Ismeritek a jostát?Bevallom, hiába nőttem fel falun, mégis nagyjából öt évvel ezelőtt hallottam először róla. Tán még Jóskának is értettem, mikor a férjem a dísztujasor helyett bogyós gyümölcsbokrokat telepített a kerítés mellé.
A josta az egres és a ribizli szerelemgyereke. Ízre is valahol a kettő között van. Nem annyira savanyú, kicsit szerintem még az áfonyára is emlékeztet.
Igazi nyári csemege, ahogy a fiaim mondják. Sajnos a boltban, de még a piacon sem láttam soha, pedig nagyon egészséges.
Tele van C-vitaminnal.(100 grammjában 24-64 mg C-vitamin van.) Magas B1 és B2 vitamintartalma gyorsítja a zsíranyagcserét, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Serkenti az emésztést, és a benne lévő antioxidánsok erősítik az immunrendszert.
Kertészetben egy-egy tő néhány száz forintért beszerezhető. Ha elegendő fényt és vizet kap, akkor akár 3-4 kiló bogyó is teremhet rajta.
Elvileg lekvár, szörp, mártás is készíthető belőle. Bevallom mi még eddig sohasem jutottunk el, mert a fiúk folyamatosan szüretelnek és nyersen „lakomáznak” belőle.