Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gesztenyegolyó sütés nélkül

Mielőtt nekiállsz a gyerekekkel főzni vagy sütni, légy tisztában a következőkkel:

  • szinte száz százalék, hogy valami kiborul a földre
  • az alapanyagok a „sütés” végére összekeverednek
  • a végeredmény nagy ritkán lesz instázható, ámde annál finomabb lesz
  • nagyon jól fogtok szórakozni, ha megőrzöd végig a türelmed és nem borulsz ki a fentieken!

A srácokkal a Főzzél otthon! vlog-sorozatban az egyik kedvencünket a mentes gesztenyegolyót készítettük el, amelynek egypontnullás verzióját a szomszédban kóstoltuk!

A recept nagyon egyszerű úgy harminc kisebbfajta golyóhoz, kevesebbnek nem érdemes nekiállni!

  • két gesztenyemassza
  • két banán
  • ízlés szerint rumaroma
  • tíz deka kókuszreszelék
  • tíz deka szezámmag

A többit nézzétek meg a videóban!

Tovább

Zöldfűszeres süngomba

gomba támogatott tartalom amigoamigombánk gluténmentes tejmentes vegán
A gyógygomba, aminek borjúíze van.

Vannak olyan alapanyagok amelyek önmagukban is annyira dominánsak, hogy éppen hogy csak fűszerezni kell őket és tádáám máris kész a pazar ebéd. A süngomba is ilyen! Sem ízében, sem pedig állagában nem hasonlít a többi gombára, sőt egyenesen borjúhús íze van.

Zöldfűszeres süngomba

Hozzávalók két személyre:

  • 250 gramm süngomba ( Én, Amigo, a mi gombánk márkájút használtam.)
  • egy szál friss tárkony ( vagy egy teáskanál szárított)
  • egy teáskanál friss kakukkfű
  • három gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy kis olívaolaj

A süngombát éppen hogy csak mossuk meg és törölgessük át a papírtörlővel, majd vágjuk szeletekre. Az olívaolajba tegyünk sót, borsot és keverjük bele a zöldfűszereket. Ezután forgassuk bele a gombát. Hagyjuk egy negyedórát állni. Aztán izzítsuk be a kontaktgrillt. És tegyük rá a szeleteket. Nagyjából három-négy perc alatt süssük szép aranybarnára, majd friss spenóttal vagy salátával tálaljuk.

Tudtad?A süngombát gyógygombaként tartják számon, amely tartalmazza szinte az összes szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavat, és erősíti az immunrendszert. A hagyományos kínai orvoslás szerint alkalmazható gyomor-és bélpanaszokra, légzőszervi megbetegedésekre és csökkenti még a koleszterinszintet is.

Tovább

Bab "amatriciana"

egytálétel gluténmentesA férjemmel a főzést általában meg szoktuk osztani. Értsd: az főz, aki épp ráér. Jó, a mosogatás meg a romok eltakarítása mindig valahogy rám marad, de ilyen apróságokon nem akadok már fönt.

A héten úgy jött ki a lépés, hogy a férjem tette magát oda a konyhában. Egyik nap kitalálta, hoz kínait, mert utál hagymát pucolni. Aztán meglátott két konzerv babot meg egy üveg olívabogyót, és a slusszkulcs helyett a wokot kapta elő. Készített egy takaros amatriciana alapot és spagetti helyett, babbal keverte össze. Zseniális volt az ötlet. Egy gasztroreality-ban simán tovább jutott volna vele.

"Amatriciana" bab

Hozzávalók 4 személyre:

  • két konzerv (250 grammos) bab
  • egy üveg olívabogyó
  • egy üveg (500 gramm) paradicsompüré
  • két deci vörösbor ( egy a babba, egy a szakácsnak- (opcionális):)
  • egy fej vöröshagyma
  • 200 gramm szeletelt bacon
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy csomag bébi spenót
  • egy evőkanál olívaolaj
  • egy kávéskanál parmezán ( elhagyható)

A vöröshagymát összevágjuk és az olívaolajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott bacont, az olívabogyót. Picit pirítjuk, majd felöntjük a paradicsompürével és meglocsoljuk a vörösborral. Hagyjuk pár percet rotyogni, majd hozzátesszük a konzervbabot. Addig főzzük az egészet, amíg a bab puha nem lesz. Szerencsére a konzerv babnál ez nem túl sok idő. Végül jöhet a só, a bors és egy kis bébi spenót. Összekeveritek és kész! Ha esztek a tejterméket, akkor egy kanál parmezánnal az igazi!

Alkot a "Májsztró" még néhány kevergetés és kész!

Tovább

Csípős mangótorta

Ki mondta, hogy egy süti csak édes lehet!?

A héten egyik este vendégeket vártunk. A férjem beígérte a chili con carne tacót, ahhoz kellett valami desszertet kreálni. Majdnem churrost sütöttem, mert mexikói is, meg könnyű is, de szerintem az csak frissen sütve tökéletes. Mivel a vacsi nagyjából egybe esett a gyerekek esti fektetésével, ezért egy könnyed, kókuszos-mangós tortát készítettem.

A tészta tulajdonképpen egy fahéjas, zabpelyhes massza, amit még csak sütni sem kell. Önmagában néhány óra alatt remekül összeérik a hűtőben. A krémben pedig a pláne a csípős mangó, amely egy kis tüzes karaktert ad a sütinek.

Csípős mangótorta ( kis tortaforma- talán 18 centis az enyém)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • egy bögre zabpehely
  • 100 gramm növényi vaj ( lehet sima is)
  • egy teáskanál fahéj
  • két evőkanál kókuszvirágszirup (mézzel is jó)
  • egy csipet só
  • fél lime leve

A krémhez:

  • két darab érett mangó
  • két evőkanál méz
  • egy teáskanál cayenne bors (Ha szeretitek a csípőset, mehet kettő is.)
  • négy deci kókusztej ( konzervváltozat)
  • egy érett banán vagy két evőkanál bármilyen édesítő ( Nádcukor, xilit, eritit – bármelyik jó)
  • egy zacskó instant zselatin ( vagy három lapzselatin)
  • fél lime leve

A díszítéshez:

  • egy marék mandulapehely
  • egy lime héja

A zabpelyhet összekeverjük a növényi vajjal, a fahéjjal, a sóval és a kókuszos sziruppal. Meglocsoljuk a lime levével, majd a masszát alaposan összedolgozzuk. (Ha száraznak érzitek a tésztát, akkor pici vizet tehettek még bele.)Végül egy kisebb tortaforma aljában dolgozzuk el, és tegyük a fagyasztóba nagyjából negyedórára.

Az érett mangót megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Majd egy nyeles lábasban a mézen kicsit karamellizáljuk és a cayenne borssal fűszerezzük. Hagyjuk pár percet pirulni, közben hevesen kevergetjük, nehogy leégjen az alja. Felöntjük a sűrű kókusztejjel. Rakunk bele édesítés gyanánk egy kis zúzott érett banánt vagy valamilyen cukorféleséget. Kicsit rázogatjuk, kevergetjük, majd belecsurgatjuk a lime-ot. Végül jöhet az instant zselatin, amit csomómentesre keverünk. Végül pedig az egészet rácsurgatjuk az alapra.

A tortát pedig egy éjszakára vagy három-négy órára betesszük a hűtőbe, hogy szépen megdermedjen. (Be lehet rakni a fagyasztóba is, mert jégkrémtortaként is megállja a helyét.)

Tálalás előtt egy kis lime héjjal, mandulapehellyel vagy kis őszi rózsával díszíthetjük.

Tovább

Őszi töltött padlizsán

Észre sem lehet venni, hogy nincs benne hús!

Sikerült a hétvégén mini padlizsánokat vennem a fehérvári termelői piacon, a Jancsárkertben. Volt közöttük lila, fehér, meg kevert színű is. Úgy örültem komolyan, mint egy pár új cipőnek!

Már amikor beletettem a kosaramba ( bocs, a babakocsi kosarába) tudtam, tölteni fogom őket. Hogy mivel? Zellerrel, dióval, lilahagymával és rengeteg fokhagymával.

Őszi töltött padlizsán

Hozzávalók két személyre:

  • négy-öt darab mini padlizsán ( ha nem kaptok, akkor két sima)
  • egy nagyobb fej lilahagyma
  • egy csokor szárzeller
  • egy marék durvára vágott dió
  • hat gerezd fokhagyma ( ha szeretitek lehet több is)
  • egy evőkanál borecet ( vagy 10%-os sima ételecet)
  • néhány levél bazsalikom
  • egy teáskanál só
  • ízlés szerint olívaolaj

A mini padlizsánok tetejéről levágjuk a kalapot és a belsejét kikanalazzuk. Nem kell megijedni! Ez a recept legszemetebb, sziszifuszibb része, de nagyjából tíz perc energiabefektetéssel meg lehet oldani. A belsejét félretesszük, a külsejét pedig egy kerámia tálba pakoljuk.

Olívaolajon megfuttatjuk a diót. Mikor kezd egy kis színe lenni, rácsurgatjuk a mézet és hozzádobjuk a lilahagymát és a szárzellert. Aláöntünk egy deci vizet és pár percet rotyogtatjuk, majd jöhet a padlizsán belseje. Alaposan összedolgozzuk az egészet. Megsózzuk, belekeverjük az összezúzott fokhagyma gerezdeket és meglöttyintjük egy kis borecettel. Hagyjuk kicsit pirulni. Mikor a padlizsán kezd puhulni és nagyjából elfőtte a levét, akkor lecsukjuk a gázt.

Közben 180 fokra légkeveréses fokozatban beizzítjuk a sütőt. Összezúzunk még egy gerezd fokhagymát, majd belekeverjük egy kis olívaolajba és kikenjük vele a padlizsánok belsejét, majd visszatöltjük a tölteléket. Rátesszük a kalapokat. ( Ha egész padlizsánokkal dolgoztok, akkor vágjátok félbe, úgy töltsétek vissza a tölteléket és tegyetek rá alufóliát.) Meglocsoljuk az egészet még egy kis olívaolajjal, majd negyven perc alatt készre sütjük.

Végül szórjuk meg egy kis zellerzölddel és/vagy bazsalikommal!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com