk a habgaluskagyártásba! A tojásfehérjét robotgéppel habosra verjük. Akkor tökéletes, ha megfordítjuk a tálat és a hab nem folyik ki belőle. Ezután vizet melegítünk. Két evőkanál segítségével hosszúkás gömböket formázunk, majd a galuskákat oldalanként egy-egy percig főzzük. A tetejükre egy kis citromhéjat reszelünk.

 

 

Tovább

Mentes zserbógolyó 5 perc munkával

Nálunk nincsen karácsony zserbó nélkül! Hoztunk egy szuper egyszerű zserbó receptet, amiben nincsen liszt, cukor és tej. És olyan könnyű elkészíteni, hogy egy négyéves is simán összedobja. Friss vlogposzt!

Tovább

3 szuperegészséges köret karácsonyra

A köret általában az a része az ünnepi vacsorának, amivel olyan túl sokat nem szoktunk vacakolni. Egy kis fantáziával azonban tökéletes kiegészítői lehetnek a karácsonyi menünek. Mutatunk hármat, amivel nem lehet melléfogni.

Káposztakrém

Kacsa, pulyka mellé tökéletes választás.

Hozzávalók: (recept két főre)

  • fél kiló lilakáposzta
  • egy nagyobb fej lilahagyma
  • egy deci mandulatejföl ( ha nem vagytok vegánok, tejérzékenyek, akkor lehet sima is)
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só

A káposztát szerencsére most nem kell reszelni, hanem egy késsel apróra vágni. Ez egy fantasztikus dolog, egy olyan embernek, mint én, aki utál bármilyen zöldséget gyalulni. Ha ezzel megvagyok, akkor a felkarikázott lilahagymát nemes egyszerűséggel egy kis kókuszzsíron megpirítom. Rádobom az összevágott lilakáposztát, majd felöntöm egy deci vízzel. Nem baj, ha nem lepi el, mert a káposzta úgy is ereszt egy kis levet. A fazekat lefedem egy fedővel, hogy gyorsabban párolódjon. Nagyjából húsz perc múlva beleszórok egy kis sót, borsot. Beleteszek egy evőkanál nyírfacukrot, hogy ne legyen az egész annyira „tömény.”

Nagyjából negyven perc viszont kell ahhoz, hogy a káposzta kellően megfőljön. Tehát ez nem az a fajta köret, mint például a kuszkusz, amit tálalás előtt tíz perccel gyorsan összedobok. A megpuhult káposztáról, hagymáról leöntöm a főzővizet, majd a mandulatejszínnel összeturmixolom. Lehetne még extrázni például almával vagy meggyel, meg egy kis vörösborral is, de szerintem a káposztakrém egypontnullásan önmagában is pazar. A végeredményre a férjemnek egyszerűen nem voltak szavai, vagyis de (egy komplett mondat): EZT MINDENKINEK MEG KELL EGYSZER KÓSTOLNIA!

 

Fehérrépa püré

Remek alternatívája a krumplipürének.

Hozzávalók:

  • 4 vastagabb fehérrépa
  • egy negyed sütőtök
  • ízlés szerint só, bors
  • egy teáskanál szerecsendió
  • egy teáskanál tökmagolaj

A díszítéshez: néhány karika jégcsapretek, és zöldfűszer

Sült zeller

Csak bele kell dobálni egy tepsibe és a munka többi részét a sütő végzi.

Hozzávalók:

  • egy fej zeller
  • egy teáskanál só
  • egy teáskanál kurkuma

Tovább
«
1234
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com