Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mentes brokkoli krémleves: így még biztosan nem kóstoltad!

A kisebbik fiam a "fotózás" közben őrizte brokkoli levest, nehogy valaki véletlen megegye! Repetázott is belőle!

Életem egyik első levese a zacskós brokkoli krémleves volt! Mindig nosztalgiával gondolok arra a pillanatra, amikor a tartós élelmiszer fiókból kivettem a eves port és vízben felforraltam. Roppant büszke voltam magamra, hogy ehető lett! Bár a szárított krutonok kicsit rágósak maradtak.

Aztán ahogy fejlődött a főzőtudományom, a porleveseket messziről elkerültem, hiszen igazi zöldségből is pillanatok alatt el lehet őket készíteni.

A mostani brokkoli krémlevesben nincsen tejszín. Se igazi, se növényi. És az igazat megvallva nem is hiányzik belőle, mert a földimogyoróolaj és a borecet finoman kiemeli a brokkoli természetes, földes ízét.

Hozzávalók három főre:

Mentes brokkoli krémleves

  • fél kiló brokkoli
  • két fej lilahagyma
  • egy evőkanál földimogyoróolaj
  • egy evőkanál olívaolaj
  • egy teáskanál borecet
  • ízlés szerint só
  • néhány szem paradicsom és pár levél bazsalikom a tálaláshoz

A lilahagymát felvágjuk, majd földimogyoróolaj és az olívaolajon megfuttatjuk. Hozzádobjuk a sót, hogy gyorsítsuk a folyamatot. A brokkolit rózsáira szedjük, rádobjuk a hagymára és picit pirítjuk. Ezután annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Tíz percig főzzük. Végül egy botmixerrel pürésítjük belekeverjük a borecetet. Meghintjük sóval, majd néhány szem paradicsommal és friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Miért érdemes brokkolit enni? Egy igazi téli vitaminbomba, ami teli van C-vitaminnal, B1-, B2-,és B3- vitaminnak. Ezen kívül van benne béta-karotin, folsav, és jelentős a kalcium- no meg a vastartalma.

Tovább

Saltimbocca, ahogy mi szeretjük

főétel gluténmentes saltimbocca férjemfőzte

A héten hozzánk is bekopogtatott az influenza. Kezdte a nagyfiam, utána jöttem én, majd végül a kicsi. Nagyjából tíz éve nem voltam lázas! Az orvosnál kiderült ráment a betegség a még megmaradt, nyelvgyöki mandulámra, ami ahogy illik, begyulladt. Kényszerpihenőre voltam ítélve. Próbáltam pihenni, de a határidős munkáimat be kell fejeznem. Plusz ott voltak a gyerekek. A férjem maximálisan odatette magát. Az ápolás plusz a munka mellett egész héten ő főzött.

Mivel a gyógyszertől a nagyobbik fiam teljesen étvágytalan lesz, ezért Peti próbált olyan ebédeket kitalálni, amit mindenki jóízűen megeszik. Így egész héten rántott húst, extra krémes tagliatellét (recept hamarosan), házi pizzát és saltimboccát ettünk. Ez utóbbi egy vajas-zsályás, prosciuttós sült hús. Az olaszok eredetileg borjúból és sajt nélkül készítik. A férjem viszont száraz sertéskarajt használt hozzá (ez volt itthon), és tett rá mozzarellát, hogy a fájós torkú gyerekeknek jobban csússzon. Nagy sikert aratott vele. Az egy kiló húsból egy falat sem maradt.

Saltimbocca, ahogy mi szerejük:
Hozzávalók (négy főre)

  • egy kiló sertéskaraj
  • 100 gramm vaj
  • 80 gramm prosciutto
  • egy teáskanál zsálya
  • egy csomag mozzarella
  • néhány levél bazsalikom
  • ízlés szerint só, bors
  • egy kis olívaolaj a pácoláshoz


Az olívaolajban elkeverjük a sót, a borsot. Alaposan megforgatjuk benne a karajszeleteket. Majd egy éjszakára betesszük a hűtőbe pihenni, hogy alaposan összeérjenek benne az ízek.

Másnap nincs más dolgunk, mit kisütni. Felmelegítjük a vajat, beledobjuk a zsályát, és elkezdjük a karajt kisütni. Mindegyik oldalát nagyjából tíz percig sütjük fedő alatt. Mikor megfordítjuk, akkor a sült részére rátesszük a sonkát és a mozzarellát, amely a hő hatására szinte ráolvad. Friss rukkolával, spenótsalátával vagy tepsis krumplival kínáljuk! Fontos, hogy tálalás előtt locsoljuk meg a serpenyőben maradt szósszal és díszítsük meg egy kis bazsalikommal.

Tovább

Húsleves, ahogy még sosem kóstoltad!

Mindenkinek van egy saját húsleves receptje. Nekem is. Jobban mondva több is. Mindig attól függően változtatom a benne lévő zöldségeket és a fűszereket, hogy éppen milyen évszak van.

Nyáron általában sok zölddel és friss lestyánnal tálalom, télen meg telepakolom gyökérzöldségekkel, rizstésztával. No meg reszelek bele vagy két centi gyömbért, hogy legyen ereje. Sőt, ha van egy kis időm, akkor egy kis teriyaki csirkét is összedobok mellé, mert remekül passzolnak egymáshoz

Téli húsleves kétféle csirkével ( négy főre)

  • egy kiló csirkemell
  • három szál sárgarépa
  • két szál fehérrépa
  • egy fél fej zeller
  • egy fél fej karalábé
  • egy fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma
  • fél csomag rizstészta
  • egy marék friss petrezselyem
  • két centi hosszú gyömbér
  • egy evőkanál őrölt koriander
  • két evőkanál teriyaki szósz (a sült csirkéhez)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • három liter zöldségalaplé

A csirkemellet megfelezem. Az egyik felát nagyobb darabokra vágom és felteszem egy nagy fazékban a zöldségalaplében főzni. Közben megpucolom, és durvára vágom a karalábét, a zellert, a sárgarépát és a fehérrépát, majd ezeket is beledobom a levesbe. Utána egészben beleteszem a megpucolt vöröshagymát, és a fokhagyma gerezdeket. Sózom, borsozom. A gyömbért belereszelem, a koriandert belehintem és az egészet lassú tűzön, éppen hogy gyöngyözve legalább másfél órán keresztül főzöm. Mikor már a csirke szinte száljaira omlott, akkor belefőzöm a rizstésztát is. Majd mindenből egy keveset merek a tányérba.

Amíg fő a leves, addig a maradék csirkét egészben kis lángon egy fedős wokban olívaolajon el kezdem pirítani. Meglocsolom bőségesen a teriyaki szósszal és megsózom. Gyakran forgatom, hogy oda ne kozmáljon az alja, és nagyjából tíz perc alatt szaftosra sütöm. Mikor a belsejében is szépen látszódnak a rostok, akkor van kész. Egy kicsit a húst pihentetem, majd gusztusos szeletekre vágon és a leves tetejére pakolom. Végül a frissesség kedvért mindent megszórok egy kis petrezselyemmel.

 

Tovább

Felejtsd el a krumplit! Egyél helyette csicsókát!

- Elrakod vagy elrakjam a krumplit a spájzba? - kérdezte bevásárlás után a férjem.

- Melyikre gondolsz? Mert nem vettünk krumplit – tettem hozzá, miközben a passzírozott paradicsomokat próbáltam begyömöszölni a „tartós élelmiszer fiókba.”

- Hát ez akkor mi?

- Csicsóka. Olyan íze van, mint a krumplinak, csak nem hízlal - tettem hozzá lakonikus tömörséggel.

Nagyjából így indult a barátságunk a csicsókával. Be kell valljam, annyit tévedtem, hogy egy nagyon kicsit édesebb, mint a hagyományos burgonya, de nem annyira, mint a batáta. Simán lehet belőle tepsis krumplit, rakott krumplit is sütni vagy levest is főzni.

Miért érdemes csicsókát enni?

  • öt-hatszor nagyobb a rosttartalma, mint a krumplinak
  • teli van inulinnal, amely teltség érzetet okoz, és megnehezíti a rossz szén-hidrátok felszívódását
  • regenerálja a bélflórát
  • szuper kalcium-és magnéziumforrás
  • tele van B-vitaminnal és létfontosságú aminosavakkal

Mivel finoman szólva is göcsörtös a felszíne, ezért nem olyan egyszerű megpucolni. De ez maximum 5 perc többletmunka. Az egyszerűség és a gyorsaság jegyében egy nagyon finom levest készítettem, amit hogy legyen van kis csavar benne citromos répával dobtam fel.

Csicsókakrémleves citromos répával

Hozzávalók négy személyre:

  • egy fej vöröshagyma
  • egy kiló csicsóka
  • két deci (növényi) tejszín
  • négy-öt darab babérlevél
  • három gerezd fokhagyma
  • egy teáskanál szerecsendió
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy citrom
  • egy vastag szál répa

A felkockázott vörös hagymát és az összezúzott fokhagymát megfuttatjuk egy kis olívaolajon, majd rádobjuk a karikára vágott csicsókát. Pár percig kevergetjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beledobjuk a babérleveleket, a szerecsendiót és fedő alatt addig főzzük, amíg a villát bele nem tudjuk szúrni a csicsókába. Ez nagyjából negyed óra. A végén belecsurgatjuk a növényi tejszínt, megsózzuk, borsozzuk és egy botmixerrel összeturmixoljuk.

Amíg a leves hűl, addig az apró kockákra vágott répára citromlevén egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Éppen csak annyira, hogy éppen kényelmesen el lehessen harapni. Ha ezzel is készen vagyunk, akkor csinos kis halmokat pakolunk belőle a leves tetejére, és már ehetjük is. Vigyázat, borzasztó laktató!

Tovább

Dahl: egy fazéknyi egészség

Lelkileg feltöltődve, fizikálisan kicsit megfáradva túl vagyunk mi is az ünnepeken. Volt nagy vendégjárás, utazás a nagyszülőkhöz, előszilveszter, családi buli és gigantikus közös főzések. A férjemen meg is látszik az eredmény. Formás apukahasat növesztett. Mondtam is neki, hogy most kell megálljt parancsolni, mert javarészt nem karácsony és szilveszter, hanem inkább szilveszter és karácsony között kúsznak fel a pluszkilók.

A férjem azt is megfogadta, hogy ha jön a jobb idő, akkor bicajjal megy dolgozni, mert kis távon gyorsabb, olcsóbb és egészségbarátabb, mint az autó.

A szolidaritás céljából meg a pénzvonzó hatása miatt január elsejére főztem egy kondér dahlt, ami gyakorlatilag egy gyors, fűszeres, indiai vörös lencseleves. Nincs benne liszt, cukor, tej és hús, mégis úgy jól laktunk tőle, hogy három órán keresztül a malachúst még csak rá sem tudtunk nézni.

Mire jó a vörös lencse? A vörös lencse a hagyományos lencséhez képest apróbb szemű és narancssárgás színű. Tele van rostokkal és vitaminokkal, de tartalmaz még folsavat, omega-3 és -6 zsírsavat és egy jó adag magnéziumot. Kiváló szerotoninforrás, így segít megelőzni a levertséget és a depressziót.

Narancsos-kókuszos dahl ( négy főre)

Hozzávalók:

  • négyszáz gramm vörös lencse
  • egy szál póréhagyma
  • két szál sárgarépa
  • két centi friss gyömbér
  • három gerezd fokhagyma
  • egy narancs leve
  • két deci kókusztej
  • egy evőkanál garam masala
  • egy teáskanál fahéj
  • egy teáskanál szerecsendió
  • egy teáskanál kurkuma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • négy deci zöldségalaplé
  • egy evőkanál kókuszzsír a pirításhoz

z összevágott póréhagymát, a lereszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát megfuttatjuk kicsit a kókuszzsíron. Rádobjuk a szintén reszelt sárgarépát. Kicsit rázzuk vagy főzőkanállal kevergetjük, nehogy odakapjon az alja. Felöntjük az egészet zöldségalaplével. Ezután nincsen más dolgunk, mint alaposan hideg vízben megmossuk a vörös lencsét és beletesszük a levesbe.

Jöhetnek a fűszerek! Fahéj, szerecsendió, kurkuma, garam masala, egy kis só, meg ízlés szerint bors. Belefacsarjuk a narancs levét és tíz percig rotyogtatjuk az egészet, aztán ha a lencse felszívta a levét, akkor éppen annyi vízet öntünk bele, amennyi ellepi! Mikor a lencse majdnem puha (nagyjából negyed óra után), akkor hozzákeverjük a kókusztejet! És kész! Friss metélő hagymával tálaljuk!

A dahl (vagy dal, daal, esetleg dhal) egy sűrű indiai leves, mely rántás nélkül valamilyen hüvelyesből (például sárgaborsó, vörös lencse, csicseriborsó, kis szemű bab stb.) készül. Ezen kívül lehet bele rakni paradicsomot, zellert, sütőtököt, cukkinit, padlizsánt, de édesburgonyát és hagyományos krumplit is. Viszont hús sosincs benne. Indiában rizzsel vagy naan-kenyérrel fogyasztják

 

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com