Egy igazi vitaminbomba a káposzta, mert tele van C-vitaminnal. Sokszor készítek belőle amerikai káposzta salátát, mert köretnek is tökéletes, de még kenyérfeltétként ( ne nevessetek:)) is megállja a helyét.
Friss vlogposzt!
Egy igazi vitaminbomba a káposzta, mert tele van C-vitaminnal. Sokszor készítek belőle amerikai káposzta salátát, mert köretnek is tökéletes, de még kenyérfeltétként ( ne nevessetek:)) is megállja a helyét.
Friss vlogposzt!
A köret általában az a része az ünnepi vacsorának, amivel olyan túl sokat nem szoktunk vacakolni. Egy kis fantáziával azonban tökéletes kiegészítői lehetnek a karácsonyi menünek. Mutatunk hármat, amivel nem lehet melléfogni.
Káposztakrém
Kacsa, pulyka mellé tökéletes választás.
Hozzávalók: (recept két főre)
A káposztát szerencsére most nem kell reszelni, hanem egy késsel apróra vágni. Ez egy fantasztikus dolog, egy olyan embernek, mint én, aki utál bármilyen zöldséget gyalulni. Ha ezzel megvagyok, akkor a felkarikázott lilahagymát nemes egyszerűséggel egy kis kókuszzsíron megpirítom. Rádobom az összevágott lilakáposztát, majd felöntöm egy deci vízzel. Nem baj, ha nem lepi el, mert a káposzta úgy is ereszt egy kis levet. A fazekat lefedem egy fedővel, hogy gyorsabban párolódjon. Nagyjából húsz perc múlva beleszórok egy kis sót, borsot. Beleteszek egy evőkanál nyírfacukrot, hogy ne legyen az egész annyira „tömény.”
Nagyjából negyven perc viszont kell ahhoz, hogy a káposzta kellően megfőljön. Tehát ez nem az a fajta köret, mint például a kuszkusz, amit tálalás előtt tíz perccel gyorsan összedobok. A megpuhult káposztáról, hagymáról leöntöm a főzővizet, majd a mandulatejszínnel összeturmixolom. Lehetne még extrázni például almával vagy meggyel, meg egy kis vörösborral is, de szerintem a káposztakrém egypontnullásan önmagában is pazar. A végeredményre a férjemnek egyszerűen nem voltak szavai, vagyis de (egy komplett mondat): EZT MINDENKINEK MEG KELL EGYSZER KÓSTOLNIA!
Fehérrépa püré
Remek alternatívája a krumplipürének.
Hozzávalók:
A díszítéshez: néhány karika jégcsapretek, és zöldfűszer
Sült zeller
Csak bele kell dobálni egy tepsibe és a munka többi részét a sütő végzi.
Hozzávalók:
A savanyú káposzta egy régimódi superfood, amely tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ezért érdemes gyakran fogyasztani.
A savanyú káposzta fermentált élelmiszer. Hasonló a koreai kimcsihez, amit a világ egyik legegészségesebb ételeként tartanak számon.
A savanyú káposztát otthon is könnyen el lehet készíteni, csupán a fejes káposztát kell kinyomkodni, megsózni és ízlés szerint babérlevéllel, borssal minimum 10 napig érlelni. Minél tovább áll, annál finomabb.
Kiváló székelykáposztát lehet belőle főzni, de nyersen magában is finom. Érdemes az őszi-téli időszakban rednszeresen fogyasztani. Hogy miért?
A kacsahús mellett ilyenkor novemberben gyakrabban eszünk valamilyen káposztát, mert egészséges és tele van a szervezet számára értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal.
Mindegy, hogy fehér, lila vagy kínai kel, mert sokféleképpen el lehet készíteni. (Bár a gyerekek nyersen szívesen eszik.) Hoztunk nektek 3 káposztás receptet!
Lilakáposztakrém
Hozzávalók két főre:
A káposztát szerencsére most nem kell reszelni, hanem egy késsel apróra vágni. Ez egy fantasztikus dolog, egy olyan embernek, mint én, aki utál bármilyen zöldséget gyalulni. Ha ezzel megvagyok, akkor a felkarikázott lilahagymát nemes egyszerűséggel egy kis kókuszzsíron megpirítom. Rádobom az összevágott lilakáposztát, majd felöntöm egy deci vízzel. Nem baj, ha nem lepi el, mert a káposzta úgy is ereszt egy kis levet. A fazekat lefedem egy fedővel, hogy gyorsabban párolódjon. Nagyjából húsz perc múlva beleszórok egy kis sót, borsot. Beleteszek egy evőkanál nyírfacukrot, hogy ne legyen az egész annyira „tömény.”
Nagyjából negyven perc viszont kell ahhoz, hogy a káposzta kellően megfőljön. Tehát ez nem az a fajta köret, mint például a kuszkusz, amit tálalás előtt tíz perccel gyorsan összedobok. A megpuhult káposztáról, hagymáról leöntöm a főzővizet, majd a mandulatejszínnel összeturmixolom. Lehetne még extrázni például almával vagy meggyel, meg egy kis vörösborral is, de szerintem a káposztakrém egypontnullásan önmagában is pazar.
Kimcsi, a világ legegészségesebb étele
Hozzávalók 3 fél literes üveghez:
Grillezett káposzta
Hozzávalók 4 főre:
A férjem apai nagymamája, a felvidéki származású Lonci mama híresen jól főzött. Számos családi klasszikust, például a savanyú tojáslevest vagy a nyári káposztát köszönhetünk neki. Ez utóbbinak ilyenkor augusztus elején van a szezonja, amikor még nincsen a kertben elegendő paprika és paradicsom egy tisztességes adag (értsd családi) lecsóhoz.
A nyári káposzta attól különleges, hogy a várakozások ellenére könnyed, mert viszonylag kevés hússal, almaecettel, és paprikás-paradicsomos alappal készül. Az eredeti receptet egy kis házi olívaolajjal, köménnyel és korianderes-fokhagymás (vega) tejföllel dobtuk fel. És persze Illés is segített! Leginkább káposztát és kolbászt kóstolni!
Hozzávalók négy személyre
A káposztához:
egy közepes fej káposzta
egy nagy fej vöröshagyma vagy két kicsi
egy fél szál (mangalica)kolbász
két darab lecsópaprika
két darab paradicsom
egy evőkanál piros paprika
egy evőkanál kömény
ízlés szerint só, bors, barna cukor, olívaolaj
két evőkanál almaecet
A fűszeres tejfölhöz
egy pohár (vegán) tejföl
egy kis csokor koriander
egy teáskanál fokhagymapehely ( vagy két gerezd friss fokhagyma)