Ha egészséges étkezésről van szó, biztosan először nem a krumpli jut eszünkbe. Sőt! Nagyjából ez lesz az első olyan alapanyag a fehér liszt és a hagyományos fehér cukor után, amit száműzünk a konyhából. Nem kéne! Elmondjuk miért!

Tele van káliummal

Egy teljesen átlagos szem krumpli egy felnőtt a napi káliumszükséglet körülbelül fedezi. Összehasonlításképp két átlagos banánban van ennyi. A kálium pedig hozzájárul többek között a vérnyomás szabályozásához, a csontsűrűséghez és segít megelőzni a vesekövek kialakulását.

Vitaminokban gazdag

Szuper A-B-és C-vitaminforrás. Nagyjából 100 grammnyi burgonya, a napi C-vitamin szükséglet felét fedezi, amely hozzájárulhat az immunrendszer hatékonyabb működéséhez.

Magnéziumban is bővelkedik

Tele van antioxidánsokkal, amelyek tisztítják többek között a nyirokérrendszert.

Akkor mégis mi a baj?

Hiába viszonylag alacsony a kalóriatartalma (100 grammban főtt krumpliban van 86kcal),gyorsan felszívódó szénhidrátnak számít, ami jó alaposan megdobja a vércukorszintet.

Most akkor együnk vagy ne?

Együnk! Egy kiegyensúlyozott étrendben fontos szerepe van. (Érdemes variálni a köreteket például!)

Viszont nem mindegy az elkészítés módja! Sokat veszít a vitamin-és ásványi anyagtartalmából, ha bő olajban sütjük ki. Ráadásul a végeredmény savas lesz.

Azonban, ha héjában főzzük meg, akkor benne maradnak az értékes tápanyagok. A végeredmény lúgos lesz, amely többek között semlegesíti a túl sok gyomorsavat.