A reblog.hu-n való regisztráció időpontja, a reblog.hu megtekintése során
rögzítésre kerül az utolsó belépés időpontja, illetve egyes esetekben -
a felhasználó számítógépének beállításától függően - a böngésző és az
operációs rendszer típusa valamint az IP cím.
Ezen adatokat a rendszer automatikusan naplózza.
Süti beállítások
Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra,
illetve profilinformációk tárolására alkalmas - jelsorozat, melyet a szolgáltatók
a látogatók számítógépére helyeznek el...
A szolgáltatást a Mediaworks Hungary Zrt.
(székhely: 1082 Budapest, Üllői út 48., továbbiakban: „Szolgáltató”) nyújtja
az alább leírt feltételekkel. A belépéssel elfogadod felhasználási feltételeinket.
Jelen Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztató célja, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. által tárolt adatok
kezelésével, felhasználásával, továbbításával, valamint a Társaság által üzemeltetett
honlapokon történő regisztrációval kapcsolatosan tájékoztassa az érintetteket.
A nagy baráti beszélgetések, hétköznapi családi vacsik vagy az éjszakába nyúló sorozatmaratonok nagy kedvence az omlós csirkeszárny fokhagymás-korianderes mártogatóssal. Puha, szaftos, kellemesen fűszeres és nem lehet belőle eleget készíteni. A többi kiderül a legfrissebb vlogposztból!
Hozzávalók nyolc csirkeszárnyhoz:
A páchoz:
3 evőkanál olívaolaj
egy evőkanál almaecet
egy deci bor
A fűszeres kéreghez:
3 evőkanál édes pirospaprika
egy evőkanál fokhagymapor
egy evőkanál kakukkfű
egy evőkanál koriander
ízlés szerint só és bors
A mártogatóshoz:
egy pohár tejföl ( Én vegán változatot használtam, de nyilván jó a sima is, ha nem vagytok rá érzékenyek!)
Tudom, néha sokkal egyszerűbb a munkahelyi menzán enni, mert akkor nem kell a kis műanyag éthordónkat hozni-vinni-mosogatni, a kaját melegíteni a benti konyhán.. Pedig megéri ez a minimális macera, mert tudod biztosan mi van benne, nincsen az a mű mellékíze, te határozod meg az adagot és ráadásul rengeteg pénzt spórolsz meg.
A mai ebédünket vasárnap dobtam össze két mosás, biciklitanítás meg egy gigantikus eperátültetés közepette. Nagyjából húsz perc alatt készen voltam ( a mosogatást leszámítva) mindennel
Zöldfűszeres csirkecsíkok borsópürével
Hozzávalók négy személyre:
A húshoz:
Egy kiló csirkemell
egy evőkanál kakukkfű
egy evőkanál rozmaring
négy szem retek
egy fej lilahagyma
fél rúd póréhagyma
pici olívaolaj a sütéshez
A körethez:
fél kiló borsó
fél rúd póréhagyma
ízlés szerint só
egy evőkanál borecet ( vagy fél citrom leve)
egy evőkanál tökmagolaj
egy kisebb csokor menta
pici olívaolaj
Először egy wokban olívaolajon megfuttatjuk a felkockázott lilahagymát és a felszeletelt pórét. Megsózzuk, hagyjuk kicsit pirulni az egészet, aztán rádobjuk a csirkecsíkokat. Picit pirítjuk megint, majd megszórjuk a kakukkfűvel és a rozmaringgal. Beledobjuk a négybe vágott retket. A wokra fedőt teszünk, és addig sütjük, amíg a hús puha nem lesz.
Közben egy másik edényben lepirítjuk a pórét a tökmagolaj és az olívaolaj keverékén. Aztán rádobjuk a borsót. Néhány percig kevergetjük, nehogy leégjen az alja. Felöntjük annyi vízzel, amennyi az egészet éppen ellepi. Beledobjuk a mentát. Végül fedő alatt, éppen roppanósra főzzük. Ezután egy merőkanállal kiveszünk az edényből egy adagot, a többit pedig botmixerrel pürésítjük. Belecsurgatjuk a borecetet, ízlés szerint sózzuk, majd a pürébe visszakeverjük a maradék borsót.
És már készen is vagyunk! Tokkal-vonóval maximum húsz perc. Utána már csak dobozolni kell!
Mikor a hétvégi menüt tervezem, törekszem az egyszerűségre. Általában a főzést, a porszívózást, portörlést, mosást, teregetést, hajtogatást, pakolást, gyerekekkel játszást, családi kirándulást, pihenést stb. akarom bezsúfolni negyvennyolc órába. Aztán van, ami belefér, van, ami nem.
Az ebéddel nem szoktam túl sokat foglalkozni. Az egyik legújabb családi kedvencünk a gyömbéres, egészben sütött csirke, mert a bőre ropogós, és a húsa olyan puha, hogy szinte magától leválik a csontról. Nem kell tőle megijedni, mert kvázi pillanatok alatt össze lehet állítani, a többi munkát meg elvégzi a sütő.
Hozzávalók négy főre:
Ropogós gyömbéres csirke
egy egész csirke
kb. hét centi friss gyömbér szár
egy teáskanál ánizs
két gerezd fokhagyma
egy evőkanál kínai ötfűszer
két fej lilahagyma
két evőkanál mogyoróolaj (olívaolajjal is jó)
A csirkét megmossuk, áttöröljük. A belsejébe beledörzsöljük az ánizst, majd megtöltjük a két egész lilahagymával, a két gerezd fokhagymával és a durvára vágott gyömbérrel. Ezután a csirkét kivülről átkenjük olajjal (én mogyoróolajat használtam, de olívával is remek), és alaposan bedörzsöljük a kínai ötfűszerkeverékkel. (Nagyjából ma már bármelyik hipermarketben kapható.) Majd az egészet egy olajozott tepsibe tesszük és berakjuk a százhatvan fokra előmelegített sütőbe. Másfél órán keresztül légkeveréses fokozatban sütjük, az utolsó harminc-negyven percre pedig kapcsoljuk be a grillező funkciót.
Fontos! Hogy nagyjából óránként locsoljuk át a saját szaftjával, nehogy kiszáradjon. Tálalás előtt a tepsi aljában lévő szafttal borítsuk nyakon, mert így még finomabb!
Én friss citromos mangós szívsalátával, naan kenyérrel és egy kis tandori szósszal tálaltam. A fiúknak borzasztóan ízlett, még a csirke szaftját is kitunkolták.
-Mi lesz az ebéd? - kérdezte már-már szemrehányó tekintettel a feleség a férjétől, mert a tűzhely olyan érintetlen volt, ahogyan előző esti foltmentesítés után hagyta.
-Spagetti. Mindjárt kész! - vágta rá csípőből a férj, majd el kezdett kotorászni a konyhaszekrényben. A nagy fazekat kereste, amelyikben ő szeret tésztát főzni. A felesége,általában a lenti polcra rakja, de sose lehet tudni, pláne ha, zúzós hete volt.
A férfi nagy elánnal kidobálta a fedőket, serpenyőket, mire a sarokban megtalálta. A nagy vok meg az elveszettnek hitt reszelő mögött bújt meg.
-Halkabban! Különben te fogod a kicsit altatni!- kiabált ki az asszony a szobából.
-Apa, pisilnem kell! - szaladt be a négy éves a konyhába.
-Tartsd egy kicsit!
-De most akar jönni!
-Jó várj! Csak felteszem a vizet!
-De mooooost!
11:52
A sós víz már rotyogott a tűzhelyen. A férfinek fogalma nem volt, hogy milyen szószt fog rövid időn belül tálalni. Ahelyett, hogy beírt volna valamit a Google-ba, inkább dühödt tigrisként feltépte a hűtő ajtaját, és inspirálódott. Kis tálca csirke felsőcomb, két közepes csiperkegomba, egy fél cukkini, egy megbontott paradicsompüré. Pár hagyma, és egy kis zöldbors, amit még hónapokkal ezelőtt egy mártásnak vett, de azóta se főzte meg.
-Ennyi pont elég lesz! -gondolta magában, és már filézte volna ki a csirkét, mikor...
-Apaaa…
-Csöndbe legyél! Altatják az öcsédet! Gyere, akarsz mesét nézni? Verdák jó lesz? Jó lesz hát, százezredszer is! B*szd meg! Az öcséd már megint kiszedte az elemeket az irányítóból! De hova rakta?! Inkább odaadom a telefonom...
12:02
„Ezekettaláltamahűtőben” szósz már fődögélt a vokban. A pirosban, mert az volt a férj kedvence, hiába lötyögött nyele.
„A húsnak még kell vagy öt perc. Még szerencse, hogy jó apróra vágtam. A spagetti. Hány perces? 8! Az pont elég lesz! Nah mennyi az idő? Két perccel múlt dél! El ne felejtsem figyelni az órát…”
-Apaaa...
12:11
„Éppen időben...Pont al dente. Aki tud az tud! Csak le kéne szűrni! Már megint rottyon van a mosogató. Francba. ”- káromkodott most már magában a férfi, majd pár koszos edényt kitett a pultra, hogy le tudja önteni a vizet. Három kövér csepp kilöttyent, de ilyen kispolgári apróságokkal már nem törődött. Majd a felesége feltörli, ha a kisebbik elaludt.
12:20
Az ebédlőasztalon már csak az üres tányérok voltak. A nagyobbik valamit babrált csendben a tábláival. A feleség a puritán, cukormentes instant kávéját kevergette elégedetten.
-Ez remek volt. Még fizettem is volna érte! - dicsérte meg a férjét, majd hányavetin megkérdezte: és el is fogsz mosogatni?!
Zöldborsos cukkinis csirke
Hozzávalók: (három főre)
fél kiló felső csirkecomb (filézett)
250 ml paradicsompüré
egy fej vöröshagyma
három gerezd fokhagyma
egy fél cukkini (közepes méretű)
két darab csiperke (nagyobb)
két deci vörösbor
egy teáskanál zöldbors (üveges)
ízlés szerint só
ízlés szerint friss bazsalikom
egy kis olívaolaj a sütéshez
Az olívaolajon megfuttatjátok a felkockázott vöröshagymát és a felkarikázott csiperkegombát, majd rádobjátok a mosott és előre sózott csirkecomb-csíkokat. Kicsit pirítjátok, majd felöntitek paradicsomszósszal meg a vörösborral. Beledobjátok az összezúzott fokhagymát, a karikára vágott cukkinit. Majd hagyjátok jó öt percig rotyogni, végül tegyétek bele a zöldborsot, hogy legyen egy kis karaktere. Mikor a csirke megpuhult (nagyjából 15 perc), megszórhatjátok még egy kis sóval és friss, apróra vágott bazsalikommal, és már ehetitek is. Bármilyen tésztával isteni!
Szögezzük le előre: nincsen két egyforma katalán csirke! Készítenek belőle citromosat, szilvásat, mazsolásat, és természetesen narancsosat is. Ahány ház annyiféle változat, de a receptekben mégis közös, hogy egyszerre édeskések, a citrusféléktől, a paradicsomtól és a bortól pedig kissé savanykásak, a fokhagymától pedig kellően csípősek. A mi katalán csirkénk lime-os-bazsalikomos ízvilágot képviseli. Rizzsel, édesburgonyával kiváló nyáresti vacsora különösen focivébé alatt.
Katalán csirkecomb ( három főre)
hat darab alsó comb
500 gramm passzírozott paradicsom
két darab lime
egy fej vöröshagyma
öt gerezd fokhagyma
egy marék olívabogyó
egy deci száraz fehér bor
egy piros vagy zöld kápia paprika
egy evőkanál eritrit (lehet xilit, de sima cukor is)
egy csokor bazsalikom
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
néhány evőkanál olívaolaj
Elővesztek egy nagy vokot. Bár jó lesz a közepes is. A megmosott, sózott, borsozott csirkecombokat a feldarabolt lime-ok társaságában hármasával el kezditek sütni. Na nem kell túl sokáig. Csak hat-hat percet oldalanként. A lényeg, hogy képződjön rajta egy kis kéreg! Közben előmelegítitek a sütőt 180 fokra lehetőleg légkeveréses fokozatra. Ha megpirultak egy kicsit a csirkék, a lime-mal együtt tegyétek egy kis edénybe.
És a szaftjában süssétek üvegesre a felkockázott vöröshagymát, az apróra vágott fokhagymát. Öntsétek rá a paradicsomszószt, majd a bort. (Ebből meg is ihattok főzés közben egy pohárral, persze szigorúan akkor, ha már nem vezettek!)Végül tegyétek bele a karikázott paprikát, az olívabogyót. Szórjátok bele a tetszőleges édesítőszert. Jöhet egy kis só, bors, esetleg csípős paprika. A szószt rotyogtassátok kábé hat-hét percig.
Majd a csirkecombokat tegyétek egy közepes méretű tepsibe pakoljátok át. Öntsétek rá a szószt, aztán mehet a sütőbe jó ötven percre. Amikor készen van, fűszerezzétek meg egy kis bazsalikommal és már ehetitek is!
Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.