Segíti az emésztést, jó fejfájásra, sőt még a hányingert is csillapítja – összegyűjtöttük, hogyan segíti az egészségünket a menta és a konyhában milyen recepteknél használhatjuk.

A kertünkben az egyik első növény a menta volt, ami fűszerként remekül illik nagyjából bármilyen édeskrémhez, sütihez; a borsókrémet pedig egy magasabb szintre emeli. Ezen kívül gyógynövényként számos területen bevethető.

A menta levele tele van C-, D-és E-vitaminnal, amelyek erősítik az immunrendszert, így a szervezet könnyebben veszi fel a harcot a fertőzésekkel és a gyulladásokkal szemben.

A menta természetes nyugtató, görcsoldó hatással rendelkezik, ezért enyhíti a fejfájást, csillapítja a köhögést. Csuklás, vagyis a rekeszizomgörcs ellen is hatásos. Nem kell mást tennünk, csak néhány levél mentát felaprítani egy pohár vízben és meginni.

Nátha ellen is hatásos, mert a benne lévő erős aroma megnyitja az orrjáratokat. Erős antibakterális, gyulladásgátló hatású, ezért jó a fájós torokra és javítja a szájhigiéniát is.

Mentából nagyon könnyedén főzhetünk teát! 3-4 levelet forrázzunk le 2,5 deci vízzel. Hagyjuk negyedórát állni, és langyosra hűtve apránként kortyolgassuk el.

Hoztunk néhány receptet is:

Mentás borsókrém

Hideg sárgadinnyeleves pezsgővel

Mézes birsalmakrémleves

Barackos mentás crumpet

Epres-rebarbarás galette