A gomba mai divatos szóval élve szuperélelmiszernek számít. Bár sokan ódzkodnak tőle, eláruljuk miért érdemes mégis betervezni a heti menübe.
1. Tele van szelénnel
A szelén fokozza a fehérvérsejtek termelődését, amely javítja az immunrendszer működését
2. Magas a D-vitamin tartalma
Ez utóbbi leginkább a vadon termő változatokra utal. Ugyanakkor a D-vitamin szintén (a szelénhez hasonlóan) jótékonyan hat a szervezet védekező képességére. Így sokkal rövidebb idő legyőzhető például az influenza, a megfázás vagy bármilyen felsőlégúti betegség.
3. Jelentős a kalciumtartalma
A gombákban lévő kalcium aktívan hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez, ezen kívül csökkenti az ízületi fájdalmat, valamint a csontritkulás kialakulásának esélyét.
4. Szabályozza a vércukorszintet
A gombában lévő szénhidrát lassan felszívó szénhidrátnak számít, így akár órákon keresztül kitartja a vércukorszintet. Emiatt gyakorlatilag bármelyik diétába beilleszthető.
Még néhány fontos dolog.
Hogyan tároljuk a gombát?
A gombák nem szeretik a fülledt, párás helyeket, ezért nejlonzacskóban nagyon hamar tönkremennek. Lehetőleg kosárban, szellős helyen tároljuk. És egy-két nap után készítsük el!
Mossuk vagy sem?
Vannak olyan szakácsok, akik szerint a gomba megmosása maga az ősbűn, mert felszívja a vizet és olyanná válik mint az ázott szivacs. Mások szerint semmi baja nincsen. Én az aranyközéputat követem: nedves konyharuhával vagy papírtörlővel fejenként végigtörlöm, és így biztosan szuper lesz a végeredmény.