kerti patika földi cseresznye

A földi cseresznye (physalis) sárga színű, édesen savanykás bogyó, amit lampionszirmok rejtenek. Mellesleg igazi vitaminbomba, tele van C-vitaminnal, béta-karotinnal és vassal, valamint a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakkal.

De kezdjük az elején! A földi cseresznye egy dél-amerikai növény, amely mellesleg itthon is megél. A trópusokon évelő, itthon viszont egynyári növénynek számít, mert nem bírja a hideget. Néhány éve mi is kaptunk két tövet, amely néhány hónap alatt terebélyes bokorrá növekedett. És nagyjából novemberre termést is hozott. Cseresznye nagyságú egyszerre édes és savanyú bogyókat, amelyeket mint az ajándékokat, úgy kellett kibontani a lampionszerű burokból.

„Téli cseresznye” – mondta az akkor még alig kétéves nagyfiam, így rajta maradt nálunk a neve. Bármennyit képes mind a mai napig megenni belőle. De nemcsak ő! Mi is, mert egy igazi novemberi vitaminbomba!

Hogy miért?

Tele van bétakarotinnal, A-vitaminnal és C-vitaminnal. 50 grammnyi földi cseresznye fedezi a napi C-vitamin-szükségletet, amely nagyban hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez.

Jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, foszfort és vasat. Nagyon érdékes, hogy földi cseresznye minden olyan anyagot tartalmaz, ami a vasanyagcseréhez szükséges! A C-vitamin segíti a vas felszívódását, az A-vitamin pedig támogatja a folyamatot.

A földi cseresznye ezen kívül csökkenti a vér húgysavtartalmát, vízhajtó hatású és hatásos reuma ellen is.

Magában nagyon finom! De remekül illik bármilyen desszerthez! Mint ehhez a panna cottához!