Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kedvenc amerikai káposzta salátánk

Egy igazi vitaminbomba a káposzta, mert tele van C-vitaminnal. Sokszor készítek belőle amerikai káposzta salátát, mert köretnek is tökéletes, de még kenyérfeltétként ( ne nevessetek:)) is megállja a helyét.

Friss vlogposzt!

Tovább

3 szuperegészséges köret karácsonyra

A köret általában az a része az ünnepi vacsorának, amivel olyan túl sokat nem szoktunk vacakolni. Egy kis fantáziával azonban tökéletes kiegészítői lehetnek a karácsonyi menünek. Mutatunk hármat, amivel nem lehet melléfogni.

Káposztakrém

Kacsa, pulyka mellé tökéletes választás.

Hozzávalók: (recept két főre)

  • fél kiló lilakáposzta
  • egy nagyobb fej lilahagyma
  • egy deci mandulatejföl ( ha nem vagytok vegánok, tejérzékenyek, akkor lehet sima is)
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só

A káposztát szerencsére most nem kell reszelni, hanem egy késsel apróra vágni. Ez egy fantasztikus dolog, egy olyan embernek, mint én, aki utál bármilyen zöldséget gyalulni. Ha ezzel megvagyok, akkor a felkarikázott lilahagymát nemes egyszerűséggel egy kis kókuszzsíron megpirítom. Rádobom az összevágott lilakáposztát, majd felöntöm egy deci vízzel. Nem baj, ha nem lepi el, mert a káposzta úgy is ereszt egy kis levet. A fazekat lefedem egy fedővel, hogy gyorsabban párolódjon. Nagyjából húsz perc múlva beleszórok egy kis sót, borsot. Beleteszek egy evőkanál nyírfacukrot, hogy ne legyen az egész annyira „tömény.”

Nagyjából negyven perc viszont kell ahhoz, hogy a káposzta kellően megfőljön. Tehát ez nem az a fajta köret, mint például a kuszkusz, amit tálalás előtt tíz perccel gyorsan összedobok. A megpuhult káposztáról, hagymáról leöntöm a főzővizet, majd a mandulatejszínnel összeturmixolom. Lehetne még extrázni például almával vagy meggyel, meg egy kis vörösborral is, de szerintem a káposztakrém egypontnullásan önmagában is pazar. A végeredményre a férjemnek egyszerűen nem voltak szavai, vagyis de (egy komplett mondat): EZT MINDENKINEK MEG KELL EGYSZER KÓSTOLNIA!

 

Fehérrépa püré

Remek alternatívája a krumplipürének.

Hozzávalók:

  • 4 vastagabb fehérrépa
  • egy negyed sütőtök
  • ízlés szerint só, bors
  • egy teáskanál szerecsendió
  • egy teáskanál tökmagolaj

A díszítéshez: néhány karika jégcsapretek, és zöldfűszer

Sült zeller

Csak bele kell dobálni egy tepsibe és a munka többi részét a sütő végzi.

Hozzávalók:

  • egy fej zeller
  • egy teáskanál só
  • egy teáskanál kurkuma

Tovább

5 ok, hogy miért együnk savanyú káposztát

kerti patika savanyú káposzta

A savanyú káposzta egy régimódi superfood, amely tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ezért érdemes gyakran fogyasztani. 

A savanyú káposzta fermentált élelmiszer. Hasonló a koreai kimcsihez, amit a világ egyik legegészségesebb ételeként tartanak számon. 

Savanyú káposzta készítése

A savanyú káposztát otthon is könnyen el lehet készíteni, csupán a fejes káposztát kell kinyomkodni, megsózni és ízlés szerint babérlevéllel, borssal minimum 10 napig érlelni. Minél tovább áll, annál finomabb.

Savanyú káposzta hatása

Kiváló székelykáposztát lehet belőle főzni, de nyersen magában is finom. Érdemes az őszi-téli időszakban rednszeresen fogyasztani. Hogy miért?

  1. Magas a C-vitamin tartalma, ami regenerálja az érfalat és felturbózza az immunrendszert.
  2. Nagyon sok rost van benne, amely javítja az emésztést.
  3. B1-vitaminban gazdag, így jótékony hatással van az idegrendszerre, fokozza a teljesítményt és a koncentrációt.
  4. Van benne foszfor, amely nélkülözhetetlen többek között a csontképzéshez.
  5. Alacsony a szénhidráttartalma, így bármelyik diétába beilleszthető.

Tovább

3 káposztás recept, amit mindenkinek ki kell egyszer próbálnia

A kacsahús mellett ilyenkor novemberben gyakrabban eszünk valamilyen káposztát, mert egészséges és tele van a szervezet számára értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Mindegy, hogy fehér, lila vagy kínai kel, mert sokféleképpen el lehet készíteni. (Bár a gyerekek nyersen szívesen eszik.) Hoztunk nektek 3 káposztás receptet!

Lilakáposztakrém

Hozzávalók két főre:

  • fél kiló lilakáposzta
  • egy nagyobb fej lilahagyma
  • egy deci mandulatejföl ( ha nem vagytok vegánok, tejérzékenyek, akkor lehet sima is)
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só

A káposztát szerencsére most nem kell reszelni, hanem egy késsel apróra vágni. Ez egy fantasztikus dolog, egy olyan embernek, mint én, aki utál bármilyen zöldséget gyalulni. Ha ezzel megvagyok, akkor a felkarikázott lilahagymát nemes egyszerűséggel egy kis kókuszzsíron megpirítom. Rádobom az összevágott lilakáposztát, majd felöntöm egy deci vízzel. Nem baj, ha nem lepi el, mert a káposzta úgy is ereszt egy kis levet. A fazekat lefedem egy fedővel, hogy gyorsabban párolódjon. Nagyjából húsz perc múlva beleszórok egy kis sót, borsot. Beleteszek egy evőkanál nyírfacukrot, hogy ne legyen az egész annyira „tömény.”

Nagyjából negyven perc viszont kell ahhoz, hogy a káposzta kellően megfőljön. Tehát ez nem az a fajta köret, mint például a kuszkusz, amit tálalás előtt tíz perccel gyorsan összedobok. A megpuhult káposztáról, hagymáról leöntöm a főzővizet, majd a mandulatejszínnel összeturmixolom. Lehetne még extrázni például almával vagy meggyel, meg egy kis vörösborral is, de szerintem a káposztakrém egypontnullásan önmagában is pazar.

Kimcsi, a világ legegészségesebb étele

Hozzávalók 3 fél literes üveghez:

  • egy fej kínai kel
  • egy szál kígyóuborka
  • fél szál jégcsapretek
  • 5 centi gyömbérszár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy csokor fokhagyma
  • ízlés szerint sárgarépa
  • egy evőkanál halszósz
  • 6 evőkanál szójaszósz
  • 3 teáskanál méz
  • egy teáskanál cayenne bors vagy chilipehely

Grillezett káposzta

Hozzávalók 4 főre:

  • egy fej kínai kel (vagy káposzta)
  • egy evőkanál mogyórolaj
  • egy evőkanál ghi vagy vaj
  • egy marék mogyoró
  • fél citrom leve
  • néhány gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint chili és só

Tovább

Lonci mama könnyed nyári káposztája

A férjem apai nagymamája, a felvidéki származású Lonci mama híresen jól főzött. Számos családi klasszikust, például a savanyú tojáslevest vagy a nyári káposztát köszönhetünk neki. Ez utóbbinak ilyenkor augusztus elején van a szezonja, amikor még nincsen a kertben elegendő paprika és paradicsom egy tisztességes adag (értsd családi) lecsóhoz.

A nyári káposzta attól különleges, hogy a várakozások ellenére könnyed, mert viszonylag kevés hússal, almaecettel, és paprikás-paradicsomos alappal készül. Az eredeti receptet egy kis házi olívaolajjal, köménnyel és korianderes-fokhagymás (vega) tejföllel dobtuk fel. És persze Illés is segített! Leginkább káposztát és kolbászt kóstolni!

Hozzávalók négy személyre

A káposztához:

  • egy közepes fej káposzta

  • egy nagy fej vöröshagyma vagy két kicsi

  • egy fél szál (mangalica)kolbász

  • két darab lecsópaprika

  • két darab paradicsom

  • egy evőkanál piros paprika

  • egy evőkanál kömény

  • ízlés szerint só, bors, barna cukor, olívaolaj

  • két evőkanál almaecet

A fűszeres tejfölhöz

  • egy pohár (vegán) tejföl

  • egy kis csokor koriander

  • egy teáskanál fokhagymapehely ( vagy két gerezd friss fokhagyma)

Tovább
«
12
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com