Az ősz egyik szuperélelmiszere a szelíd gesztenye. Azon kívül, hogy nagyon finom parázson sütve, kiflibe töltve vagy krémlevesként, tele van értékes vitaminokkal, antioxidánsokkal, amely jótékony hatással vannak a szervezetre.

A szelíd gesztenyének magas a rosttartalma, ezért lassan felszívódó szén-hidrátnak számít, amely hosszú órákon keresztül kitartja a vércukorszintet, így csökkenti az éhségérzétet, és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. És mellesleg bármelyik diétába könnyen beleilleszthető.

Van benne egy szaponinkeverék, amely jótékony hatással a szervezetre. Többek között csökkenti a gyulladást és a vízvisszatartást, erősíti az érfalakat, és felveszi a küzdelmet a narancsbőrrel szemben. Magas E-vitamin tartalma jótékony hatással van a bőrre.

A benne levő antioxidáns miatt a népi gyógyászatban köptetőként, görcsoldóként használták.

Hogyan lehet elkészíteni?

A legegyszerűbb főzve.

A gesztenyéket tegyük egy tál hideg vízbe. Amelyik fent marad a tetején, az kukacos, és dobjuk ki. A maradékot jól mossuk meg, és kereszteket vágjuk a tetejébe. Ez egy kicsit munkaigényes, de harminc dekánál nagyjából öt perces munkafolyamat. Egy fazékba dobjuk bele őket, és annyi vizet tegyünk hozzá, amennyi éppen ellepi őket. Szórjunk a vízbe egy csipet sót. A fedő alatt körülbelül negyed óra alatt a gesztenyét puhára főzzük. Utána egyenként lerántjuk róla a héjat. Ez a sütött gesztenyéhez képest sokkal, de sokkal egyszerűbb feladat, mert a héja szinte magától leomlik a gyümölcshúsról. És máris kész az isteni csemege.