A magyar konyha számtalan olyan ma már meghökkentő alapanyaggal dolgozik, amelyek ha jobban belegondolunk, simán beleférnek az egészséges ételek közé. Ezek közé tartozik a pacal, vagyis a marhagyomor, amire 25 fölött érdemes rászokni.
A pacal, ha megfelelően van előkészítve (ma már gyakorlatilag konyhakész csíkozott pacalt lehet kapni, amitől nem lesz büdös a konyhában), semmi más, mint sima izom és kollagén.
De mi is valójában a kollagén?
A kollagén egy fehérje. A bőr 75 %-a, és ha megnézzük az test fehérjéinek majdnem a 30 százaléka kollagénből épül fel. A fehérjék pedig aminosavakból állnak, amelyeket a szervezet felhasznál például az izom-, a porc-, a kötőszövet-vagy csontépítéshez.
Sok kollagén= feszes bőr
25 év felett a szervezet fokozatosan egyre kevesebb kollagént állít elő. Emiatt a bőr veszít a rugalmasságából és egyre több ránc jelenik meg az arcon. Ezért tartalmaz gyakorlatilag minden piacon lévő krém kollagént, hogy ezt a hiányt pótolja.
Csökkenti a porckopást
A kutatások bizonyították, hogy a kollagén hozzájárul az ízületi porckopások csökkentéséhez. Azok a betegek, akik kollagénban gazdag ételeket esznek, nem fájlalják annyit például a térdüket, derakukat.
Csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat
A kollagénben van olyan aminosav, amely csökkenti a bélrendszerben fellépő gyulladásokat, ezért segíti az emésztést.