kerti patika köhögés

Már azt hittem, hogy pár nap fülgyulladással megúsztuk az idei téli betegség szezont, de az enyhe idő miatt újra támadnak bacilusok. Igaz, nem vészes, csak egy kis hurutus köhögés, amit néhány apró házi praktikával könnyen lehet csillapítani.

Gyömbértea

A gyömbér enyhíti a köhögési rohamokat és segít feloldani a nyákot. Legjobb, ha tea formájában fogyasztjuk. Nagyjából egy hüvelykujjnyi darabot hámozzunk meg és reszeljünk le. Ezek után forrázzuk le nagyjából két deci vízzel, majd tegyünk bele egy teáskanál mézet és /vagy citromlevet. Ha nincsen otthon gyömbérszár, akkor a tea két teáskanálnyi gyömbérporból is elkészíthető. (A férjem szokott bele tenni még fahéjat is.)

Édesgyökértea

Az édesgyökér az egyik leghatékonyabb természetes köptető: nemcsak a nyákot oldja, hanem a hörgőket is nyugtatja. Könnyen készíthetünk bele tát. Egy teáskanálnyi édesgyökeret felforrallunk nagyjából fél liter vízzel, majd húsz percet állni hagyjuk. Végül leszűrjük és ízlés szerint mézzel ízesítjük.

Fokhagyma magában vagy mézzel

A fokhagyma nemcsak a vérnyomást tartja kordában, hanem természetes módon nyákot is oldja. A leghatékonyabb akkor, ha nyersen rágcsáljuk vagy összezúzva belekeverjük egy evőkanál mézbe. A nagyapám erre esküszik. Bár ő reggelente évszaktól függetlenül 3 gerezdet eszik nyersen.